Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation

Dorte Stilund Jensen, Jesper Simonsen

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Resumé

Præsentation ved eSundhedsobservatoriet, 6-7 oktober 2015

Hovedbudskaber
1. Patienter der skal opereres faster ofte betydeligt mere end de krævede seks timer. Det er ubehageligt, giver problemer for fx diabetikere og reducerer modstandskraften hos svagelige patienter.
2. Reduktion af fastetiden omfatter mange aspekter af koordinationen ved planlægning af operationer. Fastetid er derfor et velegnet effektmål for optimering af patientforløb på tværs af afdelinger.
3. Et projekt på Nykøbing Falster Sygehus viser hvordan elektroniske overblikstavler kan synliggøre fastetiden i koordinationen mellem de involverede afdelinger.

Beskrivelse
På Nykøbing Falster Sygehus har alle afdelinger elektroniske overblikstavler, udviklet af Imatis, med kliniske og logistiske oplysninger om patienterne. Ved overførsel af patienter til operation bruges disse overblikstavler til koordination af hvornår patienterne er klargjort til operation. I april 2015 blev tavlerne konfigureret til at vise information om hvornår operationspatienter, akutte såvel som elektive, har påbegyndt faste og en tæller der viser hvor længe de har fastet. Parallelt med denne øgede daglige synliggørelse af fastetiden opgøres den gennemsnitlige fastetid med mellemrum og diskuteres på afdelingsniveau som effektmål i en løbende indsats for at optimere koordinationen og planlægningen af operationer. Udover det umiddelbare formål, at nedbringe fastetid udover de krævede seks timer, har projektet det bredere formål at opbygge en kompetence lokalt på hospitalets afdelinger i at arbejde effektdrevet med optimering af arbejdsgange.

Indlægget
I indlægget præsenteres den effektdrevne optimeringsproces projektet har fulgt i form af effektspecifikation efterfulgt af iterationer af effektrealisering og effektmåling. Effektrealiseringen har dels bestået i konfigureringen af de elektroniske overblikstavler med information om fastetider, dels i implementering af arbejdsgange for registrering af fastetider og endelig i at skabe fælles ønske, indsats og ejerskab på afdelingerne om at nedbringe fastetiderne. Lokal kompetence i at gennemføre sådanne processer er afgørende for at kunne arbejde systematisk med optimering af arbejdsgange og konfigurerbare informationssystemer. Effektmålinger foretages i juni og september. Resultaterne af disse effektmålinger vil blive præsenteret i indlægget. Superbrugernes erfaringer med effektdrevet optimering og deres interventioner for at realisere effekterne vil blive diskuteret. Endelig vil indlægget give nogle overvejelser om at bruge lokale effektdrevne optimeringsprocesser i andre IT-systemer, herunder den forestående implementering af sundhedsplatformen, Epic.

Konference

KonferenceE-sundhedsobservatoriets årskonference 2015
LokationHotel Nyborg Strand
LandDanmark
ByNyborg
Periode06/10/201507/10/2015
Internetadresse

