Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger

Mads Christian Dagnis Jensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artiklen undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU; Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, uproportionel andel af pladserne i EP. Artiklen dokumentere i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEPerne.
OriginalsprogDansk
TidsskriftOekonomi og Politik
Vol/bind87
Udgave nummer2
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - 2014
Udgivet eksterntJa

Citer dette

Jensen, Mads Christian Dagnis. / Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger. I: Oekonomi og Politik. 2014 ; Bind 87, Nr. 2.
@article{edcfb37102a446beadc6e037f2ef1406,
title = "Europa-Parlamentet og Repr{\ae}sentation af De Nordiske Befolkninger",
abstract = "Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste {\aa}rtier oplevet stigende magtbef{\o}jelser og agerer nu medlovgiver p{\aa} store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europ{\ae}iske Union (EU). En s{\aa}dan udvikling medf{\o}rer et {\o}get fokus p{\aa}, hvordan EP konstitueres som akt{\o}r, samt hvem det s{\o}ger at repr{\ae}sentere. Denne artiklen unders{\o}ger repr{\ae}sentationsm{\ae}ssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repr{\ae}sentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det form{\aa}l at nuancere sp{\o}rgsm{\aa}let om nordiske befolkningers repr{\ae}sentation i EP. Analysen er begr{\ae}nset til de nordiske lande i EU; Danmark, Finland og Sverige, da det muligg{\o}r en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at {\ae}ldre m{\ae}nd skulle bestride en signifikant, uproportionel andel af pladserne i EP. Artiklen dokumentere i stedet mulige udfordringer, n{\aa}r det kommer til den symbolske repr{\ae}sentation, idet de nordiske befolkninger f{\o}ler sig afkoblet fra deres MEPerne.",
author = "Jensen, {Mads Christian Dagnis}",
year = "2014",
language = "Dansk",
volume = "87",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger. / Jensen, Mads Christian Dagnis.

I: Oekonomi og Politik, Bind 87, Nr. 2, 2014.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger

AU - Jensen, Mads Christian Dagnis

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artiklen undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU; Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, uproportionel andel af pladserne i EP. Artiklen dokumentere i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEPerne.

AB - Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artiklen undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU; Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, uproportionel andel af pladserne i EP. Artiklen dokumentere i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEPerne.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 87

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 2

ER -