Fra åben konflikt til symbiotisk evolution

Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin

Peter Aagaard, John Storm Pedersen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Offentlige velfærdsydelser tildeles, produceres og leveres typisk direkte til borgerne af fagprofessionelle, der har stor autonomi. Begrundelsen for de fagprofessionelles autonomi er, at de skal kunne udøve skøn i forbindelse med deres arbejde, således at borgerne får de fagligt set bedst mulige ydelser. Krisen har ført til hård budgetdisciplin for at undgå vækst i de offentlige udgifter. Men hård budgetdisciplin og de fagprofessionelles autonomi passer ikke godt sammen. Denne kombination af succeskriterier skaber konflikter mellem styringen af den offentlige sektors udgifter og de fagprofessionelles autonomi. Det er en konflikt, der også afspejler sig i en række konflikter på det offentlige arbejdsmarked i disse år (jf. f.eks. KL’s lærer-lockout). Dermed bliver dette spørgsmål relevant: Kan offentlige ledere, der har ansvar for offentlig serviceproduktion, forene de fagprofessionelles autonomi med et overordnet mål om nulvækst og hård budget disciplin i deres organisationer? Dette spørgsmål besvares via et casestudie af det specialiserede socialområde. Casestudiet viser, at offentlige ledere på det specialiserede socialområde via en udfordrende og resultatorienteret dialog kan forene og imødekomme budgetdisciplin såvel som fagprofessionel autonomi.
OriginalsprogDansk
TitelLederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne
RedaktørerPreben Melander
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagDjøf Forlag
Publikationsdato2014
ISBN (Trykt)978-87-574-3144-5
StatusUdgivet - 2014

Citer dette

Aagaard, P., & Pedersen, J. S. (2014). Fra åben konflikt til symbiotisk evolution: Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin. I P. Melander (red.), Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne København: Djøf Forlag.
Aagaard, Peter ; Pedersen, John Storm. / Fra åben konflikt til symbiotisk evolution : Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin. Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne. red. / Preben Melander. København : Djøf Forlag, 2014.
@inbook{72797a32729545448364ca2cc10279b1,
title = "Fra {\aa}ben konflikt til symbiotisk evolution: Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og h{\aa}rd budgetdisciplin",
abstract = "Offentlige velf{\ae}rdsydelser tildeles, produceres og leveres typisk direkte til borgerne af fagprofessionelle, der har stor autonomi. Begrundelsen for de fagprofessionelles autonomi er, at de skal kunne ud{\o}ve sk{\o}n i forbindelse med deres arbejde, s{\aa}ledes at borgerne f{\aa}r de fagligt set bedst mulige ydelser. Krisen har f{\o}rt til h{\aa}rd budgetdisciplin for at undg{\aa} v{\ae}kst i de offentlige udgifter. Men h{\aa}rd budgetdisciplin og de fagprofessionelles autonomi passer ikke godt sammen. Denne kombination af succeskriterier skaber konflikter mellem styringen af den offentlige sektors udgifter og de fagprofessionelles autonomi. Det er en konflikt, der ogs{\aa} afspejler sig i en r{\ae}kke konflikter p{\aa} det offentlige arbejdsmarked i disse {\aa}r (jf. f.eks. KL’s l{\ae}rer-lockout). Dermed bliver dette sp{\o}rgsm{\aa}l relevant: Kan offentlige ledere, der har ansvar for offentlig serviceproduktion, forene de fagprofessionelles autonomi med et overordnet m{\aa}l om nulv{\ae}kst og h{\aa}rd budget disciplin i deres organisationer? Dette sp{\o}rgsm{\aa}l besvares via et casestudie af det specialiserede socialomr{\aa}de. Casestudiet viser, at offentlige ledere p{\aa} det specialiserede socialomr{\aa}de via en udfordrende og resultatorienteret dialog kan forene og im{\o}dekomme budgetdisciplin s{\aa}vel som fagprofessionel autonomi.",
author = "Peter Aagaard and Pedersen, {John Storm}",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-574-3144-5",
editor = "Preben Melander",
booktitle = "Lederskabelse i sp{\ae}ndingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",

}

Aagaard, P & Pedersen, JS 2014, Fra åben konflikt til symbiotisk evolution: Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin. i P Melander (red.), Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne. Djøf Forlag, København.

Fra åben konflikt til symbiotisk evolution : Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin. / Aagaard, Peter; Pedersen, John Storm.

Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne. red. / Preben Melander. København : Djøf Forlag, 2014.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Fra åben konflikt til symbiotisk evolution

T2 - Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin

AU - Aagaard, Peter

AU - Pedersen, John Storm

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Offentlige velfærdsydelser tildeles, produceres og leveres typisk direkte til borgerne af fagprofessionelle, der har stor autonomi. Begrundelsen for de fagprofessionelles autonomi er, at de skal kunne udøve skøn i forbindelse med deres arbejde, således at borgerne får de fagligt set bedst mulige ydelser. Krisen har ført til hård budgetdisciplin for at undgå vækst i de offentlige udgifter. Men hård budgetdisciplin og de fagprofessionelles autonomi passer ikke godt sammen. Denne kombination af succeskriterier skaber konflikter mellem styringen af den offentlige sektors udgifter og de fagprofessionelles autonomi. Det er en konflikt, der også afspejler sig i en række konflikter på det offentlige arbejdsmarked i disse år (jf. f.eks. KL’s lærer-lockout). Dermed bliver dette spørgsmål relevant: Kan offentlige ledere, der har ansvar for offentlig serviceproduktion, forene de fagprofessionelles autonomi med et overordnet mål om nulvækst og hård budget disciplin i deres organisationer? Dette spørgsmål besvares via et casestudie af det specialiserede socialområde. Casestudiet viser, at offentlige ledere på det specialiserede socialområde via en udfordrende og resultatorienteret dialog kan forene og imødekomme budgetdisciplin såvel som fagprofessionel autonomi.

AB - Offentlige velfærdsydelser tildeles, produceres og leveres typisk direkte til borgerne af fagprofessionelle, der har stor autonomi. Begrundelsen for de fagprofessionelles autonomi er, at de skal kunne udøve skøn i forbindelse med deres arbejde, således at borgerne får de fagligt set bedst mulige ydelser. Krisen har ført til hård budgetdisciplin for at undgå vækst i de offentlige udgifter. Men hård budgetdisciplin og de fagprofessionelles autonomi passer ikke godt sammen. Denne kombination af succeskriterier skaber konflikter mellem styringen af den offentlige sektors udgifter og de fagprofessionelles autonomi. Det er en konflikt, der også afspejler sig i en række konflikter på det offentlige arbejdsmarked i disse år (jf. f.eks. KL’s lærer-lockout). Dermed bliver dette spørgsmål relevant: Kan offentlige ledere, der har ansvar for offentlig serviceproduktion, forene de fagprofessionelles autonomi med et overordnet mål om nulvækst og hård budget disciplin i deres organisationer? Dette spørgsmål besvares via et casestudie af det specialiserede socialområde. Casestudiet viser, at offentlige ledere på det specialiserede socialområde via en udfordrende og resultatorienteret dialog kan forene og imødekomme budgetdisciplin såvel som fagprofessionel autonomi.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-574-3144-5

BT - Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne

A2 - Melander, Preben

PB - Djøf Forlag

CY - København

ER -

Aagaard P, Pedersen JS. Fra åben konflikt til symbiotisk evolution: Hvordan offentlige ledere forener fagprofessionel autonomi og hård budgetdisciplin. I Melander P, red., Lederskabelse i spændingsfeltet mellem staten, professionerne og borgerne. København: Djøf Forlag. 2014