Færøske erindringssteder og erindringspolitik : Mellem trauma og sakralisering. Nationalisme og kristendom i færøskerindringskultur, set gennem brugen af Færø Saga i nyere mindehøjtideligheder.

Kim Simonsen

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Abstract

  Artiklens sigte er at se på hvordan nationer forvalter og forhandler dereserindringskultur gennem monumenter, nationalhelte og mindehøjtideligheder. Undersøgelsens case, er moderne færøsk erindringskultur og erindringspolitik, setigennem brugen af ældre litteratur, her fokuseret omkring brugen af Færø Sagas tohelte, den kristne Sigmund Brestirsson og høvdingen Tróndur í Gøtu. Den

  overordnede tese er, at der i den omfattende interesse for erindring findes enunderliggende søgen og kamp for identitet og at den nye passion for erindring erfremkommet af at vi lever i et samfund, der producerer mere og mere glemsel. At vimed moderniteten og i sammenfaldet af legitime og samlende erindringsstrukturer ogmetafortællinger ser en ny interesse for at sakralisere traumatiske erindringer og atdisse muligvis udgør en ny åndelig dimension.

  OriginalsprogDansk
  TidsskriftDen jyske historiker
  Udgave nummer124
  Sider (fra-til)75-97
  Antal sider23
  ISSN0109-9280
  StatusUdgivet - 2010

  Emneord

  • Erindring
  • erindringspolitik
  • mindesmærker
  • Færø Saga
  • færøsk litteratur

  Citer dette