FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata: Rapport fra fase I

Asger Væring Larsen, Sacha Zurcher, Mikkel Hvidtfeldt Andersen, Jesper Boserup Thestrup, Søren Ærendahl Mikkelsen, Mogens Sandfær, Anders Conrad

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

  Resumé

  I forbindelse med DEFF-projektet ”Fælles Infrastruktur for Forskningsdata” er et par softwareløsninger blevet installeret og evalueret. Samtidig er forskellige trænings- og supportværktøjer blevet evalueret med udgangspunkt i Research Data Management livscyklussen. DMPonline er blevet installeret. Softwaren vil relativt simpelt kunne tilrettes danske behov. Tjenesten vil kunne køre som en national skytjeneste. I forhold til at etablere tjenesten er det en stor udfordring at sikre, at alle interessenter har udviklet deres egen politik, da disse er udgangspunkt for DMPonlines funktioner. Håndteringen af data i løbet af forskningsprocessen vurderes at være så komplekst et område, at service her bedst kan udvikles i tæt samarbejde med konkrete forskningsprojekter. En institutional repository-løsning, Curate, er blevet installeret og testet. Det skete for at vurdere anvendelsesmulighederne under Data Selection and Handover samt i tilknytning til langtidsopbevaring i Data repositories. Curate vurderes at kunne tilrettes danske forhold relativt let og vil kunne fungere som både national og lokal tjeneste. I forbindelse med langtidsopbevaring kræves mere af et givent system, som det eksempelvis er implementeret i Det Nationale Bitmagasin.
  Det er nødvendigt, at de anvendte systemer giver mulighed for at dele datasæt. Datasæt kan tilknyttes permanente identifikationer, som eksempelvis DOI, og andre forskere kan sikres styret adgang til data. Der redegøres for brugen af data repositories og brugen af data catalogues og discovery tjenester. DMPTool og DMPonline vurderes som velegnede i forbindelse med support. Disse to softwareløsninger er designet efter de krav, der stilles til ansøgeren, hvilket vil gøre det let for vejledende personale at hjælpe forskeren. MANTRA og RDMRose er, i denne sammenhæng, oplagte værktøjer i forhold til at opbygge supportforløb.
  Bidragets oversatte titelCommon Infrastructure for Research Data
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagDEFF
  Antal sider57
  StatusUdgivet - 26 aug. 2014

  Emneord

   Citer dette

   Larsen, A. V., Zurcher, S., Andersen, M. H., Thestrup, J. B., Ærendahl Mikkelsen, S., Sandfær, M., & Conrad, A. (2014). FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata: Rapport fra fase I. København: DEFF.
   Larsen, Asger Væring ; Zurcher, Sacha ; Andersen, Mikkel Hvidtfeldt ; Thestrup, Jesper Boserup ; Ærendahl Mikkelsen, Søren ; Sandfær, Mogens ; Conrad, Anders. / FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata : Rapport fra fase I. København : DEFF, 2014. 57 s.
   @book{a560c16dc671405a91ca2be54337e9f2,
   title = "FIF - F{\ae}lles Infrastruktur for Forskningsdata: Rapport fra fase I",
   abstract = "I forbindelse med DEFF-projektet ”F{\ae}lles Infrastruktur for Forskningsdata” er et par softwarel{\o}sninger blevet installeret og evalueret. Samtidig er forskellige tr{\ae}nings- og supportv{\ae}rkt{\o}jer blevet evalueret med udgangspunkt i Research Data Management livscyklussen. DMPonline er blevet installeret. Softwaren vil relativt simpelt kunne tilrettes danske behov. Tjenesten vil kunne k{\o}re som en national skytjeneste. I forhold til at etablere tjenesten er det en stor udfordring at sikre, at alle interessenter har udviklet deres egen politik, da disse er udgangspunkt for DMPonlines funktioner. H{\aa}ndteringen af data i l{\o}bet af forskningsprocessen vurderes at v{\ae}re s{\aa} komplekst et omr{\aa}de, at service her bedst kan udvikles i t{\ae}t samarbejde med konkrete forskningsprojekter. En institutional repository-l{\o}sning, Curate, er blevet installeret og testet. Det skete for at vurdere anvendelsesmulighederne under Data Selection and Handover samt i tilknytning til langtidsopbevaring i Data repositories. Curate vurderes at kunne tilrettes danske forhold relativt let og vil kunne fungere som b{\aa}de national og lokal tjeneste. I forbindelse med langtidsopbevaring kr{\ae}ves mere af et givent system, som det eksempelvis er implementeret i Det Nationale Bitmagasin. Det er n{\o}dvendigt, at de anvendte systemer giver mulighed for at dele datas{\ae}t. Datas{\ae}t kan tilknyttes permanente identifikationer, som eksempelvis DOI, og andre forskere kan sikres styret adgang til data. Der redeg{\o}res for brugen af data repositories og brugen af data catalogues og discovery tjenester. DMPTool og DMPonline vurderes som velegnede i forbindelse med support. Disse to softwarel{\o}sninger er designet efter de krav, der stilles til ans{\o}geren, hvilket vil g{\o}re det let for vejledende personale at hj{\ae}lpe forskeren. MANTRA og RDMRose er, i denne sammenh{\ae}ng, oplagte v{\ae}rkt{\o}jer i forhold til at opbygge supportforl{\o}b.",
   keywords = "Research Data, Data Management, Infrastructure",
   author = "Larsen, {Asger V{\ae}ring} and Sacha Zurcher and Andersen, {Mikkel Hvidtfeldt} and Thestrup, {Jesper Boserup} and {{\AE}rendahl Mikkelsen}, S{\o}ren and Mogens Sandf{\ae}r and Anders Conrad",
   note = "DEFF project - Denmark's Electronic Research Library",
   year = "2014",
   month = "8",
   day = "26",
   language = "Dansk",
   publisher = "DEFF",

   }

   Larsen, AV, Zurcher, S, Andersen, MH, Thestrup, JB, Ærendahl Mikkelsen, S, Sandfær, M & Conrad, A 2014, FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata: Rapport fra fase I. DEFF, København.

   FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata : Rapport fra fase I. / Larsen, Asger Væring; Zurcher, Sacha; Andersen, Mikkel Hvidtfeldt; Thestrup, Jesper Boserup; Ærendahl Mikkelsen, Søren; Sandfær, Mogens; Conrad, Anders.

   København : DEFF, 2014. 57 s.

   Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

   TY - RPRT

   T1 - FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata

   T2 - Rapport fra fase I

   AU - Larsen, Asger Væring

   AU - Zurcher, Sacha

   AU - Andersen, Mikkel Hvidtfeldt

   AU - Thestrup, Jesper Boserup

   AU - Ærendahl Mikkelsen, Søren

   AU - Sandfær, Mogens

   AU - Conrad, Anders

   N1 - DEFF project - Denmark's Electronic Research Library

   PY - 2014/8/26

   Y1 - 2014/8/26

   N2 - I forbindelse med DEFF-projektet ”Fælles Infrastruktur for Forskningsdata” er et par softwareløsninger blevet installeret og evalueret. Samtidig er forskellige trænings- og supportværktøjer blevet evalueret med udgangspunkt i Research Data Management livscyklussen. DMPonline er blevet installeret. Softwaren vil relativt simpelt kunne tilrettes danske behov. Tjenesten vil kunne køre som en national skytjeneste. I forhold til at etablere tjenesten er det en stor udfordring at sikre, at alle interessenter har udviklet deres egen politik, da disse er udgangspunkt for DMPonlines funktioner. Håndteringen af data i løbet af forskningsprocessen vurderes at være så komplekst et område, at service her bedst kan udvikles i tæt samarbejde med konkrete forskningsprojekter. En institutional repository-løsning, Curate, er blevet installeret og testet. Det skete for at vurdere anvendelsesmulighederne under Data Selection and Handover samt i tilknytning til langtidsopbevaring i Data repositories. Curate vurderes at kunne tilrettes danske forhold relativt let og vil kunne fungere som både national og lokal tjeneste. I forbindelse med langtidsopbevaring kræves mere af et givent system, som det eksempelvis er implementeret i Det Nationale Bitmagasin. Det er nødvendigt, at de anvendte systemer giver mulighed for at dele datasæt. Datasæt kan tilknyttes permanente identifikationer, som eksempelvis DOI, og andre forskere kan sikres styret adgang til data. Der redegøres for brugen af data repositories og brugen af data catalogues og discovery tjenester. DMPTool og DMPonline vurderes som velegnede i forbindelse med support. Disse to softwareløsninger er designet efter de krav, der stilles til ansøgeren, hvilket vil gøre det let for vejledende personale at hjælpe forskeren. MANTRA og RDMRose er, i denne sammenhæng, oplagte værktøjer i forhold til at opbygge supportforløb.

   AB - I forbindelse med DEFF-projektet ”Fælles Infrastruktur for Forskningsdata” er et par softwareløsninger blevet installeret og evalueret. Samtidig er forskellige trænings- og supportværktøjer blevet evalueret med udgangspunkt i Research Data Management livscyklussen. DMPonline er blevet installeret. Softwaren vil relativt simpelt kunne tilrettes danske behov. Tjenesten vil kunne køre som en national skytjeneste. I forhold til at etablere tjenesten er det en stor udfordring at sikre, at alle interessenter har udviklet deres egen politik, da disse er udgangspunkt for DMPonlines funktioner. Håndteringen af data i løbet af forskningsprocessen vurderes at være så komplekst et område, at service her bedst kan udvikles i tæt samarbejde med konkrete forskningsprojekter. En institutional repository-løsning, Curate, er blevet installeret og testet. Det skete for at vurdere anvendelsesmulighederne under Data Selection and Handover samt i tilknytning til langtidsopbevaring i Data repositories. Curate vurderes at kunne tilrettes danske forhold relativt let og vil kunne fungere som både national og lokal tjeneste. I forbindelse med langtidsopbevaring kræves mere af et givent system, som det eksempelvis er implementeret i Det Nationale Bitmagasin. Det er nødvendigt, at de anvendte systemer giver mulighed for at dele datasæt. Datasæt kan tilknyttes permanente identifikationer, som eksempelvis DOI, og andre forskere kan sikres styret adgang til data. Der redegøres for brugen af data repositories og brugen af data catalogues og discovery tjenester. DMPTool og DMPonline vurderes som velegnede i forbindelse med support. Disse to softwareløsninger er designet efter de krav, der stilles til ansøgeren, hvilket vil gøre det let for vejledende personale at hjælpe forskeren. MANTRA og RDMRose er, i denne sammenhæng, oplagte værktøjer i forhold til at opbygge supportforløb.

   KW - Research Data

   KW - Data Management

   KW - Infrastructure

   M3 - Rapport

   BT - FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata

   PB - DEFF

   CY - København

   ER -

   Larsen AV, Zurcher S, Andersen MH, Thestrup JB, Ærendahl Mikkelsen S, Sandfær M et al. FIF - Fælles Infrastruktur for Forskningsdata: Rapport fra fase I. København: DEFF, 2014. 57 s.