mellem ideal og virkelighed (speciale rapport, del 1)

Charlotte Bech Lau, Berit Bekhøj Hansen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Resumé

ForlagRoskilde Universitet
StatusUdgivet - 2009
Udgivet eksterntJa

@book{a06dca9a4792464e9bfa3fce6cb013c9,
title = "Et eksplorativt studie af sundhedsfremmestrategier i de kommunale sundhedscentre: mellem ideal og virkelighed (speciale rapport, del 1)",
abstract = "I dette speciale foretager vi en eksplorativ unders{\o}gelse af fremmende og h{\ae}mmende elementer for udviklingen af sundhedsfremmestrategier og -planl{\ae}gning i tre kommunale sundhedscentre. Sundhedsfremme defineres her i et empowermentperspektiv, der har en strukturel tilgang, hvor rammer og vilk{\aa}r anses som v{\ae}sentlige for menneskers handlemuligheder. Gennem en teoretisk analyse viser vi, at de centrale karakteristika ved sundhedsfremmestrategier og -planer for sundhedscentrene er: brede strategier og m{\aa}ls{\ae}tninger, bred evalueringspraksis, brede samarbejdsrelationer og ejerskab samt the settings approach. Disse parametre er vores holdepunkter, n{\aa}r vi derefter foretager en empirisk analyse i de tre sundhedscentre, hvor interview og dokumenter er vores datakilder. I analysen viser vi, at det fremmer sundhedsfremmestrategiudviklingen, n{\aa}r der p{\aa} nationalt niveau er {\aa}bne brede formuleringer i sundhedsloven. Alligevel m{\aa} vi samlet set sige, at fra dette niveau h{\ae}mmes sundhedsfremmestrategiudviklingen pga. manglende prioritering. P{\aa} kommunalniveau og p{\aa} sundhedscenterniveau viser vi, hvordan hele kommunens prioritering af tv{\ae}rg{\aa}ende samarbejdsrelationer, eksplicitering af sundhedspolitikker og lederens sundhedsfremmeperspektiver og agenda, kan v{\ae}re b{\aa}de fremmende og h{\ae}mmende for sundhedsstrategiudviklingen. I specialet konkluderer vi, at der er behov for en opprioritering af det sundhedsfremmestrategiske udviklingsarbejde p{\aa} sundhedscenteromr{\aa}det p{\aa} b{\aa}de i kommunerne og p{\aa} nationalt plan.",
author = "Lau, {Charlotte Bech} and Hansen, {Berit Bekh{\o}j}",
year = "2009",
publisher = "Roskilde Universitet",

Et eksplorativt studie af sundhedsfremmestrategier i de kommunale sundhedscentre : mellem ideal og virkelighed (speciale rapport, del 1). / Lau, Charlotte Bech; Hansen, Berit Bekhøj.

Roskilde Universitet, 2009. 128 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

TY - RPRT

T1 - Et eksplorativt studie af sundhedsfremmestrategier i de kommunale sundhedscentre

T2 - mellem ideal og virkelighed (speciale rapport, del 1)

AU - Lau, Charlotte Bech

AU - Hansen, Berit Bekhøj

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - I dette speciale foretager vi en eksplorativ undersøgelse af fremmende og hæmmende elementer for udviklingen af sundhedsfremmestrategier og -planlægning i tre kommunale sundhedscentre. Sundhedsfremme defineres her i et empowermentperspektiv, der har en strukturel tilgang, hvor rammer og vilkår anses som væsentlige for menneskers handlemuligheder. Gennem en teoretisk analyse viser vi, at de centrale karakteristika ved sundhedsfremmestrategier og -planer for sundhedscentrene er: brede strategier og målsætninger, bred evalueringspraksis, brede samarbejdsrelationer og ejerskab samt the settings approach. Disse parametre er vores holdepunkter, når vi derefter foretager en empirisk analyse i de tre sundhedscentre, hvor interview og dokumenter er vores datakilder. I analysen viser vi, at det fremmer sundhedsfremmestrategiudviklingen, når der på nationalt niveau er åbne brede formuleringer i sundhedsloven. Alligevel må vi samlet set sige, at fra dette niveau hæmmes sundhedsfremmestrategiudviklingen pga. manglende prioritering. På kommunalniveau og på sundhedscenterniveau viser vi, hvordan hele kommunens prioritering af tværgående samarbejdsrelationer, eksplicitering af sundhedspolitikker og lederens sundhedsfremmeperspektiver og agenda, kan være både fremmende og hæmmende for sundhedsstrategiudviklingen. I specialet konkluderer vi, at der er behov for en opprioritering af det sundhedsfremmestrategiske udviklingsarbejde på sundhedscenterområdet på både i kommunerne og på nationalt plan.

AB - I dette speciale foretager vi en eksplorativ undersøgelse af fremmende og hæmmende elementer for udviklingen af sundhedsfremmestrategier og -planlægning i tre kommunale sundhedscentre. Sundhedsfremme defineres her i et empowermentperspektiv, der har en strukturel tilgang, hvor rammer og vilkår anses som væsentlige for menneskers handlemuligheder. Gennem en teoretisk analyse viser vi, at de centrale karakteristika ved sundhedsfremmestrategier og -planer for sundhedscentrene er: brede strategier og målsætninger, bred evalueringspraksis, brede samarbejdsrelationer og ejerskab samt the settings approach. Disse parametre er vores holdepunkter, når vi derefter foretager en empirisk analyse i de tre sundhedscentre, hvor interview og dokumenter er vores datakilder. I analysen viser vi, at det fremmer sundhedsfremmestrategiudviklingen, når der på nationalt niveau er åbne brede formuleringer i sundhedsloven. Alligevel må vi samlet set sige, at fra dette niveau hæmmes sundhedsfremmestrategiudviklingen pga. manglende prioritering. På kommunalniveau og på sundhedscenterniveau viser vi, hvordan hele kommunens prioritering af tværgående samarbejdsrelationer, eksplicitering af sundhedspolitikker og lederens sundhedsfremmeperspektiver og agenda, kan være både fremmende og hæmmende for sundhedsstrategiudviklingen. I specialet konkluderer vi, at der er behov for en opprioritering af det sundhedsfremmestrategiske udviklingsarbejde på sundhedscenterområdet på både i kommunerne og på nationalt plan.

M3 - Rapport

BT - Et eksplorativt studie af sundhedsfremmestrategier i de kommunale sundhedscentre

PB - Roskilde Universitet