Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiUndervisning

  Resumé

  Kapitlet analyserer forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget hører sammen. Den teoretiske optik er Judith Butlers opgør med forestillingen om, at kønnet har en biologisk komponent og en social/kulturel komponent. Kapitlet er en analyse af forskellige tekster skrevet af tre forskellige sygeplejersker på tre forskellige tidspunkter, nemlig to tekster af Charlotte Norrie (1886 og 1895), en tekst af Elna Hiort-Lorenzen (1934) og to tekster af Kari Martinsen (1989 og 2000). Kapitlet viser hvordan forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget høres sammen konstrueres. Alle tekster italesætter sygeplejefaget som værende bundet op på kvinden. Overordnet taler teksterne om en forbindelseslinje mellem moderskab og sygepleje. Moderskab konstrueres i teksterne som noget andet end faderskab. Moderskab er at være i hjemmet og tage sig af barnet. Det er de værdier og kundskaber, der mere eller mindre forbinder kvinden til sygeplejefaget. Denne forbindelselinje er dog på mange måder paradoksal, hvilket fremkommer ved at læse teksterne i lyset af Butlers kritik af skellet mellem sex og gender. For på den ene side beskrives det kvidnelige om særlig værdifuldt i forhold til sygeplejefaget, og på den anden side skal det kvindelige ændres, således at kvinder generelt og i sygeplejefaget specialt kan få mere magt og indflydelse. Spørgsmålet er, om teksterne til syvende og sidst er med til at legitimere og fastholde den fortælling, som de samtidig gerne vil skrive sig ud af.
  OriginalsprogDansk
  TitelSygepleje i fortid og nutid - historiske indblik
  RedaktørerStinne Glasdam, Jens Bydam
  Antal sider21
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagNyt Nordisk Forlag Arnold Busck
  Publikationsdato2008
  Sider220-240
  ISBN (Trykt)978-87-17-03963-6
  StatusUdgivet - 2008

  Emneord

  • Køn
  • Sygepleje
  • Historie

  Citer dette

  Holen, M. (2008). Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget. I S. Glasdam, & J. Bydam (red.), Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik (s. 220-240). København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.
  Holen, Mari. / Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget. Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik. red. / Stinne Glasdam ; Jens Bydam. København : Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2008. s. 220-240
  @inbook{e41596802cac11dda921000ea68e967b,
  title = "Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget",
  abstract = "Kapitlet analyserer forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget h{\o}rer sammen. Den teoretiske optik er Judith Butlers opg{\o}r med forestillingen om, at k{\o}nnet har en biologisk komponent og en social/kulturel komponent. Kapitlet er en analyse af forskellige tekster skrevet af tre forskellige sygeplejersker p{\aa} tre forskellige tidspunkter, nemlig to tekster af Charlotte Norrie (1886 og 1895), en tekst af Elna Hiort-Lorenzen (1934) og to tekster af Kari Martinsen (1989 og 2000). Kapitlet viser hvordan forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget h{\o}res sammen konstrueres. Alle tekster itales{\ae}tter sygeplejefaget som v{\ae}rende bundet op p{\aa} kvinden. Overordnet taler teksterne om en forbindelseslinje mellem moderskab og sygepleje. Moderskab konstrueres i teksterne som noget andet end faderskab. Moderskab er at v{\ae}re i hjemmet og tage sig af barnet. Det er de v{\ae}rdier og kundskaber, der mere eller mindre forbinder kvinden til sygeplejefaget. Denne forbindelselinje er dog p{\aa} mange m{\aa}der paradoksal, hvilket fremkommer ved at l{\ae}se teksterne i lyset af Butlers kritik af skellet mellem sex og gender. For p{\aa} den ene side beskrives det kvidnelige om s{\ae}rlig v{\ae}rdifuldt i forhold til sygeplejefaget, og p{\aa} den anden side skal det kvindelige {\ae}ndres, s{\aa}ledes at kvinder generelt og i sygeplejefaget specialt kan f{\aa} mere magt og indflydelse. Sp{\o}rgsm{\aa}let er, om teksterne til syvende og sidst er med til at legitimere og fastholde den fort{\ae}lling, som de samtidig gerne vil skrive sig ud af.",
  keywords = "K{\o}n, Sygepleje, Historie, Gender, Nursing, History",
  author = "Mari Holen",
  year = "2008",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-17-03963-6",
  pages = "220--240",
  editor = "Stinne Glasdam and Jens Bydam",
  booktitle = "Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik",
  publisher = "Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck",

  }

  Holen, M 2008, Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget. i S Glasdam & J Bydam (red), Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, København, s. 220-240.

  Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget. / Holen, Mari.

  Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik. red. / Stinne Glasdam; Jens Bydam. København : Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2008. s. 220-240.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiUndervisning

  TY - CHAP

  T1 - Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget

  AU - Holen, Mari

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Kapitlet analyserer forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget hører sammen. Den teoretiske optik er Judith Butlers opgør med forestillingen om, at kønnet har en biologisk komponent og en social/kulturel komponent. Kapitlet er en analyse af forskellige tekster skrevet af tre forskellige sygeplejersker på tre forskellige tidspunkter, nemlig to tekster af Charlotte Norrie (1886 og 1895), en tekst af Elna Hiort-Lorenzen (1934) og to tekster af Kari Martinsen (1989 og 2000). Kapitlet viser hvordan forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget høres sammen konstrueres. Alle tekster italesætter sygeplejefaget som værende bundet op på kvinden. Overordnet taler teksterne om en forbindelseslinje mellem moderskab og sygepleje. Moderskab konstrueres i teksterne som noget andet end faderskab. Moderskab er at være i hjemmet og tage sig af barnet. Det er de værdier og kundskaber, der mere eller mindre forbinder kvinden til sygeplejefaget. Denne forbindelselinje er dog på mange måder paradoksal, hvilket fremkommer ved at læse teksterne i lyset af Butlers kritik af skellet mellem sex og gender. For på den ene side beskrives det kvidnelige om særlig værdifuldt i forhold til sygeplejefaget, og på den anden side skal det kvindelige ændres, således at kvinder generelt og i sygeplejefaget specialt kan få mere magt og indflydelse. Spørgsmålet er, om teksterne til syvende og sidst er med til at legitimere og fastholde den fortælling, som de samtidig gerne vil skrive sig ud af.

  AB - Kapitlet analyserer forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget hører sammen. Den teoretiske optik er Judith Butlers opgør med forestillingen om, at kønnet har en biologisk komponent og en social/kulturel komponent. Kapitlet er en analyse af forskellige tekster skrevet af tre forskellige sygeplejersker på tre forskellige tidspunkter, nemlig to tekster af Charlotte Norrie (1886 og 1895), en tekst af Elna Hiort-Lorenzen (1934) og to tekster af Kari Martinsen (1989 og 2000). Kapitlet viser hvordan forestillingen om at kvindelighed og sygeplejefaget høres sammen konstrueres. Alle tekster italesætter sygeplejefaget som værende bundet op på kvinden. Overordnet taler teksterne om en forbindelseslinje mellem moderskab og sygepleje. Moderskab konstrueres i teksterne som noget andet end faderskab. Moderskab er at være i hjemmet og tage sig af barnet. Det er de værdier og kundskaber, der mere eller mindre forbinder kvinden til sygeplejefaget. Denne forbindelselinje er dog på mange måder paradoksal, hvilket fremkommer ved at læse teksterne i lyset af Butlers kritik af skellet mellem sex og gender. For på den ene side beskrives det kvidnelige om særlig værdifuldt i forhold til sygeplejefaget, og på den anden side skal det kvindelige ændres, således at kvinder generelt og i sygeplejefaget specialt kan få mere magt og indflydelse. Spørgsmålet er, om teksterne til syvende og sidst er med til at legitimere og fastholde den fortælling, som de samtidig gerne vil skrive sig ud af.

  KW - Køn

  KW - Sygepleje

  KW - Historie

  KW - Gender

  KW - Nursing

  KW - History

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 978-87-17-03963-6

  SP - 220

  EP - 240

  BT - Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik

  A2 - Glasdam, Stinne

  A2 - Bydam, Jens

  PB - Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

  CY - København

  ER -

  Holen M. Forestillinger om kvinden i sygeplejefaget. I Glasdam S, Bydam J, red., Sygepleje i fortid og nutid - historiske indblik. København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. 2008. s. 220-240