Edmund Burke: Konservatismens profet

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Abstract

Hysteriker med forfølgelsesvanvid, reaktionær parlamentariker eller profetisk intellektuel? Edmund Burke var en ledende politisk tænker i 1700-tallet og regnes for konservatismens fader. Men Burkes værk er modsætningsfyldt og svært at forstå – og han bruges og citeres ofte upræcist.

I Edmund Burke. Konservatismens profet tager professor Claus Bryld livtag med Burkes komplekse forfatterskab for at forstå, hvordan Burke kunne tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religiøs tolerance og bekymre sig for minoriteter. Burke præsenteres i lyset af sin egen brydningsfulde samtid, og centralt i bogen står hans voldsomme opgør med den franske revolution og den efterfølgende epokegørende debat om menneskerettighederne, som han førte med Thomas Paine.

Siden 1950’erne har Burke oplevet en renæssance, og analysen trækkes derfor op til i dag, hvor Burkes filosofi er blevet brugt til at legitimere vidt forskellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blair. Edmund Burke er den første biografi på dansk om konservatismens profet.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Antal sider276
ISBN (Trykt)9788771845327
ISBN (Elektronisk)9788771847338
StatusUdgivet - 2018

Bibliografisk note

Bogen er genudgivet i svensk oversættelse oktober 2020 ved Timbro förlag (ISBN 978917703220). Se mere via: https://timbro.se/forlag/edmund-burke-konservatismens-profet/

Emneord

  • konservatisme
  • Franske revolution
  • Edmund Burke
  • Englands historie

Citer dette