En nærværende sygefraværsindsats: Erfaringer fra et historieværksted på Bornholms Hospital

Ulrik Gensby

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  Resumé

  Denne evalueringsrapport er produktet af et historieværksted på Bornholms Hospital, hvor medarbejdere og ledere i fællesskab satte hospitalets sygefraværsindsats ind i en historisk sammenhæng. Som case eksempel illustrerer Bornholms Hospital, hvilken betydning den organisatoriske kontekst har for udfoldelsen og oplevelsen af Projekt Nærvær i Arbejdet, samt hvordan denne kontekst har begunstiget projektets grundideer. Projekt Nærvær i Arbejdet har på flere måder beriget og stimuleret hospitalets igangværende udviklingsforløb. Projekt Nærvær i Arbejdet har skabt: (1) økonomisk råderum til realisering af projektdeltagelse rundt omkring i landet, (2) tværgående netværksaktiviteter med ny viden og erfaringer fra andre virksomheder, (3) konkrete værktøjer til at sætte fokus på nærværsfremmende aktiviteter, (4) og professionel ekspertise til at kvalificere aktiviteter i praksis. Disse forhold har hospitalet ikke kunne frembringe på egen hånd, hvorfor projektdeltagelsen også vurderes at have fremskyndet hospitalets egen udviklingsproces. Projekt Nærvær i Arbejdet har derudover været ensbetydende med en forpligtelse overfor et større projektfællesskab, hvor de gode intentioner og initiativer skærpes, når egen praksis sættes til skue i reflektion med andre.
  Erfaringerne fra Bornholms hospital viser, at en nærværende sygefraværsindsats skabes af os selv i samspil med andre. Det stiller krav til de organisatoriske rammer virksomheder sætter op for deres ansatte og de sociale relationer vi indgår i på arbejdspladsen. På Bornholms Hospital har udviklingen af den nærværende sygefraværsindsats fået næring fra en længerevarende bearbejdning af hospitalets politik og praksis. Dette bearbejdningsarbejde har indebåret (A) En parathed til at skabe dialog om nærvær og sygefravær (B) En større bevidsthed om og mere dynamisk tilgang til sygefraværspolitikken (C) En betoning af individuelle behov, så sygemeldte ikke puttes i samme kasse (D) En mere fremtrædende lederrolle ved sygefraværssamtaler.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedForebyggelsesfonden
  Antal sider37
  Rekvirerende organisationForebyggelsesfonden
  StatusUdgivet - 28 feb. 2011

  Bibliografisk note

  Kvalitativ evalueringsrapport - Projekt Nærvær i Arbejdet

  Citer dette

  @book{480e9ffa32dd4dd78f9eb84f463f0719,
  title = "En n{\ae}rv{\ae}rende sygefrav{\ae}rsindsats: Erfaringer fra et historiev{\ae}rksted p{\aa} Bornholms Hospital",
  abstract = "Denne evalueringsrapport er produktet af et historiev{\ae}rksted p{\aa} Bornholms Hospital, hvor medarbejdere og ledere i f{\ae}llesskab satte hospitalets sygefrav{\ae}rsindsats ind i en historisk sammenh{\ae}ng. Som case eksempel illustrerer Bornholms Hospital, hvilken betydning den organisatoriske kontekst har for udfoldelsen og oplevelsen af Projekt N{\ae}rv{\ae}r i Arbejdet, samt hvordan denne kontekst har begunstiget projektets grundideer. Projekt N{\ae}rv{\ae}r i Arbejdet har p{\aa} flere m{\aa}der beriget og stimuleret hospitalets igangv{\ae}rende udviklingsforl{\o}b. Projekt N{\ae}rv{\ae}r i Arbejdet har skabt: (1) {\o}konomisk r{\aa}derum til realisering af projektdeltagelse rundt omkring i landet, (2) tv{\ae}rg{\aa}ende netv{\ae}rksaktiviteter med ny viden og erfaringer fra andre virksomheder, (3) konkrete v{\ae}rkt{\o}jer til at s{\ae}tte fokus p{\aa} n{\ae}rv{\ae}rsfremmende aktiviteter, (4) og professionel ekspertise til at kvalificere aktiviteter i praksis. Disse forhold har hospitalet ikke kunne frembringe p{\aa} egen h{\aa}nd, hvorfor projektdeltagelsen ogs{\aa} vurderes at have fremskyndet hospitalets egen udviklingsproces. Projekt N{\ae}rv{\ae}r i Arbejdet har derudover v{\ae}ret ensbetydende med en forpligtelse overfor et st{\o}rre projektf{\ae}llesskab, hvor de gode intentioner og initiativer sk{\ae}rpes, n{\aa}r egen praksis s{\ae}ttes til skue i reflektion med andre. Erfaringerne fra Bornholms hospital viser, at en n{\ae}rv{\ae}rende sygefrav{\ae}rsindsats skabes af os selv i samspil med andre. Det stiller krav til de organisatoriske rammer virksomheder s{\ae}tter op for deres ansatte og de sociale relationer vi indg{\aa}r i p{\aa} arbejdspladsen. P{\aa} Bornholms Hospital har udviklingen af den n{\ae}rv{\ae}rende sygefrav{\ae}rsindsats f{\aa}et n{\ae}ring fra en l{\ae}ngerevarende bearbejdning af hospitalets politik og praksis. Dette bearbejdningsarbejde har indeb{\aa}ret (A) En parathed til at skabe dialog om n{\ae}rv{\ae}r og sygefrav{\ae}r (B) En st{\o}rre bevidsthed om og mere dynamisk tilgang til sygefrav{\ae}rspolitikken (C) En betoning af individuelle behov, s{\aa} sygemeldte ikke puttes i samme kasse (D) En mere fremtr{\ae}dende lederrolle ved sygefrav{\ae}rssamtaler.",
  author = "Ulrik Gensby",
  note = "Kvalitativ evalueringsrapport - Projekt N{\ae}rv{\ae}r i Arbejdet",
  year = "2011",
  month = "2",
  day = "28",
  language = "Dansk",

  }

  En nærværende sygefraværsindsats : Erfaringer fra et historieværksted på Bornholms Hospital. / Gensby, Ulrik.

