"Fordi man ved aldrig"

emne, fokus og kohærens i informativ udøversprogbrug

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  I denne artikel vil syntagmet aktivitetsbestemt sprogbrug blive udlagt fra en pragmatisk, funktionel lingvistisk synsvinkel. Syntagmet er særligt interessant fra denne synsvinkel fordi det synes at indebære et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Det er i det mindste det der vil blive argumenteret for i artiklen. Gennem en analyse af meddelelsesstrukturen og kohærensen i et eksempel på sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af en aktivitet, påvises det at der er systematiske uoverensstemmelser mellem denne sprogbrug og de etablerede sprogvidenskabelige beskrivelser af dagligsproglige meddelelsers struktur og sekventielle kohærens. Uoverensstemmelserne spores tilbage til beskrivelsernes fundering i filosofisk semantik og en hermed forbunden præference for at analysere sprogbrug hvor forståelse og handling er adskilt. Sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er kendetegnet ved at forståelse og handling ikke kan adskilles. For så vidt som pragmatisk, funktionel lingvistik indebærer en forpligtelse på at beskrive dagligsproget, og for så vidt som sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er en del af dagligsproget, åbner der sig et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Og det kalder på en ny beskrivelse af meddelelsers struktur.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftScandinavian Studies in Language
  Vol/bind6
  Udgave nummer4
  Sider (fra-til)17-107
  Antal sider90
  ISSN1904-7843
  StatusUdgivet - 30 dec. 2015

  Emneord

  • Meddelelsesstruktur
  • affordance
  • kohærens
  • Informationsstruktur
  • aktivitet

  Citer dette

  @article{fad1978512ac42fdbca55536818f21a5,
  title = "{"}Fordi man ved aldrig{"}: emne, fokus og koh{\ae}rens i informativ ud{\o}versprogbrug",
  abstract = "I denne artikel vil syntagmet aktivitetsbestemt sprogbrug blive udlagt fra en pragmatisk, funktionel lingvistisk synsvinkel. Syntagmet er s{\ae}rligt interessant fra denne synsvinkel fordi det synes at indeb{\ae}re et nyt sprogvidenskabeligt forskningsomr{\aa}de. Det er i det mindste det der vil blive argumenteret for i artiklen. Gennem en analyse af meddelelsesstrukturen og koh{\ae}rensen i et eksempel p{\aa} sprogbrug der indg{\aa}r som led i ud{\o}velsen af en aktivitet, p{\aa}vises det at der er systematiske uoverensstemmelser mellem denne sprogbrug og de etablerede sprogvidenskabelige beskrivelser af dagligsproglige meddelelsers struktur og sekventielle koh{\ae}rens. Uoverensstemmelserne spores tilbage til beskrivelsernes fundering i filosofisk semantik og en hermed forbunden pr{\ae}ference for at analysere sprogbrug hvor forst{\aa}else og handling er adskilt. Sprogbrug der indg{\aa}r som led i ud{\o}velsen af aktiviteter, er kendetegnet ved at forst{\aa}else og handling ikke kan adskilles. For s{\aa} vidt som pragmatisk, funktionel lingvistik indeb{\ae}rer en forpligtelse p{\aa} at beskrive dagligsproget, og for s{\aa} vidt som sprogbrug der indg{\aa}r som led i ud{\o}velsen af aktiviteter, er en del af dagligsproget, {\aa}bner der sig et nyt sprogvidenskabeligt forskningsomr{\aa}de. Og det kalder p{\aa} en ny beskrivelse af meddelelsers struktur.",
  keywords = "Meddelelsesstruktur, affordance, koh{\ae}rens, Informationsstruktur, aktivitet",
  author = "Borchmann, {Simon Uffe}",
  year = "2015",
  month = "12",
  day = "30",
  language = "Dansk",
  volume = "6",
  pages = "17--107",
  journal = "Scandinavian Studies in Language",
  issn = "1904-7843",
  publisher = "Royal Danish Library",
  number = "4",

  }

  "Fordi man ved aldrig" : emne, fokus og kohærens i informativ udøversprogbrug. / Borchmann, Simon Uffe.

  I: Scandinavian Studies in Language, Bind 6, Nr. 4, 30.12.2015, s. 17-107.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - "Fordi man ved aldrig"

  T2 - emne, fokus og kohærens i informativ udøversprogbrug

  AU - Borchmann, Simon Uffe

  PY - 2015/12/30

  Y1 - 2015/12/30

  N2 - I denne artikel vil syntagmet aktivitetsbestemt sprogbrug blive udlagt fra en pragmatisk, funktionel lingvistisk synsvinkel. Syntagmet er særligt interessant fra denne synsvinkel fordi det synes at indebære et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Det er i det mindste det der vil blive argumenteret for i artiklen. Gennem en analyse af meddelelsesstrukturen og kohærensen i et eksempel på sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af en aktivitet, påvises det at der er systematiske uoverensstemmelser mellem denne sprogbrug og de etablerede sprogvidenskabelige beskrivelser af dagligsproglige meddelelsers struktur og sekventielle kohærens. Uoverensstemmelserne spores tilbage til beskrivelsernes fundering i filosofisk semantik og en hermed forbunden præference for at analysere sprogbrug hvor forståelse og handling er adskilt. Sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er kendetegnet ved at forståelse og handling ikke kan adskilles. For så vidt som pragmatisk, funktionel lingvistik indebærer en forpligtelse på at beskrive dagligsproget, og for så vidt som sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er en del af dagligsproget, åbner der sig et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Og det kalder på en ny beskrivelse af meddelelsers struktur.

  AB - I denne artikel vil syntagmet aktivitetsbestemt sprogbrug blive udlagt fra en pragmatisk, funktionel lingvistisk synsvinkel. Syntagmet er særligt interessant fra denne synsvinkel fordi det synes at indebære et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Det er i det mindste det der vil blive argumenteret for i artiklen. Gennem en analyse af meddelelsesstrukturen og kohærensen i et eksempel på sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af en aktivitet, påvises det at der er systematiske uoverensstemmelser mellem denne sprogbrug og de etablerede sprogvidenskabelige beskrivelser af dagligsproglige meddelelsers struktur og sekventielle kohærens. Uoverensstemmelserne spores tilbage til beskrivelsernes fundering i filosofisk semantik og en hermed forbunden præference for at analysere sprogbrug hvor forståelse og handling er adskilt. Sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er kendetegnet ved at forståelse og handling ikke kan adskilles. For så vidt som pragmatisk, funktionel lingvistik indebærer en forpligtelse på at beskrive dagligsproget, og for så vidt som sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, er en del af dagligsproget, åbner der sig et nyt sprogvidenskabeligt forskningsområde. Og det kalder på en ny beskrivelse af meddelelsers struktur.

  KW - Meddelelsesstruktur

  KW - affordance

  KW - kohærens

  KW - Informationsstruktur

  KW - aktivitet

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 6

  SP - 17

  EP - 107

  JO - Scandinavian Studies in Language

  JF - Scandinavian Studies in Language

  SN - 1904-7843

  IS - 4

  ER -