Forskningsintegritet og interessekonflikter

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

Abstract

Dette kapitel omhandler integritetstematikken interessekonflikter, og hvordan disse kan forstås ift. kvalitativ, socialvidenskabelig forskning. Ved interesse-
konflikter forstås overordnet set situationer, hvor de involverede parters interesser kan påvirke forskningens faglige soliditet og redelighed, altså dens integritet. Kapitlet bidrager til den dominerende forståelse af begrebet ved at argumentere for, at interessekonflikter er allestedsnærværende i kvalitativ forskning. Forskningen omhandler ofte problematikker inden for politiserede felter som børne- og ungeområdet og integrationsområdet, involverer omfattende, direkte interaktion mellem forskeren og forskningsdeltagerne og måske også de bevillingsgivende organisationer, og den er ikke mindst ofte finansieret af flere parter. Der argumenteres endvidere, at interessekonflikter kan opstå gennem hele forskningsprocessen og at det derfor er nødvendigt at anlægge et procesperspektiv på disse interessekonflikter.
OriginalsprogDansk
TitelForskning med børn og unge : Etik og etiske dilemmaer
RedaktørerKirsten Elisa Petersen, Lars Ladefoged
Antal sider11
Vol/bind1
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Publikationsdato2020
Udgave1
Sider55-66
Kapitel3
StatusUdgivet - 2020

Emneord

  • Forskningsintegritet
  • Interessekonflikter
  • Kvalitativ forskning
  • Socialvidenskab

Citer dette

Kristensen, C. J. (2020). Forskningsintegritet og interessekonflikter. I K. E. Petersen, & L. Ladefoged (red.), Forskning med børn og unge: Etik og etiske dilemmaer (1 udg., Bind 1, s. 55-66). Hans Reitzels Forlag.