Det sunde, overvægtige barn

på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

TitelSundhedsfremme : Et kritisk perspektiv
    RedaktørerBetina Dybbroe, Birgit Land, Steen Baagøe Nielsen
    Udgivelses stedFrederiksberg
    ForlagSamfundslitteratur
    Publikationsdato2012
    Sider123-136
    Kapitel8
    ISBN (Trykt)9788759316696
    StatusUdgivet - 2012

• sundhed
    • overvægtige børn
    • sundhedspædagogik
    • kommunale sundhedskurser
    • biopædagogik

From, D-M. (2012). Det sunde, overvægtige barn: på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. I B. Dybbroe, B. Land, & S. B. Nielsen (red.), Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv (s. 123-136). Frederiksberg: Samfundslitteratur.
    From, Ditte-Marie. / Det sunde, overvægtige barn : på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe ; Birgit Land ; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 123-136
    @inbook{333e5fe8869c4cd09e41a38488877d8f,
    title = "Det sunde, overv{\ae}gtige barn: p{\aa} kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet",
    abstract = "Kommunale sundhedskurser for overv{\ae}gtige b{\o}rn har til form{\aa}l at kn{\ae}kke fedmekurver, men risikerer med deres fokus p{\aa} mangler i stedet for at kn{\ae}kke selvv{\ae}rd, n{\aa}r de sundhedsp{\ae}dagogiske metoder m{\o}der det levede hverdagsliv. Korrekt kost og for{\o}get motion er det biomedicinske svar p{\aa} en sund og slank tilv{\ae}relse, og denne forst{\aa}else f{\aa}r ofte f{\o}lgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan m{\aa}les og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velf{\ae}rdsydelser; dette udg{\o}r incitamentet for at iv{\ae}rks{\ae}tte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, n{\aa}r en biomedicinsk sundhedsopfattelse m{\o}der det overv{\ae}gtige barn i en hverdagslivssammenh{\ae}ng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstr{\ae}kkelige m{\ae}ngder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at v{\ae}re en god borger, selvom man er et overv{\ae}gtigt barn?",
    keywords = "sundhed, overv{\ae}gtige b{\o}rn, sundhedsp{\ae}dagogik, kommunale sundhedskurser, biop{\ae}dagogik",
    author = "Ditte-Marie From",
    year = "2012",
    isbn = "9788759316696",
    pages = "123--136",
    editor = "Betina Dybbroe and Birgit Land and Nielsen, {Steen Baag{\o}e}",
    booktitle = "Sundhedsfremme",
    publisher = "Samfundslitteratur",

From, D-M 2012, Det sunde, overvægtige barn: på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. i B Dybbroe, B Land & SB Nielsen (red), Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. Samfundslitteratur, Frederiksberg, s. 123-136.

Det sunde, overvægtige barn : på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. / From, Ditte-Marie.

Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe; Birgit Land; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 123-136.

TY - CHAP

T1 - Det sunde, overvægtige barn

T2 - på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet

AU - From, Ditte-Marie

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Kommunale sundhedskurser for overvægtige børn har til formål at knække fedmekurver, men risikerer med deres fokus på mangler i stedet for at knække selvværd, når de sundhedspædagogiske metoder møder det levede hverdagsliv. Korrekt kost og forøget motion er det biomedicinske svar på en sund og slank tilværelse, og denne forståelse får ofte følgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan måles og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velfærdsydelser; dette udgør incitamentet for at iværksætte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, når en biomedicinsk sundhedsopfattelse møder det overvægtige barn i en hverdagslivssammenhæng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstrækkelige mængder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at være en god borger, selvom man er et overvægtigt barn?

AB - Kommunale sundhedskurser for overvægtige børn har til formål at knække fedmekurver, men risikerer med deres fokus på mangler i stedet for at knække selvværd, når de sundhedspædagogiske metoder møder det levede hverdagsliv. Korrekt kost og forøget motion er det biomedicinske svar på en sund og slank tilværelse, og denne forståelse får ofte følgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan måles og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velfærdsydelser; dette udgør incitamentet for at iværksætte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, når en biomedicinsk sundhedsopfattelse møder det overvægtige barn i en hverdagslivssammenhæng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstrækkelige mængder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at være en god borger, selvom man er et overvægtigt barn?

KW - sundhed

KW - overvægtige børn

KW - sundhedspædagogik

KW - kommunale sundhedskurser