Et retorisk perspektiv på faktatjek

Om etablering og brug af fakta i politisk debat

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.
OriginalsprogDansk
TidsskriftJournalistica
Vol/bind1
Udgave nummer2019
Sider (fra-til)6-28
ISSN1901-6220
StatusUdgivet - 2019

Emneord

  • Politisk debat, medier, journalistik, faktatjek, argumentation

Citer dette

@article{ccedd681143b4b2f8534af77df57bedc,
title = "Et retorisk perspektiv p{\aa} faktatjek: Om etablering og brug af fakta i politisk debat",
abstract = "Artiklen argumenterer for en l{\ae}sning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik p{\aa} at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter frems{\ae}ttes forslag til, hvordan man med afs{\ae}t i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at g{\aa} fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forst{\aa} fakta som dom{\ae}neafh{\ae}ngige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation fors{\o}ger at opn{\aa} tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn p{\aa} fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.",
keywords = "Politisk debat, medier, journalistik, faktatjek, argumentation",
author = "Mette Bengtsson",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "1",
pages = "6--28",
journal = "Journalistica",
issn = "1901-6220",
publisher = "Forlaget Ajour",
number = "2019",

}

Et retorisk perspektiv på faktatjek : Om etablering og brug af fakta i politisk debat. / Bengtsson, Mette.

I: Journalistica, Bind 1, Nr. 2019, 2019, s. 6-28.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Et retorisk perspektiv på faktatjek

T2 - Om etablering og brug af fakta i politisk debat

AU - Bengtsson, Mette

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.

AB - Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.

KW - Politisk debat, medier, journalistik, faktatjek, argumentation

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 1

SP - 6

EP - 28

JO - Journalistica

JF - Journalistica

SN - 1901-6220

IS - 2019

ER -