Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet

Casper Feilberg

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I det følgende vil jeg først undersøge, hvad der i den aktuelle faglitteratur ligger bag betegnelsen eksistentiel fænomenologi, samt dens udbredelse. Jeg vil vise, at eksistentiel fænomenologi af navn først og fremmest er udbredt i USA, men også, at der er væsentlige forskelle mellem den amerikanske og den kontinentale udlægning af eksistentiel fænomenologi. Dette fører mig frem til en diskussion af, hvad man egentlig kan forstå ved eksistentiel fænomenologi. Jeg vil i diskussionen inddrage nogle fremtrædende opfattelser af fænomenologien og den fænomenologiske bevægelse, særligt Dasturs og Janicauds. Kun ved at have øje for det mulige misforhold mellem det, der betegnes som eksistentiel fænomenologi, og så de bærende tanker og tænkere i den fænomenologiske tradition, kan man forstå den eksistentielle fænomenologis position og væsen.
Denne diskussion af eksistentiel fænomenologi vil ikke tage udgangspunkt i det, der allerede er bred enighed om, nemlig at de eksistentielle fænomenologer og deres aftagere kredser om særlige temaer som eksistens, krop, den anden (intersubjektivitet), tiden, døden osv. Den er i stedet et forsøg på at ramme ned i de spørgsmål, der er uenighed om inden for den eksistentiel-fænomenologiske tradition, og at belyse og tage stilling til dem.
OriginalsprogDansk
TitelDen menneskelige eksistens : Introduktion til den eksistentielle fænomenologi
RedaktørerKurt Dauer Keller
Antal sider30
Udgivelses stedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2012
Udgave1
Sider45-75
ISBN (Trykt)9788771120271
StatusUdgivet - 2012
Udgivet eksterntJa
NavnSkriftserie om eksistentiel fænomenologi
Nummer1
ISSN2245-3091

Emneord

  • eksistentiel fænomenologi

Citer dette

Feilberg, C. (2012). Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet. I K. D. Keller (red.), Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi (1 udg., s. 45-75). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, Nr. 1
Feilberg, Casper. / Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet. Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. red. / Kurt Dauer Keller. 1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2012. s. 45-75 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1).
@inbook{550cb63f9b944154baa1e0cc72ee0182,
title = "Eksistentiel f{\ae}nomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet",
abstract = "I det f{\o}lgende vil jeg f{\o}rst unders{\o}ge, hvad der i den aktuelle faglitteratur ligger bag betegnelsen eksistentiel f{\ae}nomenologi, samt dens udbredelse. Jeg vil vise, at eksistentiel f{\ae}nomenologi af navn f{\o}rst og fremmest er udbredt i USA, men ogs{\aa}, at der er v{\ae}sentlige forskelle mellem den amerikanske og den kontinentale udl{\ae}gning af eksistentiel f{\ae}nomenologi. Dette f{\o}rer mig frem til en diskussion af, hvad man egentlig kan forst{\aa} ved eksistentiel f{\ae}nomenologi. Jeg vil i diskussionen inddrage nogle fremtr{\ae}dende opfattelser af f{\ae}nomenologien og den f{\ae}nomenologiske bev{\ae}gelse, s{\ae}rligt Dasturs og Janicauds. Kun ved at have {\o}je for det mulige misforhold mellem det, der betegnes som eksistentiel f{\ae}nomenologi, og s{\aa} de b{\ae}rende tanker og t{\ae}nkere i den f{\ae}nomenologiske tradition, kan man forst{\aa} den eksistentielle f{\ae}nomenologis position og v{\ae}sen.Denne diskussion af eksistentiel f{\ae}nomenologi vil ikke tage udgangspunkt i det, der allerede er bred enighed om, nemlig at de eksistentielle f{\ae}nomenologer og deres aftagere kredser om s{\ae}rlige temaer som eksistens, krop, den anden (intersubjektivitet), tiden, d{\o}den osv. Den er i stedet et fors{\o}g p{\aa} at ramme ned i de sp{\o}rgsm{\aa}l, der er uenighed om inden for den eksistentiel-f{\ae}nomenologiske tradition, og at belyse og tage stilling til dem.",
keywords = "eksistentiel f{\ae}nomenologi",
author = "Casper Feilberg",
year = "2012",
language = "Dansk",
isbn = "9788771120271",
pages = "45--75",
editor = "Keller, {Kurt Dauer}",
booktitle = "Den menneskelige eksistens",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
edition = "1",

