Frafald, omvalg eller fravalgt?

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  I de senere år har der været meget fokus på det store frafald i erhvervsuddannelserne i Danmark. Ministeriet angiver at kun knapt halvdelen af de elever, der starter på en erhvervsuddannelse, faktisk gennemfører den trods omfattende indsatser for at nedbringe frafaldet. Måske er det ikke kun indsatsen mod frafald der er problemet, men også forståelsen af frafald. I denne artikel vil vi se nærmere på frafaldsbegrebet og argumentere for nødvendigheden af en mere nuanceret forståelse af frafald end den, der dominerer i den politiske diskurs på området. Denne diskurs om frafald bygger på en implicit forståelse af frafald som en enkeltstående hændelse, hvor en elev afbryder sin uddannelse. Vi argumenterer for, at der er flere problemer med denne forståelse af frafald, og at diskussionen med fordel kunne bygge på en processuel forståelse af frafald. Frafald forstås her som resultatet af en længerevarende proces, hvor en række forskellige institutionelle, personlige og sociale livsomstændigheder inddrages for at forstå, hvorfor eleven afbryder sin uddannelse. I den forbindelse introducerer vi resultater fra en interviewundersøgelse som understreger den mangfoldighed af omstændigheder, som ligger i en processuel frafaldsforståelse.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftDansk Paedagogisk Tidsskrift
  Vol/bind2013
  Udgave nummer3
  Sider (fra-til)86 - 96
  Antal sider11
  ISSN0904-2393
  StatusUdgivet - 16 sep. 2013

  Emneord

  • frafald
  • erhvervsuddannelse
  • unges strategier

  Citer dette

  Jørgensen, Christian Helms ; Nielsen, Klaus. / Frafald, omvalg eller fravalgt?. I: Dansk Paedagogisk Tidsskrift. 2013 ; Bind 2013, Nr. 3. s. 86 - 96.
  @article{ce3961d0b2e247359b6f7356e2c01287,
  title = "Frafald, omvalg eller fravalgt?",
  abstract = "I de senere {\aa}r har der v{\ae}ret meget fokus p{\aa} det store frafald i erhvervsuddannelserne i Danmark. Ministeriet angiver at kun knapt halvdelen af de elever, der starter p{\aa} en erhvervsuddannelse, faktisk gennemf{\o}rer den trods omfattende indsatser for at nedbringe frafaldet. M{\aa}ske er det ikke kun indsatsen mod frafald der er problemet, men ogs{\aa} forst{\aa}elsen af frafald. I denne artikel vil vi se n{\ae}rmere p{\aa} frafaldsbegrebet og argumentere for n{\o}dvendigheden af en mere nuanceret forst{\aa}else af frafald end den, der dominerer i den politiske diskurs p{\aa} omr{\aa}det. Denne diskurs om frafald bygger p{\aa} en implicit forst{\aa}else af frafald som en enkeltst{\aa}ende h{\ae}ndelse, hvor en elev afbryder sin uddannelse. Vi argumenterer for, at der er flere problemer med denne forst{\aa}else af frafald, og at diskussionen med fordel kunne bygge p{\aa} en processuel forst{\aa}else af frafald. Frafald forst{\aa}s her som resultatet af en l{\ae}ngerevarende proces, hvor en r{\ae}kke forskellige institutionelle, personlige og sociale livsomst{\ae}ndigheder inddrages for at forst{\aa}, hvorfor eleven afbryder sin uddannelse. I den forbindelse introducerer vi resultater fra en interviewunders{\o}gelse som understreger den mangfoldighed af omst{\ae}ndigheder, som ligger i en processuel frafaldsforst{\aa}else.",
  keywords = "frafald, erhvervsuddannelse, unges strategier",
  author = "J{\o}rgensen, {Christian Helms} and Klaus Nielsen",
  year = "2013",
  month = "9",
  day = "16",
  language = "Dansk",
  volume = "2013",
  pages = "86 -- 96",
  journal = "Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  issn = "0904-2393",
  publisher = "Foreningen bag Udgivelsen af Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  number = "3",

  }

  Jørgensen, CH & Nielsen, K 2013, 'Frafald, omvalg eller fravalgt?', Dansk Paedagogisk Tidsskrift, bind 2013, nr. 3, s. 86 - 96.

  Frafald, omvalg eller fravalgt? / Jørgensen, Christian Helms; Nielsen, Klaus.

  I: Dansk Paedagogisk Tidsskrift, Bind 2013, Nr. 3, 16.09.2013, s. 86 - 96.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Frafald, omvalg eller fravalgt?

  AU - Jørgensen, Christian Helms

  AU - Nielsen, Klaus

  PY - 2013/9/16

  Y1 - 2013/9/16

  N2 - I de senere år har der været meget fokus på det store frafald i erhvervsuddannelserne i Danmark. Ministeriet angiver at kun knapt halvdelen af de elever, der starter på en erhvervsuddannelse, faktisk gennemfører den trods omfattende indsatser for at nedbringe frafaldet. Måske er det ikke kun indsatsen mod frafald der er problemet, men også forståelsen af frafald. I denne artikel vil vi se nærmere på frafaldsbegrebet og argumentere for nødvendigheden af en mere nuanceret forståelse af frafald end den, der dominerer i den politiske diskurs på området. Denne diskurs om frafald bygger på en implicit forståelse af frafald som en enkeltstående hændelse, hvor en elev afbryder sin uddannelse. Vi argumenterer for, at der er flere problemer med denne forståelse af frafald, og at diskussionen med fordel kunne bygge på en processuel forståelse af frafald. Frafald forstås her som resultatet af en længerevarende proces, hvor en række forskellige institutionelle, personlige og sociale livsomstændigheder inddrages for at forstå, hvorfor eleven afbryder sin uddannelse. I den forbindelse introducerer vi resultater fra en interviewundersøgelse som understreger den mangfoldighed af omstændigheder, som ligger i en processuel frafaldsforståelse.

  AB - I de senere år har der været meget fokus på det store frafald i erhvervsuddannelserne i Danmark. Ministeriet angiver at kun knapt halvdelen af de elever, der starter på en erhvervsuddannelse, faktisk gennemfører den trods omfattende indsatser for at nedbringe frafaldet. Måske er det ikke kun indsatsen mod frafald der er problemet, men også forståelsen af frafald. I denne artikel vil vi se nærmere på frafaldsbegrebet og argumentere for nødvendigheden af en mere nuanceret forståelse af frafald end den, der dominerer i den politiske diskurs på området. Denne diskurs om frafald bygger på en implicit forståelse af frafald som en enkeltstående hændelse, hvor en elev afbryder sin uddannelse. Vi argumenterer for, at der er flere problemer med denne forståelse af frafald, og at diskussionen med fordel kunne bygge på en processuel forståelse af frafald. Frafald forstås her som resultatet af en længerevarende proces, hvor en række forskellige institutionelle, personlige og sociale livsomstændigheder inddrages for at forstå, hvorfor eleven afbryder sin uddannelse. I den forbindelse introducerer vi resultater fra en interviewundersøgelse som understreger den mangfoldighed af omstændigheder, som ligger i en processuel frafaldsforståelse.

  KW - frafald

  KW - erhvervsuddannelse

  KW - unges strategier

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 2013

  SP - 86

  EP - 96

  JO - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  JF - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  SN - 0904-2393

  IS - 3

  ER -