Et forandret landskab for ældreomsorg

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftPolitica - Tidsskrift for politisk videnskab
Vol/bind51
Udgave nummer1
Sider (fra-til)82-101
ISSN0105-0710
StatusUdgivet - 2019

@article{206d0309a92f4bc3ae69e5453a7fa743,
title = "Et forandret landskab for {\ae}ldreomsorg",
abstract = "Overalt i verden er {\ae}ldreomsorg p{\aa} den politiske dagsorden p{\aa} grund af {\ae}ndringer i demografi, fertilitet, kvinders stigende erhvervsdeltagelse og senest finanskrisen. Samtidig {\ae}ndres de samfundsm{\ae}ssige betingelser og styringen af {\ae}ldreomsorg sig i det Nordiske velf{\ae}rdsregime i form af bl.a. professionalisering, senmodernitet, afk{\o}nsligg{\o}relse og neoliberalisering. Hidtidig teori i form af feministiske omsorgsteori er utilstr{\ae}kkelig til at begribe, hvad de n{\ae}vnte forandringer g{\o}r ved {\ae}ldreomsorgen, betingelserne for styring, og forholdet mellem stat, sv{\ae}kkede {\ae}ldre og de n{\ae}re Andre. I en kritisk dialog med – og udvidelse af - feministisk omsorgsteori, argumenterer jeg for at vi m{\aa} derfor supplere den med nye analytiske begreber fra filosofi og politologi som bl.a. assemblage, relaterethed, logikker, flerniveau styring og transnationale diskurser. De analytiske begreber introduceres og deres relevans begrundes.",
author = "Dahl, {Hanne Marlene}",
year = "2019",
volume = "51",
pages = "82--101",
journal = "Politica - Tidsskrift for politisk videnskab",
issn = "0105-0710",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

Et forandret landskab for ældreomsorg. / Dahl, Hanne Marlene.

I: Politica - Tidsskrift for politisk videnskab, Bind 51, Nr. 1, 2019, s. 82-101.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Et forandret landskab for ældreomsorg

AU - Dahl, Hanne Marlene

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Overalt i verden er ældreomsorg på den politiske dagsorden på grund af ændringer i demografi, fertilitet, kvinders stigende erhvervsdeltagelse og senest finanskrisen. Samtidig ændres de samfundsmæssige betingelser og styringen af ældreomsorg sig i det Nordiske velfærdsregime i form af bl.a. professionalisering, senmodernitet, afkønsliggørelse og neoliberalisering. Hidtidig teori i form af feministiske omsorgsteori er utilstrækkelig til at begribe, hvad de nævnte forandringer gør ved ældreomsorgen, betingelserne for styring, og forholdet mellem stat, svækkede ældre og de nære Andre. I en kritisk dialog med – og udvidelse af - feministisk omsorgsteori, argumenterer jeg for at vi må derfor supplere den med nye analytiske begreber fra filosofi og politologi som bl.a. assemblage, relaterethed, logikker, flerniveau styring og transnationale diskurser. De analytiske begreber introduceres og deres relevans begrundes.

AB - Overalt i verden er ældreomsorg på den politiske dagsorden på grund af ændringer i demografi, fertilitet, kvinders stigende erhvervsdeltagelse og senest finanskrisen. Samtidig ændres de samfundsmæssige betingelser og styringen af ældreomsorg sig i det Nordiske velfærdsregime i form af bl.a. professionalisering, senmodernitet, afkønsliggørelse og neoliberalisering. Hidtidig teori i form af feministiske omsorgsteori er utilstrækkelig til at begribe, hvad de nævnte forandringer gør ved ældreomsorgen, betingelserne for styring, og forholdet mellem stat, svækkede ældre og de nære Andre. I en kritisk dialog med – og udvidelse af - feministisk omsorgsteori, argumenterer jeg for at vi må derfor supplere den med nye analytiske begreber fra filosofi og politologi som bl.a. assemblage, relaterethed, logikker, flerniveau styring og transnationale diskurser. De analytiske begreber introduceres og deres relevans begrundes.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 51