  Forebyggelsesfonden, 2011. 37 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  TY - RPRT

  T1 - En nærværende sygefraværsindsats

  T2 - Erfaringer fra et historieværksted på Bornholms Hospital

  AU - Gensby, Ulrik

  N1 - Kvalitativ evalueringsrapport - Projekt Nærvær i Arbejdet

  PY - 2011/2/28

  Y1 - 2011/2/28

  N2 - Denne evalueringsrapport er produktet af et historieværksted på Bornholms Hospital, hvor medarbejdere og ledere i fællesskab satte hospitalets sygefraværsindsats ind i en historisk sammenhæng. Som case eksempel illustrerer Bornholms Hospital, hvilken betydning den organisatoriske kontekst har for udfoldelsen og oplevelsen af Projekt Nærvær i Arbejdet, samt hvordan denne kontekst har begunstiget projektets grundideer. Projekt Nærvær i Arbejdet har på flere måder beriget og stimuleret hospitalets igangværende udviklingsforløb. Projekt Nærvær i Arbejdet har skabt: (1) økonomisk råderum til realisering af projektdeltagelse rundt omkring i landet, (2) tværgående netværksaktiviteter med ny viden og erfaringer fra andre virksomheder, (3) konkrete værktøjer til at sætte fokus på nærværsfremmende aktiviteter, (4) og professionel ekspertise til at kvalificere aktiviteter i praksis. Disse forhold har hospitalet ikke kunne frembringe på egen hånd, hvorfor projektdeltagelsen også vurderes at have fremskyndet hospitalets egen udviklingsproces. Projekt Nærvær i Arbejdet har derudover været ensbetydende med en forpligtelse overfor et større projektfællesskab, hvor de gode intentioner og initiativer skærpes, når egen praksis sættes til skue i reflektion med andre. Erfaringerne fra Bornholms hospital viser, at en nærværende sygefraværsindsats skabes af os selv i samspil med andre. Det stiller krav til de organisatoriske rammer virksomheder sætter op for deres ansatte og de sociale relationer vi indgår i på arbejdspladsen. På Bornholms Hospital har udviklingen af den nærværende sygefraværsindsats fået næring fra en længerevarende bearbejdning af hospitalets politik og praksis. Dette bearbejdningsarbejde har indebåret (A) En parathed til at skabe dialog om nærvær og sygefravær (B) En større bevidsthed om og mere dynamisk tilgang til sygefraværspolitikken (C) En betoning af individuelle behov, så sygemeldte ikke puttes i samme kasse (D) En mere fremtrædende lederrolle ved sygefraværssamtaler.

  AB - Denne evalueringsrapport er produktet af et historieværksted på Bornholms Hospital, hvor medarbejdere og ledere i fællesskab satte hospitalets sygefraværsindsats ind i en historisk sammenhæng. Som case eksempel illustrerer Bornholms Hospital, hvilken betydning den organisatoriske kontekst har for udfoldelsen og oplevelsen af Projekt Nærvær i Arbejdet, samt hvordan denne kontekst har begunstiget projektets grundideer. Projekt Nærvær i Arbejdet har på flere måder beriget og stimuleret hospitalets igangværende udviklingsforløb. Projekt Nærvær i Arbejdet har skabt: (1) økonomisk råderum til realisering af projektdeltagelse rundt omkring i landet, (2) tværgående netværksaktiviteter med ny viden og erfaringer fra andre virksomheder, (3) konkrete værktøjer til at sætte fokus på nærværsfremmende aktiviteter, (4) og professionel ekspertise til at kvalificere aktiviteter i praksis. Disse forhold har hospitalet ikke kunne frembringe på egen hånd, hvorfor projektdeltagelsen også vurderes at have fremskyndet hospitalets egen udviklingsproces. Projekt Nærvær i Arbejdet har derudover været ensbetydende med en forpligtelse overfor et større projektfællesskab, hvor de gode intentioner og initiativer skærpes, når egen praksis sættes til skue i reflektion med andre. Erfaringerne fra Bornholms hospital viser, at en nærværende sygefraværsindsats skabes af os selv i samspil med andre. Det stiller krav til de organisatoriske rammer virksomheder sætter op for deres ansatte og de sociale relationer vi indgår i på arbejdspladsen. På Bornholms Hospital har udviklingen af den nærværende sygefraværsindsats fået næring fra en længerevarende bearbejdning af hospitalets politik og praksis. Dette bearbejdningsarbejde har indebåret (A) En parathed til at skabe dialog om nærvær og sygefravær (B) En større bevidsthed om og mere dynamisk tilgang til sygefraværspolitikken (C) En betoning af individuelle behov, så sygemeldte ikke puttes i samme kasse (D) En mere fremtrædende lederrolle ved sygefraværssamtaler.

  M3 - Rapport

  BT - En nærværende sygefraværsindsats

  CY - Forebyggelsesfonden

  ER -