Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

ISSN0030-1906
StatusUdgivet - 2017

@article{9df53a363a56445b8b029a910b1dfb0a,
title = "Fra politiker til policy professionel: En analyse af danske politikeres karriereveje efter Folketinget fra 1981 til 2015",
abstract = "I 1996 problematiserede socialdemokraten Erling Olsen professionaliseringen af dansk politik. Han p\{aa}pegede, at flere politikere forlod Folketinget og blev ansat som lobbyister i PR-bureauer. Denne udvikling beskrives i den internationale litteratur som en ’svingd\{o}r’ mellem politik og det private erhvervsliv. Svenske studier beskriver udviklingen som en stigende markedsg\{o}relse af politisk viden og fremh\{ae}ver, at svingd\{o}ren ikke kun fungerer mellem politik og PR-branchen, men ogs\{aa} i forhold til stillinger hos t\{ae}nketanke, fagforeninger og interesseorganisationer. Denne artikel pr\{ae}senterer resultaterne af et studie af danske politikeres karriereveje efter, at de har forladt Folketinget. Studiet viser, at langt st\{o}rstedelen af politikerne, der forlod Folketinget i perioden 1981 til 2015, fandt besk\{ae}ftigelse uden for de n\{ae}vnte jobtyper. Studiet identificerer dog ogs\{aa} et begr\{ae}nset marked for politisk viden. P\{aa} dette marked er kendskab til det politiske system og adgang til det politiske system eftertragtede egenskaber. Aftagerne er is\{ae}r interesseorganisationer og virksomheder, der besk\{ae}ftiger sig med lobbyisme.",
author = "Mark \{O}rsten and Ida Willig and Pedersen, {Leif Hemming}",
year = "2017",
volume = "90",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Jurist- og \{O}konomforbundets Forlag",
number = "3",

TY - JOUR

T1 - Fra politiker til policy professionel

T2 - Oekonomi og Politik

AU - Ørsten,Mark

AU - Willig,Ida

AU - Pedersen,Leif Hemming

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - I 1996 problematiserede socialdemokraten Erling Olsen professionaliseringen af dansk politik. Han påpegede, at flere politikere forlod Folketinget og blev ansat som lobbyister i PR-bureauer. Denne udvikling beskrives i den internationale litteratur som en ’svingdør’ mellem politik og det private erhvervsliv. Svenske studier beskriver udviklingen som en stigende markedsgørelse af politisk viden og fremhæver, at svingdøren ikke kun fungerer mellem politik og PR-branchen, men også i forhold til stillinger hos tænketanke, fagforeninger og interesseorganisationer. Denne artikel præsenterer resultaterne af et studie af danske politikeres karriereveje efter, at de har forladt Folketinget. Studiet viser, at langt størstedelen af politikerne, der forlod Folketinget i perioden 1981 til 2015, fandt beskæftigelse uden for de nævnte jobtyper. Studiet identificerer dog også et begrænset marked for politisk viden. På dette marked er kendskab til det politiske system og adgang til det politiske system eftertragtede egenskaber. Aftagerne er især interesseorganisationer og virksomheder, der beskæftiger sig med lobbyisme.

AB - I 1996 problematiserede socialdemokraten Erling Olsen professionaliseringen af dansk politik. Han påpegede, at flere politikere forlod Folketinget og blev ansat som lobbyister i PR-bureauer. Denne udvikling beskrives i den internationale litteratur som en ’svingdør’ mellem politik og det private erhvervsliv. Svenske studier beskriver udviklingen som en stigende markedsgørelse af politisk viden og fremhæver, at svingdøren ikke kun fungerer mellem politik og PR-branchen, men også i forhold til stillinger hos tænketanke, fagforeninger og interesseorganisationer. Denne artikel præsenterer resultaterne af et studie af danske politikeres karriereveje efter, at de har forladt Folketinget. Studiet viser, at langt størstedelen af politikerne, der forlod Folketinget i perioden 1981 til 2015, fandt beskæftigelse uden for de nævnte jobtyper. Studiet identificerer dog også et begrænset marked for politisk viden. På dette marked er kendskab til det politiske system og adgang til det politiske system eftertragtede egenskaber. Aftagerne er især interesseorganisationer og virksomheder, der beskæftiger sig med lobbyisme.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 90