Fire drenge på Ørestad Gymnasium

skolegang mellem mening og nødvendighed

Nanna Friche, Eva Bertelsen

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Resumé

  I den offentlige diskurs optræder figuren ’taberdrenge’ hos særligt hos mandlige debattører (f.eks. Zlotnik, Nordahl) og hos enkelte forskere (f.eks. Schmidt 2002, Munk 2009, Egelund 2011). Der henvises til de unge mænd, der i dag står uden ungdomsuddannelse, og til pigernes overtal på de gymnasiale og videregående uddannelser. I denne artikel ønsker vi at vise, hvilke forskelle og ligheder i drenges uddannelsesorienteringer, der fremtræder på tværs af fire drenges fortællinger om at gå i gymnasiet, om fritid og om mulige fremtider. På den ene side synes drengenes forskelligartede fortællinger at variere i forhold til faktorer, der ikke nødvendigvis har med køn at gøre. Snarere synes drengenes sociale baggrunde, og til dels etnisk-kulturelle erfaringer, at slå igennem som ulige muligheder for at deltage i gymnasieskolens daglige praktiseringer. På den anden side forekommer en fælleshed i drengenes italesatte ambivalens til gymnasieskolen i forhold til, hvad de kan investere i deres skolegang, hvad de finder det nødvendigt at investere, og hvilken mening disse investeringer tilskrives.

  OriginalsprogDansk
  TitelDrenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne
  RedaktørerChristian Helms Jørgensen
  Udgivelses stedRoskilde
  ForlagRoskilde Universitetsforlag
  Publikationsdatoaug. 2013
  Sider125-148
  Kapitel7
  ISBN (Trykt)987-87-7867-397-8
  StatusUdgivet - aug. 2013

  Emneord

  • drenge
  • gymnasie
  • ungdomsuddannelse

  Citer dette

  Friche, N., & Bertelsen, E. (2013). Fire drenge på Ørestad Gymnasium: skolegang mellem mening og nødvendighed. I C. Helms Jørgensen (red.), Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne (s. 125-148). Roskilde: Roskilde Universitetsforlag.
  Friche, Nanna ; Bertelsen, Eva. / Fire drenge på Ørestad Gymnasium : skolegang mellem mening og nødvendighed. Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne. red. / Christian Helms Jørgensen. Roskilde : Roskilde Universitetsforlag, 2013. s. 125-148
  @inbook{f3148582a2f84d1cbdffecc5e68828fb,
  title = "Fire drenge p{\aa} {\O}restad Gymnasium: skolegang mellem mening og n{\o}dvendighed",
  abstract = "I den offentlige diskurs optr{\ae}der figuren ’taberdrenge’ hos s{\ae}rligt hos mandlige debatt{\o}rer (f.eks. Zlotnik, Nordahl) og hos enkelte forskere (f.eks. Schmidt 2002, Munk 2009, Egelund 2011). Der henvises til de unge m{\ae}nd, der i dag st{\aa}r uden ungdomsuddannelse, og til pigernes overtal p{\aa} de gymnasiale og videreg{\aa}ende uddannelser. I denne artikel {\o}nsker vi at vise, hvilke forskelle og ligheder i drenges uddannelsesorienteringer, der fremtr{\ae}der p{\aa} tv{\ae}rs af fire drenges fort{\ae}llinger om at g{\aa} i gymnasiet, om fritid og om mulige fremtider. P{\aa} den ene side synes drengenes forskelligartede fort{\ae}llinger at variere i forhold til faktorer, der ikke n{\o}dvendigvis har med k{\o}n at g{\o}re. Snarere synes drengenes sociale baggrunde, og til dels etnisk-kulturelle erfaringer, at sl{\aa} igennem som ulige muligheder for at deltage i gymnasieskolens daglige praktiseringer. P{\aa} den anden side forekommer en f{\ae}lleshed i drengenes italesatte ambivalens til gymnasieskolen i forhold til, hvad de kan investere i deres skolegang, hvad de finder det n{\o}dvendigt at investere, og hvilken mening disse investeringer tilskrives.",
  keywords = "drenge, gymnasie, ungdomsuddannelse",
  author = "Nanna Friche and Eva Bertelsen",
  year = "2013",
  month = "8",
  language = "Dansk",
  isbn = "987-87-7867-397-8",
  pages = "125--148",
  editor = "{Helms J{\o}rgensen}, Christian",
  booktitle = "Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne",
  publisher = "Roskilde Universitetsforlag",

  }

  Friche, N & Bertelsen, E 2013, Fire drenge på Ørestad Gymnasium: skolegang mellem mening og nødvendighed. i C Helms Jørgensen (red.), Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne. Roskilde Universitetsforlag, Roskilde, s. 125-148.

