Etiske udfordringer i kollaborative fortællinger: Sprækker mellem stemmer i en podcast om progressionen af Parkinsons sygdom

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Abstract af oplæg til mødet i det nordiske netværk for narrativer i medicin, som afholdes den 6.-7. maj 2020 i København.
Netværksmødet blev aflyst men oplægget er med til virtuelt seminar i maj, 2021.

Oplægget har fokus på etiske udfordringer i forbindelse med produktion af en podcast, som var del af en række fortællerværksteder. Fortællerværkstederne bygger på dialogiske, kunstbaserede og narrative metoder og indgår i forskningsprojektet ”At danse med Parkinson”, støttet af VeluxFonden (2019-21). I podcasten deltager 4 medforskere (3 med Parkinson, 1 pårørende), samt to forskere, som faciliterer værkstedet (hvoraf 1 er pårørende). Podcastens tema udvikler sig til at se sygdomsprogression ”i øjnene” i modsætning til at ignorere sygdommen. Undervejs og efterfølgende, opstår problemstillinger om at fortolke andre medforskeres udtalelser, at sammensætte fortællinger i podcasten, samt at mærke følelser.

Oplæggets omdrejningspunkt er:
Hvilke etiske udfordringer opstår, når en kollaborativ fortælling i form af en podcast skaber sprækker mellem forskellige stemmer om det at leve med og ved siden af Parkinsons sygdom?

Ud fra et dialogisk stemmebegreb er sprækker og modpoler altid til stede. Dialogisk, relationel etik indebærer at forholde sig til den mangfoldighed af stemmer og identiteter, som forandrer sig kontinuerligt.

Podcasten vil blive afspillet og reflekteret over blandt deltagerne. Etiske udfordringer til diskussion inkluderer spændinger – mellem idealer om gensidige, åbne processer for samskabelse og kollaboration overfor lukninger af stemmer og følelser. Refleksionerne omfatter det særlige etiske ansvar, der påligger forskere.

Forfattere: Lisbeth Frølunde (lisbethf@ruc.dk), Grethe Lundin, Jørgen Nørgård, Anne Catrine Simonsen 2020
Bidragets oversatte titelEthical challenges of collaborative storytelling: : Cracks between voices in a podcast about living with the progression of Parkinson's disease
OriginalsprogDansk
Publikationsdato6 maj 2021
StatusUdgivet - 6 maj 2021
BegivenhedNordic Network for Narratives in Medicine Meeting: "Storytelling in the Arts of Narrative Medicine" (rescheduled to May, 2021) - Copenhagen
Varighed: 6 maj 20217 maj 2021
https://www.sdu.dk/en/om_sdu/institutter_centre/ikv/forskning/forskningsprojekter/narrativ_medicin/nnm

Konference

KonferenceNordic Network for Narratives in Medicine Meeting
ByCopenhagen
Periode06/05/202107/05/2021
Internetadresse

Emneord

  • etik
  • kollaborative metoder
  • dialogisk teori

Citer dette