Education in an age of radical uncertainty

youth and schooling in urban Nepal

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Med udgangspunkt i etnografiske studier i udkanten af Kathmandu er formålet med artiklen for det første at undersøge samspillet mellem deltagelse i skole og unge menneskers holdninger og forventninger til det moderne ogfor det andet at introducere til Baudrillards teori om det hypervirkelige og det symbolske bytte og med disse begreber diskutere nepalesiske unges søgen efter mening og sikkerhed - i skyggen af det moderne.

OriginalsprogEngelsk
TidsskriftGlobalisation, Societies and Education
Vol/bind9
Udgave nummer1
Sider (fra-til)115 – 133
ISSN1476-7724
DOI
StatusUdgivet - 2011

• Ungdom
  • Postmodernitet
  • globalisering
  • radikal usikkerhed

@article{65d0ec506cb711dfaa50000ea68e967b,
title = "Education in an age of radical uncertainty: youth and schooling in urban Nepal",
abstract = "This paper challenges us to consider the meaning of schooling for youth in the global south. We explore the ways in which young people living and learning on the outskirts of Kathmandu balance the visions and passions of modern schooling with social realities that are often quite incompatible. We depart from conventional analyses of modernity, evoking instead Baudrillard's concepts of hyper-reality, seduction and unintelligibility. In the process we move beyond the dichotomy of 'local-global' in order to understand something of how globalisation is practised. Here, we see young people grabbling with what appear to be ambiguous identity projects where instability and uncertainty become basic conditions for life in societies characterised by connectivity and exclusion.",
keywords = "Ungdom, Postmodernitet, globalisering, radikal usikkerhed, Youth, the Postmodern, Globalization, the hyperreal and Radical Uncertainty",
author = "Madsen, {Ulla Ambrosius} and Stephen Carney",
year = "2011",
doi = "10.1080/14767724.2010.513589",
language = "English",
volume = "9",
pages = "115 – 133",
journal = "Globalisation, Societies and Education",
issn = "1476-7724",
publisher = "Routledge",
number = "1",

Education in an age of radical uncertainty : youth and schooling in urban Nepal. / Madsen, Ulla Ambrosius; Carney, Stephen.

I: Globalisation, Societies and Education, Bind 9, Nr. 1, 2011, s. 115 – 133.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Education in an age of radical uncertainty

T2 - youth and schooling in urban Nepal

AU - Madsen, Ulla Ambrosius

AU - Carney, Stephen

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - This paper challenges us to consider the meaning of schooling for youth in the global south. We explore the ways in which young people living and learning on the outskirts of Kathmandu balance the visions and passions of modern schooling with social realities that are often quite incompatible. We depart from conventional analyses of modernity, evoking instead Baudrillard's concepts of hyper-reality, seduction and unintelligibility. In the process we move beyond the dichotomy of 'local-global' in order to understand something of how globalisation is practised. Here, we see young people grabbling with what appear to be ambiguous identity projects where instability and uncertainty become basic conditions for life in societies characterised by connectivity and exclusion.

AB - This paper challenges us to consider the meaning of schooling for youth in the global south. We explore the ways in which young people living and learning on the outskirts of Kathmandu balance the visions and passions of modern schooling with social realities that are often quite incompatible. We depart from conventional analyses of modernity, evoking instead Baudrillard's concepts of hyper-reality, seduction and unintelligibility. In the process we move beyond the dichotomy of 'local-global' in order to understand something of how globalisation is practised. Here, we see young people grabbling with what appear to be ambiguous identity projects where instability and uncertainty become basic conditions for life in societies characterised by connectivity and exclusion.

KW - Ungdom

KW - Postmodernitet