Citer dette

Jensen, D. S., & Simonsen, J. (2015). Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation. Abstract fra E-sundhedsobservatoriets årskonference 2015, Nyborg, Danmark.
Jensen, Dorte Stilund ; Simonsen, Jesper. / Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation. Abstract fra E-sundhedsobservatoriets årskonference 2015, Nyborg, Danmark.
@conference{2645fa166b40409db07bd092ff863cc7,
title = "Fastetid som effektm{\aa}l ved overf{\o}rsel af patienter til operation",
abstract = "Pr{\ae}sentation ved eSundhedsobservatoriet, 6-7 oktober 2015Hovedbudskaber1. Patienter der skal opereres faster ofte betydeligt mere end de kr{\ae}vede seks timer. Det er ubehageligt, giver problemer for fx diabetikere og reducerer modstandskraften hos svagelige patienter.2. Reduktion af fastetiden omfatter mange aspekter af koordinationen ved planl{\ae}gning af operationer. Fastetid er derfor et velegnet effektm{\aa}l for optimering af patientforl{\o}b p{\aa} tv{\ae}rs af afdelinger.3. Et projekt p{\aa} Nyk{\o}bing Falster Sygehus viser hvordan elektroniske overblikstavler kan synligg{\o}re fastetiden i koordinationen mellem de involverede afdelinger.BeskrivelseP{\aa} Nyk{\o}bing Falster Sygehus har alle afdelinger elektroniske overblikstavler, udviklet af Imatis, med kliniske og logistiske oplysninger om patienterne. Ved overf{\o}rsel af patienter til operation bruges disse overblikstavler til koordination af hvorn{\aa}r patienterne er klargjort til operation. I april 2015 blev tavlerne konfigureret til at vise information om hvorn{\aa}r operationspatienter, akutte s{\aa}vel som elektive, har p{\aa}begyndt faste og en t{\ae}ller der viser hvor l{\ae}nge de har fastet. Parallelt med denne {\o}gede daglige synligg{\o}relse af fastetiden opg{\o}res den gennemsnitlige fastetid med mellemrum og diskuteres p{\aa} afdelingsniveau som effektm{\aa}l i en l{\o}bende indsats for at optimere koordinationen og planl{\ae}gningen af operationer. Udover det umiddelbare form{\aa}l, at nedbringe fastetid udover de kr{\ae}vede seks timer, har projektet det bredere form{\aa}l at opbygge en kompetence lokalt p{\aa} hospitalets afdelinger i at arbejde effektdrevet med optimering af arbejdsgange.Indl{\ae}ggetI indl{\ae}gget pr{\ae}senteres den effektdrevne optimeringsproces projektet har fulgt i form af effektspecifikation efterfulgt af iterationer af effektrealisering og effektm{\aa}ling. Effektrealiseringen har dels best{\aa}et i konfigureringen af de elektroniske overblikstavler med information om fastetider, dels i implementering af arbejdsgange for registrering af fastetider og endelig i at skabe f{\ae}lles {\o}nske, indsats og ejerskab p{\aa} afdelingerne om at nedbringe fastetiderne. Lokal kompetence i at gennemf{\o}re s{\aa}danne processer er afg{\o}rende for at kunne arbejde systematisk med optimering af arbejdsgange og konfigurerbare informationssystemer. Effektm{\aa}linger foretages i juni og september. Resultaterne af disse effektm{\aa}linger vil blive pr{\ae}senteret i indl{\ae}gget. Superbrugernes erfaringer med effektdrevet optimering og deres interventioner for at realisere effekterne vil blive diskuteret. Endelig vil indl{\ae}gget give nogle overvejelser om at bruge lokale effektdrevne optimeringsprocesser i andre IT-systemer, herunder den forest{\aa}ende implementering af sundhedsplatformen, Epic.",
author = "Jensen, {Dorte Stilund} and Jesper Simonsen",
year = "2015",
month = "10",
day = "6",
language = "Dansk",
note = "E-sundhedsobservatoriets {\aa}rskonference 2015 : Hvordan skal borgerens e-sundhedsv{\ae}sen udvikles for at styrke sammenh{\ae}ngskraften imellem fremtidens borgern{\ae}re sundhedsservice i kommunerne og den kommende sygehusstruktur?, eSundhedsobservatoriet 2015 ; Conference date: 06-10-2015 Through 07-10-2015",
url = "http://2015.e-sundhedsobservatoriet.dk/",

}

Jensen, DS & Simonsen, J 2015, 'Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation' E-sundhedsobservatoriets årskonference 2015, Nyborg, Danmark, 06/10/2015 - 07/10/2015, .

Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation. / Jensen, Dorte Stilund; Simonsen, Jesper.

2015. Abstract fra E-sundhedsobservatoriets årskonference 2015, Nyborg, Danmark.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

