Energibesparelser i dansk energi - og klimapolitik: - præsentation af en samlet evaluering

Anders Larsen, Camilla Damgaard, Kirsten Dyhr-Mikkelsen, Mikael Togeby

  Publikation: KonferencebidragPaperForskning

  Abstract

  I Danmark har der siden midten af 70'erne været fokus på energibesparelser, og samfundets ønsker om at realisere energibesparelser er styrket år for år. Mange af de eksisterende ordninger er fra før år 2000.

  I dag er det blandt andet ønsket om at reducere miljøeffekterne, herunder drivhuseffekten i forbindelse med energianvendelse, som fører til ambitiøse mål for reduktion af energiforbruget og den dertil hørende CO2-emission. Men også strategiske hensyn fører til ønsket om uafhængighed af fossile brændsler. Oliepriserne og priserne på kul og naturgas svinger stærkt. I perioder i 2008 var olieprisen på over 140 $ per tønde. IEA's World Energy Outlook forudsiger nu oliepriser på omkring 100 $ fra 2008 - 2015 og stigende til 120 $ frem til 2030 (IEA, 2008a). Dette er en fire-dobling i forhold til forudsigelserne for fire år siden.

  Energibesparelser kan være en billig vej til miljøfordele og mindsket afhængighed af fossile brændsler. Energibesparelser kan i en række tilfælde realiseres til meget lave omkostninger, hvor en øget investering i mere energieffektivt udstyr mere end opvejes af de reducerede energiudgifter. I mange tilfælde er investeringen betalt tilbage på få år.

  Den konkrete gennemgang af energispareaktiviteterne i Danmark har vist, at de er udviklet i forskellige perioder og som svar på forskellige energipolitiske forudsætninger. Koordineringen mellem de forskellige aktiviteter er i en række tilfælde mangelfuld. Samtidig udfordrer indførelsen af EU's CO2-kvotesystem de øvrige energispareaktiviteter, idet kvotesystemet fx har øget incitamentet for elbesparelser i form af en højere elpris, men samtidig betyder, at elbesparelser ikke fører til CO2-reduktioner inden for den aktuelle kvoteperiode, da den samlede europæiske kvote er fast. Det er værd at bemærke, at gennemførelse af energibesparelser under kvotesystemet stadig kan være hensigtsmæssigt.

  Samlet anvendes i Danmark omkring 650 millioner kr. per år til virkemidler, som skal fremme energibesparelser - i runde tal 300 millioner kr. for energiselskabernes energispareaktiviteter, 250 millioner kr. for energimærker til bygninger og 100 millioner kr. til Elsparefonden

   

  OriginalsprogDansk
  Publikationsdato2009
  Antal sider14
  StatusUdgivet - 2009
  BegivenhedDet Miljøøkonomiske Råds Konference 2009 - Skodsborg/København, Danmark
  Varighed: 31 aug. 20091 sep. 2009
  Konferencens nummer: 2

  Konference

  KonferenceDet Miljøøkonomiske Råds Konference 2009
  Nummer2
  LandDanmark
  BySkodsborg/København
  Periode31/08/200901/09/2009

  Bibliografisk note

  http://www.dors.dk/sw6931.asp

  Emneord

  • Energi
  • Evaluering
  • Organisationsudvikling
  • Energipolitik,bæredygtig udvikling,verdens-system,vedvarende energi,miljøpåvirkning,markedsregulering,Euratomkritik,USA,økopolitik,geopolitik,IAEA

  Citer dette