Edmund Burke

Konservatismens profet

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Resumé

Hysteriker med forfølgelsesvanvid, reaktionær parlamentariker eller profetisk intellektuel? Edmund Burke var en ledende politisk tænker i 1700-tallet og regnes for konservatismens fader. Men Burkes værk er modsætningsfyldt og svært at forstå – og han bruges og citeres ofte upræcist.

I Edmund Burke. Konservatismens profet tager professor Claus Bryld livtag med Burkes komplekse forfatterskab for at forstå, hvordan Burke kunne tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religiøs tolerance og bekymre sig for minoriteter. Burke præsenteres i lyset af sin egen brydningsfulde samtid, og centralt i bogen står hans voldsomme opgør med den franske revolution og den efterfølgende epokegørende debat om menneskerettighederne, som han førte med Thomas Paine.

Siden 1950’erne har Burke oplevet en renæssance, og analysen trækkes derfor op til i dag, hvor Burkes filosofi er blevet brugt til at legitimere vidt forskellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blair. Edmund Burke er den første biografi på dansk om konservatismens profet.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Antal sider276
ISBN (Trykt)9788771845327
ISBN (Elektronisk)9788771847338
StatusUdgivet - 2018

Emneord

  • konservatisme
  • Franske revolution
  • Edmund Burke
  • Englands historie

Citer dette

Bryld, C. (2018). Edmund Burke: Konservatismens profet. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag.
Bryld, Claus. / Edmund Burke : Konservatismens profet. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2018. 276 s.
@book{1af5f621e7424d70b331a99ee422b41c,
title = "Edmund Burke: Konservatismens profet",
abstract = "Hysteriker med forf{\o}lgelsesvanvid, reaktion{\ae}r parlamentariker eller profetisk intellektuel? Edmund Burke var en ledende politisk t{\ae}nker i 1700-tallet og regnes for konservatismens fader. Men Burkes v{\ae}rk er mods{\ae}tningsfyldt og sv{\ae}rt at forst{\aa} – og han bruges og citeres ofte upr{\ae}cist.I Edmund Burke. Konservatismens profet tager professor Claus Bryld livtag med Burkes komplekse forfatterskab for at forst{\aa}, hvordan Burke kunne tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religi{\o}s tolerance og bekymre sig for minoriteter. Burke pr{\ae}senteres i lyset af sin egen brydningsfulde samtid, og centralt i bogen st{\aa}r hans voldsomme opg{\o}r med den franske revolution og den efterf{\o}lgende epokeg{\o}rende debat om menneskerettighederne, som han f{\o}rte med Thomas Paine.Siden 1950’erne har Burke oplevet en ren{\ae}ssance, og analysen tr{\ae}kkes derfor op til i dag, hvor Burkes filosofi er blevet brugt til at legitimere vidt forskellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blair. Edmund Burke er den f{\o}rste biografi p{\aa} dansk om konservatismens profet.",
keywords = "konservatisme, Franske revolution, Edmund Burke, Englands historie",
author = "Claus Bryld",
year = "2018",
language = "Dansk",
isbn = "9788771845327",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",

}

Bryld, C 2018, Edmund Burke: Konservatismens profet. Aarhus Universitetsforlag, Aarhus.

Edmund Burke : Konservatismens profet. / Bryld, Claus.

Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2018. 276 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Edmund Burke

T2 - Konservatismens profet

AU - Bryld, Claus

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Hysteriker med forfølgelsesvanvid, reaktionær parlamentariker eller profetisk intellektuel? Edmund Burke var en ledende politisk tænker i 1700-tallet og regnes for konservatismens fader. Men Burkes værk er modsætningsfyldt og svært at forstå – og han bruges og citeres ofte upræcist.I Edmund Burke. Konservatismens profet tager professor Claus Bryld livtag med Burkes komplekse forfatterskab for at forstå, hvordan Burke kunne tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religiøs tolerance og bekymre sig for minoriteter. Burke præsenteres i lyset af sin egen brydningsfulde samtid, og centralt i bogen står hans voldsomme opgør med den franske revolution og den efterfølgende epokegørende debat om menneskerettighederne, som han førte med Thomas Paine.Siden 1950’erne har Burke oplevet en renæssance, og analysen trækkes derfor op til i dag, hvor Burkes filosofi er blevet brugt til at legitimere vidt forskellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blair. Edmund Burke er den første biografi på dansk om konservatismens profet.

AB - Hysteriker med forfølgelsesvanvid, reaktionær parlamentariker eller profetisk intellektuel? Edmund Burke var en ledende politisk tænker i 1700-tallet og regnes for konservatismens fader. Men Burkes værk er modsætningsfyldt og svært at forstå – og han bruges og citeres ofte upræcist.I Edmund Burke. Konservatismens profet tager professor Claus Bryld livtag med Burkes komplekse forfatterskab for at forstå, hvordan Burke kunne tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religiøs tolerance og bekymre sig for minoriteter. Burke præsenteres i lyset af sin egen brydningsfulde samtid, og centralt i bogen står hans voldsomme opgør med den franske revolution og den efterfølgende epokegørende debat om menneskerettighederne, som han førte med Thomas Paine.Siden 1950’erne har Burke oplevet en renæssance, og analysen trækkes derfor op til i dag, hvor Burkes filosofi er blevet brugt til at legitimere vidt forskellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blair. Edmund Burke er den første biografi på dansk om konservatismens profet.

KW - konservatisme

KW - Franske revolution

KW - Edmund Burke

KW - Englands historie

UR - https://unipress.dk/udgivelser/b/edmund-burke/

M3 - Bog

SN - 9788771845327

BT - Edmund Burke

PB - Aarhus Universitetsforlag

CY - Aarhus

ER -

Bryld C. Edmund Burke: Konservatismens profet. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag, 2018. 276 s.