Færre radikaliserede gennem en effektiv og sammenhængende indsats: Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering

Chris Holmsted Larsen, Magnus Ranstorp (Redaktør), David Oehlenschläger, Toke Agerskou, Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportRådgivningpeer review

  Abstract

  Læs anbefalinger fra Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering.

  Ekspertgruppen anbefaler bl.a. mere dialog med religiøse miljøer.
  Med den internationalt anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp i spidsen lancerer Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering sine anbefalinger. Ekspertgruppen kommer med 15 hovedanbefalinger. Blandt andet anbefaler de et styrket samarbejde og koordinering mellem myndighederne, en rød tråd i forebyggelsen og mere dialog og samarbejde med private organisationer og foreninger.

  "Vi anbefaler, at man i København får skabt et større samarbejde mellem myndighederne og får samlet repræsentanter fra dem i én enhed, så man sikrer, at ingen forsvinder ud af systemet. Der er ingen enkelt løsning på radikalisering. Det kræver en bredspektret indsats, hvor man samarbejder med både offentlige og private organisationer og foreninger", siger formand for ekspertgruppen, Magnus Ranstorp, som til daglig er forskningsleder på Försvarshögskolan i Stockholm. Han roser samtidig København for at gå foran.

  "Med denne rapport er København den første storby til at præsentere en samlet indsats mod radikalisering. Det giver København et afsæt for at blive førende på området", siger Magnus Ranstorp.

  Det sidste halve år har Københavns Kommune fået næsten lige så mange bekymringshenvendelser som hele sidste år. 49 henvendelser er der kommet ind i årets første seks måneder mod 60 henvendelser sidste år. Det er en udfordring, som kommunen skal blive bedre til at håndtere. Derfor er beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev glad for, at ekspertgruppen har tænkt ud af boksen og kommet med mange forskellige anbefalinger. Både konkrete indsatser og forslag som styrker samarbejdet mellem myndigheder.

  "Det er en bekymrende udvikling, at der er unge mennesker, der bliver forsøgt hjernevasket. Her er det afgørende, at vi bliver bedre til at hjælpe de unge og deres familier. Men samtidig skal vi være klar til at skride ind, hvis hjælpen ikke fungerer", siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev.

  En af rapportens anbefalinger er, at der skal oprettes en koordineringsenhed, hvor alle relevante myndigheder sætter sig ned ved samme bord og koordinerer deres indsats.

  "Vi skal sikre en radikaliseringsindsats, hvor vi får skabt et fintmasket net mellem myndighederne. Vi må ikke lade en ung, der er truet af radikalisering, i stikken, fordi de offentlige instanser ikke kommunikerer - eller ikke har styr på, hvem der følger op på sagen. Derfor skal vi styrke samarbejdet mellem kommunale myndigheder, kriminalforsorgen og politiet", siger Anna Mee Allerslev.

  Men ifølge ekspertgruppen vil en del af forebyggelsen også kræve et samarbejde med organisationer og religiøse miljøer.

  "Jeg mener, at vi skal have tættere samarbejde med private organisationer, og det gælder også religiøse organisationer. Fx mener jeg, at vi skal samarbejde mere med demokratiske muslimske organisationer og moskeer. For lige meget, hvilken gruppe vi samarbejder med, så skal kravet være, at det er mennesker, der går ind for demokrati og de demokratiske værdier", siger Anna Mee Allerslev.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  ForlagKøbenhavns Kommune
  Antal sider52
  Rekvirerende organisationKøbenhavns Kommune
  StatusUdgivet - 12 aug. 2015

  Emneord

  • Ekstremisme
  • Radikalisering
  • Unge

  Citer dette