Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse

at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Betegnelser som dialog, patientinddragelse og samskabelse er blevet til plusord med en uomtvistelig positiv værdi. Dialogisk kommunikationsforskning tilbyder metoder til at gå bag om plusordene og lave en kritisk analyse af dialogen i samskabelsesprocesser. Dette kapitel introducerer til en bestemt analysemetode, der er blevet udviklet inden for dialogisk kommunikationsforskning - The Integrated Framework for Analysing Dialogic Knowledge Production and Communication (IFADIA). IFADIA-metoden bygger på en kombination af Bakhtins dialogteori og Foucaults teori om magt/viden og diskurs. Metoden er beregnet til at udføre analyser af ‟samskabelse” som en kompleks og spændingsfyldt størrelse, hvor ny viden dannes i dialogen og hvor eksklusions- såvel som inklusionsdynamikker altid er på spil. Metoden kan bruges til at analysere, hvordan viden samskabes i dialog på tværs af multiple vidensformer og –interesser. Samtidigt rettes der et kritisk blik på, hvordan magt gennemsyrer spændingerne i dialog, således at nogle vidensformer og identiteter dominerer og andre ekskluderes eller marginaliseres. Hensigten er, at analyseresultaterne kan bruges til at kvalificere konkrete samskabelsesprocesser i forbindelse med patientinddragende tiltag.
OriginalsprogDansk
TitelKvalitative Analyser i Sundhedsforskning
RedaktørerFrederik A. Gildberg , Lise Hounsgaard , Karen Lise Søndergaard Brandt
Antal sider32
Udgivelses stedÅrhus
ForlagKlim
Publikationsdato2018
ISBN (Trykt)9788772042350
ISBN (Elektronisk)978-87-7204-330-2
StatusUdgivet - 2018

Citer dette

Phillips, L. J. (2018). Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse: at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser. I F. A. Gildberg , L. Hounsgaard , & K. L. Søndergaard Brandt (red.), Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning Århus: Klim.
Phillips, Louise Jane. / Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse : at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser. Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning. red. / Frederik A. Gildberg ; Lise Hounsgaard ; Karen Lise Søndergaard Brandt. Århus : Klim, 2018.
@inbook{16fad2f5a4a848ada41ef93103b523f1,
title = "Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse: at rette et kritisk blik p{\aa} dialogen i samskabelsesprocesser",
abstract = "Betegnelser som dialog, patientinddragelse og samskabelse er blevet til plusord med en uomtvistelig positiv v{\ae}rdi. Dialogisk kommunikationsforskning tilbyder metoder til at g{\aa} bag om plusordene og lave en kritisk analyse af dialogen i samskabelsesprocesser. Dette kapitel introducerer til en bestemt analysemetode, der er blevet udviklet inden for dialogisk kommunikationsforskning - The Integrated Framework for Analysing Dialogic Knowledge Production and Communication (IFADIA). IFADIA-metoden bygger p{\aa} en kombination af Bakhtins dialogteori og Foucaults teori om magt/viden og diskurs. Metoden er beregnet til at udf{\o}re analyser af ‟samskabelse” som en kompleks og sp{\ae}ndingsfyldt st{\o}rrelse, hvor ny viden dannes i dialogen og hvor eksklusions- s{\aa}vel som inklusionsdynamikker altid er p{\aa} spil. Metoden kan bruges til at analysere, hvordan viden samskabes i dialog p{\aa} tv{\ae}rs af multiple vidensformer og –interesser. Samtidigt rettes der et kritisk blik p{\aa}, hvordan magt gennemsyrer sp{\ae}ndingerne i dialog, s{\aa}ledes at nogle vidensformer og identiteter dominerer og andre ekskluderes eller marginaliseres. Hensigten er, at analyseresultaterne kan bruges til at kvalificere konkrete samskabelsesprocesser i forbindelse med patientinddragende tiltag.",
author = "Phillips, {Louise Jane}",
year = "2018",
language = "Dansk",
isbn = "9788772042350",
editor = "{Gildberg }, {Frederik A. } and { Hounsgaard }, Lise and {S{\o}ndergaard Brandt}, {Karen Lise}",
booktitle = "Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning",
publisher = "Klim",

}

Phillips, LJ 2018, Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse: at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser. i FA Gildberg , L Hounsgaard & KL Søndergaard Brandt (red), Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning. Klim, Århus.

Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse : at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser. / Phillips, Louise Jane.

Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning. red. / Frederik A. Gildberg ; Lise Hounsgaard ; Karen Lise Søndergaard Brandt. Århus : Klim, 2018.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse

T2 - at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser

AU - Phillips, Louise Jane

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Betegnelser som dialog, patientinddragelse og samskabelse er blevet til plusord med en uomtvistelig positiv værdi. Dialogisk kommunikationsforskning tilbyder metoder til at gå bag om plusordene og lave en kritisk analyse af dialogen i samskabelsesprocesser. Dette kapitel introducerer til en bestemt analysemetode, der er blevet udviklet inden for dialogisk kommunikationsforskning - The Integrated Framework for Analysing Dialogic Knowledge Production and Communication (IFADIA). IFADIA-metoden bygger på en kombination af Bakhtins dialogteori og Foucaults teori om magt/viden og diskurs. Metoden er beregnet til at udføre analyser af ‟samskabelse” som en kompleks og spændingsfyldt størrelse, hvor ny viden dannes i dialogen og hvor eksklusions- såvel som inklusionsdynamikker altid er på spil. Metoden kan bruges til at analysere, hvordan viden samskabes i dialog på tværs af multiple vidensformer og –interesser. Samtidigt rettes der et kritisk blik på, hvordan magt gennemsyrer spændingerne i dialog, således at nogle vidensformer og identiteter dominerer og andre ekskluderes eller marginaliseres. Hensigten er, at analyseresultaterne kan bruges til at kvalificere konkrete samskabelsesprocesser i forbindelse med patientinddragende tiltag.

AB - Betegnelser som dialog, patientinddragelse og samskabelse er blevet til plusord med en uomtvistelig positiv værdi. Dialogisk kommunikationsforskning tilbyder metoder til at gå bag om plusordene og lave en kritisk analyse af dialogen i samskabelsesprocesser. Dette kapitel introducerer til en bestemt analysemetode, der er blevet udviklet inden for dialogisk kommunikationsforskning - The Integrated Framework for Analysing Dialogic Knowledge Production and Communication (IFADIA). IFADIA-metoden bygger på en kombination af Bakhtins dialogteori og Foucaults teori om magt/viden og diskurs. Metoden er beregnet til at udføre analyser af ‟samskabelse” som en kompleks og spændingsfyldt størrelse, hvor ny viden dannes i dialogen og hvor eksklusions- såvel som inklusionsdynamikker altid er på spil. Metoden kan bruges til at analysere, hvordan viden samskabes i dialog på tværs af multiple vidensformer og –interesser. Samtidigt rettes der et kritisk blik på, hvordan magt gennemsyrer spændingerne i dialog, således at nogle vidensformer og identiteter dominerer og andre ekskluderes eller marginaliseres. Hensigten er, at analyseresultaterne kan bruges til at kvalificere konkrete samskabelsesprocesser i forbindelse med patientinddragende tiltag.

UR - http://klim.dk/bog/kvalitative_analysemetoder_i_sundhedsforskning&q=sundhedsforskning.htm

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788772042350

BT - Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning

A2 - Gildberg , Frederik A.

A2 - Hounsgaard , Lise

A2 - Søndergaard Brandt, Karen Lise

PB - Klim

CY - Århus

ER -

Phillips LJ. Dialogisk kommunikationsteoretisk analyse: at rette et kritisk blik på dialogen i samskabelsesprocesser. I Gildberg FA, Hounsgaard L, Søndergaard Brandt KL, red., Kvalitative Analyser i Sundhedsforskning. Århus: Klim. 2018