Det utilstrækkelige subjekt

En foucauldiansk analyse af selvhjælpslitterær selvstyring

Erik Mygind du Plessis

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel undersøger, hvordan bestemte personlighedstræk søges problematiseret og kultiveret i moderne selvhjælpslitteratur. Undersøgelsen, som har et særligt fokus på autonomi, trækker teoretisk på Michel Foucaults begreb problematisering samt Foucaults tanker om governmentality og selvstyring. Artiklen kombinerer disse analytiske perspektiver i et forsøg på at vise, hvordan det autonome subjekt forsøges kultiveret på trods af det paradoks der indtræder, når kultiveringen sker gennem subjektets underkasten sig litteraturens anvisninger. Det konkluderes i artiklen, at problemer i selvhjælpslitteraturen generelt formuleres som forskellige typer mangler, der som løsning indebærer konstant udvikling hen mod et mål om selvrealisering, som aldrig helt kan opnås. Subjektet subjektiveres dermed som et ufærdigt projekt, der aldrig er helt godt nok, og som altid har brug for forbedring. Dette gælder også for autonomi som problem, og i artiklens anden halvdel vises det, hvordan den allestedsnærværende ufuldendthed ved subjektet manifesterer sig i paradokset, hvor subjektet bør være selvstændigt, autonomt og handle ud fra sin egne overbevisninger, men samtidig udleder denne evne til at handle autonomt fra de samme autoriteter, som det bør være autonomt fra.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Sociologi
Vol/bind24
Udgave nummer2
ISSN0905-5908
StatusUdgivet - sep. 2013

Emneord

  • Foucault
  • Problematisering
  • Selvhjælp
  • autonomi

Citer dette

@article{74b7b640e27542619bb8e3d4147ec3ac,
title = "Det utilstr{\ae}kkelige subjekt: En foucauldiansk analyse af selvhj{\ae}lpslitter{\ae}r selvstyring",
abstract = "Denne artikel unders{\o}ger, hvordan bestemte personlighedstr{\ae}k s{\o}ges problematiseret og kultiveret i moderne selvhj{\ae}lpslitteratur. Unders{\o}gelsen, som har et s{\ae}rligt fokus p{\aa} autonomi, tr{\ae}kker teoretisk p{\aa} Michel Foucaults begreb problematisering samt Foucaults tanker om governmentality og selvstyring. Artiklen kombinerer disse analytiske perspektiver i et fors{\o}g p{\aa} at vise, hvordan det autonome subjekt fors{\o}ges kultiveret p{\aa} trods af det paradoks der indtr{\ae}der, n{\aa}r kultiveringen sker gennem subjektets underkasten sig litteraturens anvisninger. Det konkluderes i artiklen, at problemer i selvhj{\ae}lpslitteraturen generelt formuleres som forskellige typer mangler, der som l{\o}sning indeb{\ae}rer konstant udvikling hen mod et m{\aa}l om selvrealisering, som aldrig helt kan opn{\aa}s. Subjektet subjektiveres dermed som et uf{\ae}rdigt projekt, der aldrig er helt godt nok, og som altid har brug for forbedring. Dette g{\ae}lder ogs{\aa} for autonomi som problem, og i artiklens anden halvdel vises det, hvordan den allestedsn{\ae}rv{\ae}rende ufuldendthed ved subjektet manifesterer sig i paradokset, hvor subjektet b{\o}r v{\ae}re selvst{\ae}ndigt, autonomt og handle ud fra sin egne overbevisninger, men samtidig udleder denne evne til at handle autonomt fra de samme autoriteter, som det b{\o}r v{\ae}re autonomt fra.",
keywords = "Foucault, Problematisering, Selvhj{\ae}lp, autonomi",
author = "Plessis, {Erik Mygind du}",
year = "2013",
month = "9",
language = "Dansk",
volume = "24",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "2",

}

Det utilstrækkelige subjekt : En foucauldiansk analyse af selvhjælpslitterær selvstyring . / Plessis, Erik Mygind du.

I: Dansk Sociologi, Bind 24, Nr. 2, 09.2013.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Det utilstrækkelige subjekt

T2 - En foucauldiansk analyse af selvhjælpslitterær selvstyring

AU - Plessis, Erik Mygind du

PY - 2013/9

Y1 - 2013/9

N2 - Denne artikel undersøger, hvordan bestemte personlighedstræk søges problematiseret og kultiveret i moderne selvhjælpslitteratur. Undersøgelsen, som har et særligt fokus på autonomi, trækker teoretisk på Michel Foucaults begreb problematisering samt Foucaults tanker om governmentality og selvstyring. Artiklen kombinerer disse analytiske perspektiver i et forsøg på at vise, hvordan det autonome subjekt forsøges kultiveret på trods af det paradoks der indtræder, når kultiveringen sker gennem subjektets underkasten sig litteraturens anvisninger. Det konkluderes i artiklen, at problemer i selvhjælpslitteraturen generelt formuleres som forskellige typer mangler, der som løsning indebærer konstant udvikling hen mod et mål om selvrealisering, som aldrig helt kan opnås. Subjektet subjektiveres dermed som et ufærdigt projekt, der aldrig er helt godt nok, og som altid har brug for forbedring. Dette gælder også for autonomi som problem, og i artiklens anden halvdel vises det, hvordan den allestedsnærværende ufuldendthed ved subjektet manifesterer sig i paradokset, hvor subjektet bør være selvstændigt, autonomt og handle ud fra sin egne overbevisninger, men samtidig udleder denne evne til at handle autonomt fra de samme autoriteter, som det bør være autonomt fra.

AB - Denne artikel undersøger, hvordan bestemte personlighedstræk søges problematiseret og kultiveret i moderne selvhjælpslitteratur. Undersøgelsen, som har et særligt fokus på autonomi, trækker teoretisk på Michel Foucaults begreb problematisering samt Foucaults tanker om governmentality og selvstyring. Artiklen kombinerer disse analytiske perspektiver i et forsøg på at vise, hvordan det autonome subjekt forsøges kultiveret på trods af det paradoks der indtræder, når kultiveringen sker gennem subjektets underkasten sig litteraturens anvisninger. Det konkluderes i artiklen, at problemer i selvhjælpslitteraturen generelt formuleres som forskellige typer mangler, der som løsning indebærer konstant udvikling hen mod et mål om selvrealisering, som aldrig helt kan opnås. Subjektet subjektiveres dermed som et ufærdigt projekt, der aldrig er helt godt nok, og som altid har brug for forbedring. Dette gælder også for autonomi som problem, og i artiklens anden halvdel vises det, hvordan den allestedsnærværende ufuldendthed ved subjektet manifesterer sig i paradokset, hvor subjektet bør være selvstændigt, autonomt og handle ud fra sin egne overbevisninger, men samtidig udleder denne evne til at handle autonomt fra de samme autoriteter, som det bør være autonomt fra.

KW - Foucault

KW - Problematisering

KW - Selvhjælp

KW - autonomi

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 24

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 2

ER -