  Fire drenge på Ørestad Gymnasium : skolegang mellem mening og nødvendighed. / Friche, Nanna; Bertelsen, Eva.

  Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne. red. / Christian Helms Jørgensen. Roskilde : Roskilde Universitetsforlag, 2013. s. 125-148.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  TY - CHAP

  T1 - Fire drenge på Ørestad Gymnasium

  T2 - skolegang mellem mening og nødvendighed

  AU - Friche, Nanna

  AU - Bertelsen, Eva

  PY - 2013/8

  Y1 - 2013/8

  N2 - I den offentlige diskurs optræder figuren ’taberdrenge’ hos særligt hos mandlige debattører (f.eks. Zlotnik, Nordahl) og hos enkelte forskere (f.eks. Schmidt 2002, Munk 2009, Egelund 2011). Der henvises til de unge mænd, der i dag står uden ungdomsuddannelse, og til pigernes overtal på de gymnasiale og videregående uddannelser. I denne artikel ønsker vi at vise, hvilke forskelle og ligheder i drenges uddannelsesorienteringer, der fremtræder på tværs af fire drenges fortællinger om at gå i gymnasiet, om fritid og om mulige fremtider. På den ene side synes drengenes forskelligartede fortællinger at variere i forhold til faktorer, der ikke nødvendigvis har med køn at gøre. Snarere synes drengenes sociale baggrunde, og til dels etnisk-kulturelle erfaringer, at slå igennem som ulige muligheder for at deltage i gymnasieskolens daglige praktiseringer. På den anden side forekommer en fælleshed i drengenes italesatte ambivalens til gymnasieskolen i forhold til, hvad de kan investere i deres skolegang, hvad de finder det nødvendigt at investere, og hvilken mening disse investeringer tilskrives.

  AB - I den offentlige diskurs optræder figuren ’taberdrenge’ hos særligt hos mandlige debattører (f.eks. Zlotnik, Nordahl) og hos enkelte forskere (f.eks. Schmidt 2002, Munk 2009, Egelund 2011). Der henvises til de unge mænd, der i dag står uden ungdomsuddannelse, og til pigernes overtal på de gymnasiale og videregående uddannelser. I denne artikel ønsker vi at vise, hvilke forskelle og ligheder i drenges uddannelsesorienteringer, der fremtræder på tværs af fire drenges fortællinger om at gå i gymnasiet, om fritid og om mulige fremtider. På den ene side synes drengenes forskelligartede fortællinger at variere i forhold til faktorer, der ikke nødvendigvis har med køn at gøre. Snarere synes drengenes sociale baggrunde, og til dels etnisk-kulturelle erfaringer, at slå igennem som ulige muligheder for at deltage i gymnasieskolens daglige praktiseringer. På den anden side forekommer en fælleshed i drengenes italesatte ambivalens til gymnasieskolen i forhold til, hvad de kan investere i deres skolegang, hvad de finder det nødvendigt at investere, og hvilken mening disse investeringer tilskrives.

  KW - drenge

  KW - gymnasie

  KW - ungdomsuddannelse

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 987-87-7867-397-8

  SP - 125

  EP - 148

  BT - Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne

  A2 - Helms Jørgensen, Christian

  PB - Roskilde Universitetsforlag

  CY - Roskilde

  ER -

  Friche N, Bertelsen E. Fire drenge på Ørestad Gymnasium: skolegang mellem mening og nødvendighed. I Helms Jørgensen C, red., Drenge og maskuliniteter i ungdomsuddannelserne. Roskilde: Roskilde Universitetsforlag. 2013. s. 125-148