}

Feilberg, C 2012, Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet. i KD Keller (red.), Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. 1 udg, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, nr. 1, s. 45-75.

Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet. / Feilberg, Casper.

Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. red. / Kurt Dauer Keller. 1. udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2012. s. 45-75 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet

AU - Feilberg, Casper

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - I det følgende vil jeg først undersøge, hvad der i den aktuelle faglitteratur ligger bag betegnelsen eksistentiel fænomenologi, samt dens udbredelse. Jeg vil vise, at eksistentiel fænomenologi af navn først og fremmest er udbredt i USA, men også, at der er væsentlige forskelle mellem den amerikanske og den kontinentale udlægning af eksistentiel fænomenologi. Dette fører mig frem til en diskussion af, hvad man egentlig kan forstå ved eksistentiel fænomenologi. Jeg vil i diskussionen inddrage nogle fremtrædende opfattelser af fænomenologien og den fænomenologiske bevægelse, særligt Dasturs og Janicauds. Kun ved at have øje for det mulige misforhold mellem det, der betegnes som eksistentiel fænomenologi, og så de bærende tanker og tænkere i den fænomenologiske tradition, kan man forstå den eksistentielle fænomenologis position og væsen.Denne diskussion af eksistentiel fænomenologi vil ikke tage udgangspunkt i det, der allerede er bred enighed om, nemlig at de eksistentielle fænomenologer og deres aftagere kredser om særlige temaer som eksistens, krop, den anden (intersubjektivitet), tiden, døden osv. Den er i stedet et forsøg på at ramme ned i de spørgsmål, der er uenighed om inden for den eksistentiel-fænomenologiske tradition, og at belyse og tage stilling til dem.

AB - I det følgende vil jeg først undersøge, hvad der i den aktuelle faglitteratur ligger bag betegnelsen eksistentiel fænomenologi, samt dens udbredelse. Jeg vil vise, at eksistentiel fænomenologi af navn først og fremmest er udbredt i USA, men også, at der er væsentlige forskelle mellem den amerikanske og den kontinentale udlægning af eksistentiel fænomenologi. Dette fører mig frem til en diskussion af, hvad man egentlig kan forstå ved eksistentiel fænomenologi. Jeg vil i diskussionen inddrage nogle fremtrædende opfattelser af fænomenologien og den fænomenologiske bevægelse, særligt Dasturs og Janicauds. Kun ved at have øje for det mulige misforhold mellem det, der betegnes som eksistentiel fænomenologi, og så de bærende tanker og tænkere i den fænomenologiske tradition, kan man forstå den eksistentielle fænomenologis position og væsen.Denne diskussion af eksistentiel fænomenologi vil ikke tage udgangspunkt i det, der allerede er bred enighed om, nemlig at de eksistentielle fænomenologer og deres aftagere kredser om særlige temaer som eksistens, krop, den anden (intersubjektivitet), tiden, døden osv. Den er i stedet et forsøg på at ramme ned i de spørgsmål, der er uenighed om inden for den eksistentiel-fænomenologiske tradition, og at belyse og tage stilling til dem.

KW - eksistentiel fænomenologi

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788771120271

SP - 45

EP - 75

BT - Den menneskelige eksistens

A2 - Keller, Kurt Dauer

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Feilberg C. Eksistentiel fænomenologi - betegnelsen, stilen og begrebet. I Keller KD, red., Den menneskelige eksistens: Introduktion til den eksistentielle fænomenologi. 1 udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2012. s. 45-75. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi; Nr. 1).