Dialektik

G.W.F. Hegel, William Mathorne (Redaktør), Anna Cornelia Ploug (Redaktør), Oskar Borgman Hansen (Oversætter), Anna Cornelia Ploug (Oversætter), Søren Rosendal (Oversætter)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

Abstract

En kriseramt verden kalder på en forandringslogik, og filosoffen G.W.F. Hegel (1770-1831) forsøgte med sin banebrydende dialektik netop at kortlægge strukturen i overgangsprocesser. Dialektikken har udgjort en kernedisciplin i filosofien siden Platons dialoger, men aldrig betaget og forarget så meget som i den form, den får hos Hegel. Det satiriske skrift “Hvem tænker abstrakt?” giver et originalt bud på, hvordan filosofien kan lære os at tænke konkret. Og de to nøgletekster fra Hegels dialektisk-spekulative logik – der her for første gang præsenteres på dansk – forklarer på pædagogisk vis, hvordan dialektisk tænkning virker, og viser os helt ind i begrebsbevægelsens maskinrum i den berømte sekvens, hvor væren og intet bliver til tilblivelse.

Dialektik er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med væsentlig virkningshistorie. Teksterne er udvalgt og kommenteret af William Mathorne og Anna Cornelia Ploug, der ligeledes har skrevet en fyldig introduktion, som udfordrer misforståelsen, at dialektikken blot er et dødt tese/antitese/syntese-skema, der tankeløst kan presses ned over virkeligheden. Dialektikken bør snarere betragtes som en levende og kritisk metode, der kan bruges til at sætte spørgsmålstegn ved alt fra køn til kapitalisme.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagForlaget Mindspace
Antal sider160
ISBN (Trykt)978-87-93535-80-0
ISBN (Elektronisk)978-87-93535-81-7
StatusUdgivet - 27 aug. 2022
NavnAFTRYK

Bibliografisk note

Indeholder introduktion, revideret oversættelse af 'Hvem tænker abstrakt?' og to nye oversættelser, Logikkens tre momenter og Værenslogikken.

Emneord

  • dialektik
  • Hegel
  • filosofihistorie
  • filosofi
  • kritisk teori
  • metode

Citer dette