TY - ABST

T1 - Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation

AU - Jensen, Dorte Stilund

AU - Simonsen, Jesper

PY - 2015/10/6

Y1 - 2015/10/6

N2 - Præsentation ved eSundhedsobservatoriet, 6-7 oktober 2015Hovedbudskaber1. Patienter der skal opereres faster ofte betydeligt mere end de krævede seks timer. Det er ubehageligt, giver problemer for fx diabetikere og reducerer modstandskraften hos svagelige patienter.2. Reduktion af fastetiden omfatter mange aspekter af koordinationen ved planlægning af operationer. Fastetid er derfor et velegnet effektmål for optimering af patientforløb på tværs af afdelinger.3. Et projekt på Nykøbing Falster Sygehus viser hvordan elektroniske overblikstavler kan synliggøre fastetiden i koordinationen mellem de involverede afdelinger.BeskrivelsePå Nykøbing Falster Sygehus har alle afdelinger elektroniske overblikstavler, udviklet af Imatis, med kliniske og logistiske oplysninger om patienterne. Ved overførsel af patienter til operation bruges disse overblikstavler til koordination af hvornår patienterne er klargjort til operation. I april 2015 blev tavlerne konfigureret til at vise information om hvornår operationspatienter, akutte såvel som elektive, har påbegyndt faste og en tæller der viser hvor længe de har fastet. Parallelt med denne øgede daglige synliggørelse af fastetiden opgøres den gennemsnitlige fastetid med mellemrum og diskuteres på afdelingsniveau som effektmål i en løbende indsats for at optimere koordinationen og planlægningen af operationer. Udover det umiddelbare formål, at nedbringe fastetid udover de krævede seks timer, har projektet det bredere formål at opbygge en kompetence lokalt på hospitalets afdelinger i at arbejde effektdrevet med optimering af arbejdsgange.IndlæggetI indlægget præsenteres den effektdrevne optimeringsproces projektet har fulgt i form af effektspecifikation efterfulgt af iterationer af effektrealisering og effektmåling. Effektrealiseringen har dels bestået i konfigureringen af de elektroniske overblikstavler med information om fastetider, dels i implementering af arbejdsgange for registrering af fastetider og endelig i at skabe fælles ønske, indsats og ejerskab på afdelingerne om at nedbringe fastetiderne. Lokal kompetence i at gennemføre sådanne processer er afgørende for at kunne arbejde systematisk med optimering af arbejdsgange og konfigurerbare informationssystemer. Effektmålinger foretages i juni og september. Resultaterne af disse effektmålinger vil blive præsenteret i indlægget. Superbrugernes erfaringer med effektdrevet optimering og deres interventioner for at realisere effekterne vil blive diskuteret. Endelig vil indlægget give nogle overvejelser om at bruge lokale effektdrevne optimeringsprocesser i andre IT-systemer, herunder den forestående implementering af sundhedsplatformen, Epic.

AB - Præsentation ved eSundhedsobservatoriet, 6-7 oktober 2015Hovedbudskaber1. Patienter der skal opereres faster ofte betydeligt mere end de krævede seks timer. Det er ubehageligt, giver problemer for fx diabetikere og reducerer modstandskraften hos svagelige patienter.2. Reduktion af fastetiden omfatter mange aspekter af koordinationen ved planlægning af operationer. Fastetid er derfor et velegnet effektmål for optimering af patientforløb på tværs af afdelinger.3. Et projekt på Nykøbing Falster Sygehus viser hvordan elektroniske overblikstavler kan synliggøre fastetiden i koordinationen mellem de involverede afdelinger.BeskrivelsePå Nykøbing Falster Sygehus har alle afdelinger elektroniske overblikstavler, udviklet af Imatis, med kliniske og logistiske oplysninger om patienterne. Ved overførsel af patienter til operation bruges disse overblikstavler til koordination af hvornår patienterne er klargjort til operation. I april 2015 blev tavlerne konfigureret til at vise information om hvornår operationspatienter, akutte såvel som elektive, har påbegyndt faste og en tæller der viser hvor længe de har fastet. Parallelt med denne øgede daglige synliggørelse af fastetiden opgøres den gennemsnitlige fastetid med mellemrum og diskuteres på afdelingsniveau som effektmål i en løbende indsats for at optimere koordinationen og planlægningen af operationer. Udover det umiddelbare formål, at nedbringe fastetid udover de krævede seks timer, har projektet det bredere formål at opbygge en kompetence lokalt på hospitalets afdelinger i at arbejde effektdrevet med optimering af arbejdsgange.IndlæggetI indlægget præsenteres den effektdrevne optimeringsproces projektet har fulgt i form af effektspecifikation efterfulgt af iterationer af effektrealisering og effektmåling. Effektrealiseringen har dels bestået i konfigureringen af de elektroniske overblikstavler med information om fastetider, dels i implementering af arbejdsgange for registrering af fastetider og endelig i at skabe fælles ønske, indsats og ejerskab på afdelingerne om at nedbringe fastetiderne. Lokal kompetence i at gennemføre sådanne processer er afgørende for at kunne arbejde systematisk med optimering af arbejdsgange og konfigurerbare informationssystemer. Effektmålinger foretages i juni og september. Resultaterne af disse effektmålinger vil blive præsenteret i indlægget. Superbrugernes erfaringer med effektdrevet optimering og deres interventioner for at realisere effekterne vil blive diskuteret. Endelig vil indlægget give nogle overvejelser om at bruge lokale effektdrevne optimeringsprocesser i andre IT-systemer, herunder den forestående implementering af sundhedsplatformen, Epic.

UR - https://www.youtube.com/watch?v=2zlIlho-9Nc

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -

Jensen DS, Simonsen J. Fastetid som effektmål ved overførsel af patienter til operation. 2015. Abstract fra E-sundhedsobservatoriets årskonference 2015, Nyborg, Danmark.