Det (måske knap så) frie autonome subjekt

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Store dele af vores samfund bevæges og forandres i dag ud fra devisen Mere frihed til den enkelte. Med afsæt i konkrete strategier og eksempler fra moderne arbejdsliv belyser denne artikel nogle af de måder, hvorpå denne ”frihed” i dag identificeres, implementeres og realiseres. Billedet dette tegner, skitserer nogle højst modsætningsfulde organisations- og samværsformer, der ikke alene muliggør nye selvbestaltede magt- og kontrolformer, men også en række svært gennemskuelige og belastende dilemmaer for den enkelte. Dette problem forfølges ud af forskellige tangenter – nogle historiske, andre politiske og/eller teoretiske. Samlet munder det ud i en påstand om, at mange af vores gængse oplevelser af mere frihed, medbestemmelse og plads til forskellighed, forudsætter en svækket og af-politiseret sans for, hvad frihed og ansvar indebærer. Dette rejser spørgsmålet: implicerer vores sædvanlige forestillinger om og handlemåder med ”mere frihed til den enkelte” – på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i det politiske system - en reel risiko for, at frembringe og muliggøre præcis modsatte resultat?
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftPsyke & Logos
  Vol/bind25
  Udgave nummer2
  Sider (fra-til)420-447
  ISSN0107-1211
  StatusUdgivet - 2004

  Emneord

  • autonomi
  • HRM
  • Human Ressource
  • frihed
  • kritik
  • arbejdsliv
  • fleksible arbejde

  Citer dette

  @article{8213359052ca11dbb97a000ea68e967b,
  title = "Det (m{\aa}ske knap s{\aa}) frie autonome subjekt",
  abstract = "Store dele af vores samfund bev{\ae}ges og forandres i dag ud fra devisen Mere frihed til den enkelte. Med afs{\ae}t i konkrete strategier og eksempler fra moderne arbejdsliv belyser denne artikel nogle af de m{\aa}der, hvorp{\aa} denne ”frihed” i dag identificeres, implementeres og realiseres. Billedet dette tegner, skitserer nogle h{\o}jst mods{\ae}tningsfulde organisations- og samv{\ae}rsformer, der ikke alene muligg{\o}r nye selvbestaltede magt- og kontrolformer, men ogs{\aa} en r{\ae}kke sv{\ae}rt gennemskuelige og belastende dilemmaer for den enkelte. Dette problem forf{\o}lges ud af forskellige tangenter – nogle historiske, andre politiske og/eller teoretiske. Samlet munder det ud i en p{\aa}stand om, at mange af vores g{\ae}ngse oplevelser af mere frihed, medbestemmelse og plads til forskellighed, foruds{\ae}tter en sv{\ae}kket og af-politiseret sans for, hvad frihed og ansvar indeb{\ae}rer. Dette rejser sp{\o}rgsm{\aa}let: implicerer vores s{\ae}dvanlige forestillinger om og handlem{\aa}der med ”mere frihed til den enkelte” – p{\aa} arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i det politiske system - en reel risiko for, at frembringe og muligg{\o}re pr{\ae}cis modsatte resultat?",
  keywords = "autonomi, HRM, Human Ressource, frihed, kritik, arbejdsliv, fleksible arbejde, autonomi, freedom, HRM, Human Ressource, Modern workplace, worklife",
  author = "Peter Busch-Jensen",
  year = "2004",
  language = "Dansk",
  volume = "25",
  pages = "420--447",
  journal = "Psyke & Logos",
  issn = "0107-1211",
  publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
  number = "2",

  }

  Det (måske knap så) frie autonome subjekt. / Busch-Jensen, Peter.

  I: Psyke & Logos, Bind 25, Nr. 2, 2004, s. 420-447.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Det (måske knap så) frie autonome subjekt

  AU - Busch-Jensen, Peter

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Store dele af vores samfund bevæges og forandres i dag ud fra devisen Mere frihed til den enkelte. Med afsæt i konkrete strategier og eksempler fra moderne arbejdsliv belyser denne artikel nogle af de måder, hvorpå denne ”frihed” i dag identificeres, implementeres og realiseres. Billedet dette tegner, skitserer nogle højst modsætningsfulde organisations- og samværsformer, der ikke alene muliggør nye selvbestaltede magt- og kontrolformer, men også en række svært gennemskuelige og belastende dilemmaer for den enkelte. Dette problem forfølges ud af forskellige tangenter – nogle historiske, andre politiske og/eller teoretiske. Samlet munder det ud i en påstand om, at mange af vores gængse oplevelser af mere frihed, medbestemmelse og plads til forskellighed, forudsætter en svækket og af-politiseret sans for, hvad frihed og ansvar indebærer. Dette rejser spørgsmålet: implicerer vores sædvanlige forestillinger om og handlemåder med ”mere frihed til den enkelte” – på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i det politiske system - en reel risiko for, at frembringe og muliggøre præcis modsatte resultat?

  AB - Store dele af vores samfund bevæges og forandres i dag ud fra devisen Mere frihed til den enkelte. Med afsæt i konkrete strategier og eksempler fra moderne arbejdsliv belyser denne artikel nogle af de måder, hvorpå denne ”frihed” i dag identificeres, implementeres og realiseres. Billedet dette tegner, skitserer nogle højst modsætningsfulde organisations- og samværsformer, der ikke alene muliggør nye selvbestaltede magt- og kontrolformer, men også en række svært gennemskuelige og belastende dilemmaer for den enkelte. Dette problem forfølges ud af forskellige tangenter – nogle historiske, andre politiske og/eller teoretiske. Samlet munder det ud i en påstand om, at mange af vores gængse oplevelser af mere frihed, medbestemmelse og plads til forskellighed, forudsætter en svækket og af-politiseret sans for, hvad frihed og ansvar indebærer. Dette rejser spørgsmålet: implicerer vores sædvanlige forestillinger om og handlemåder med ”mere frihed til den enkelte” – på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i det politiske system - en reel risiko for, at frembringe og muliggøre præcis modsatte resultat?

  KW - autonomi

  KW - HRM

  KW - Human Ressource

  KW - frihed

  KW - kritik

  KW - arbejdsliv

  KW - fleksible arbejde

  KW - autonomi

  KW - freedom

  KW - HRM

  KW - Human Ressource

  KW - Modern workplace

  KW - worklife

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 25

  SP - 420

  EP - 447

  JO - Psyke & Logos

  JF - Psyke & Logos

  SN - 0107-1211

  IS - 2

  ER -