Fokus i dansk skriftsproglig sprogbrug

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Den pragmatiske kategori fokus svarer til en prioritering af information. Sådan en prioritering spiller efter alt at dømme også en rolle i sprogforståelsen. Analyserer man imidlertid de foci der realiseres med brugen af dansk skriftsprog, rejser der sig et spørgsmål til med hensyn til på hvilket grundlag denne prioritering foregår; det er nemlig ikke alle foci der kan fastlægges alene på et sprogligt grundlag. Det er ganske særligt det spørgsmål denne tekst er koncentreret om. Via en kritik af det traditionelle grundlag for beskrivelsen af naturlige sprogs informationsstruktur opstilles en skemateoretisk funderet heuristik for fastlæggelsen af det ikke-kodede fokus. Antagelsen er at dette fokus repræsenterer den information der kan tilfredsstille det informationsbehov modtageren læser sætningen med henblik på at tilfredsstille. På grundlag af denne heuristik kan bestemte morfemer, ord og led tilordnes en funktion som fokusindikatorer.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMUDS - Møderne om Udforskningen af Dansk Sprog
Vol/bind11
Sider (fra-til)64-75
Antal sider10
ISSN1904-3309
StatusUdgivet - 2007
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Informationsstruktur
  • fokus

Citer dette

@article{a7e23ffb66da4689b60988de238e2715,
title = "Fokus i dansk skriftsproglig sprogbrug",
abstract = "Den pragmatiske kategori fokus svarer til en prioritering af information. S{\aa}dan en prioritering spiller efter alt at d{\o}mme ogs{\aa} en rolle i sprogforst{\aa}elsen. Analyserer man imidlertid de foci der realiseres med brugen af dansk skriftsprog, rejser der sig et sp{\o}rgsm{\aa}l til med hensyn til p{\aa} hvilket grundlag denne prioritering foreg{\aa}r; det er nemlig ikke alle foci der kan fastl{\ae}gges alene p{\aa} et sprogligt grundlag. Det er ganske s{\ae}rligt det sp{\o}rgsm{\aa}l denne tekst er koncentreret om. Via en kritik af det traditionelle grundlag for beskrivelsen af naturlige sprogs informationsstruktur opstilles en skemateoretisk funderet heuristik for fastl{\ae}ggelsen af det ikke-kodede fokus. Antagelsen er at dette fokus repr{\ae}senterer den information der kan tilfredsstille det informationsbehov modtageren l{\ae}ser s{\ae}tningen med henblik p{\aa} at tilfredsstille. P{\aa} grundlag af denne heuristik kan bestemte morfemer, ord og led tilordnes en funktion som fokusindikatorer.",
keywords = "Informationsstruktur, fokus",
author = "Simon Borchmann",
year = "2007",
language = "Dansk",
volume = "11",
pages = "64--75",
journal = "MUDS - M{\o}derne om Udforskningen af Dansk Sprog",
issn = "1904-3309",
publisher = "Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus",

}

Fokus i dansk skriftsproglig sprogbrug. / Borchmann, Simon.

I: MUDS - Møderne om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 11, 2007, s. 64-75.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Fokus i dansk skriftsproglig sprogbrug

AU - Borchmann, Simon

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Den pragmatiske kategori fokus svarer til en prioritering af information. Sådan en prioritering spiller efter alt at dømme også en rolle i sprogforståelsen. Analyserer man imidlertid de foci der realiseres med brugen af dansk skriftsprog, rejser der sig et spørgsmål til med hensyn til på hvilket grundlag denne prioritering foregår; det er nemlig ikke alle foci der kan fastlægges alene på et sprogligt grundlag. Det er ganske særligt det spørgsmål denne tekst er koncentreret om. Via en kritik af det traditionelle grundlag for beskrivelsen af naturlige sprogs informationsstruktur opstilles en skemateoretisk funderet heuristik for fastlæggelsen af det ikke-kodede fokus. Antagelsen er at dette fokus repræsenterer den information der kan tilfredsstille det informationsbehov modtageren læser sætningen med henblik på at tilfredsstille. På grundlag af denne heuristik kan bestemte morfemer, ord og led tilordnes en funktion som fokusindikatorer.

AB - Den pragmatiske kategori fokus svarer til en prioritering af information. Sådan en prioritering spiller efter alt at dømme også en rolle i sprogforståelsen. Analyserer man imidlertid de foci der realiseres med brugen af dansk skriftsprog, rejser der sig et spørgsmål til med hensyn til på hvilket grundlag denne prioritering foregår; det er nemlig ikke alle foci der kan fastlægges alene på et sprogligt grundlag. Det er ganske særligt det spørgsmål denne tekst er koncentreret om. Via en kritik af det traditionelle grundlag for beskrivelsen af naturlige sprogs informationsstruktur opstilles en skemateoretisk funderet heuristik for fastlæggelsen af det ikke-kodede fokus. Antagelsen er at dette fokus repræsenterer den information der kan tilfredsstille det informationsbehov modtageren læser sætningen med henblik på at tilfredsstille. På grundlag af denne heuristik kan bestemte morfemer, ord og led tilordnes en funktion som fokusindikatorer.

KW - Informationsstruktur

KW - fokus

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 11

SP - 64

EP - 75

JO - MUDS - Møderne om Udforskningen af Dansk Sprog

JF - MUDS - Møderne om Udforskningen af Dansk Sprog

SN - 1904-3309

ER -