Det indre og ydre liv på arbejde

En kritisk introduktion til Tavistock og den psykoanalytiske socialpsykologi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  I denne artikel introduceres to psykoanalytiske positioner – den engelske Tavistock tradition og den tyske psykoanalytiske socialpsykologi. De repræsenterer avancerede analyser af det moderne ar-bejdsliv og har en væsentlig indflydelse i den danske forskningsverden, i praktisk organisationsar-bejde samt i udviklingen af arbejdslivet. Der er tale om to store traditioner med flere årtiers teore-tisk og metodisk arbejde, omfattende udgivelser og praktisk organisationsarbejde bag sig. Hvordan beskriver de to teorier samspillet mellem mennesker og arbejdsliv og tilbydes der kritiske og over-skridende forståelser af det moderne arbejdsliv? I begge teorier tages livtag med det komplicerede samspil mellem individ, arbejdsliv og samfund, som forstås som inter-subjektive og intra-subjektive processer under påvirkning af det ubevidste. Tavistock traditionens styrke er et stærkt fokus på or-ganisationen og hvordan enkeltindivider og grupper skaber og nedbryder denne, mens svagheden ligger i lidt for endimensionelle individ-tegninger og et tendentielt fravær af magt- og samfundsper-spektiver. I den psykoanalytiske socialpsykologi udarbejdes forskningsbaserede analyser af lønar-bejdet som subjektive processer, som forstås samfundsmæssigt og livshistorisk, mens det organisa-toriske niveau og de konkrete handlingsanvisninger står i en svagere tegning.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
  Udgave nummer3
  Sider (fra-til)69-86
  Antal sider17
  ISSN1399-1442
  StatusUdgivet - 2006

  Citer dette

  @article{ba533c80d31611db9c7c000ea68e967b,
  title = "Det indre og ydre liv p{\aa} arbejde: En kritisk introduktion til Tavistock og den psykoanalytiske socialpsykologi",
  abstract = "I denne artikel introduceres to psykoanalytiske positioner – den engelske Tavistock tradition og den tyske psykoanalytiske socialpsykologi. De repr{\ae}senterer avancerede analyser af det moderne ar-bejdsliv og har en v{\ae}sentlig indflydelse i den danske forskningsverden, i praktisk organisationsar-bejde samt i udviklingen af arbejdslivet. Der er tale om to store traditioner med flere {\aa}rtiers teore-tisk og metodisk arbejde, omfattende udgivelser og praktisk organisationsarbejde bag sig. Hvordan beskriver de to teorier samspillet mellem mennesker og arbejdsliv og tilbydes der kritiske og over-skridende forst{\aa}elser af det moderne arbejdsliv? I begge teorier tages livtag med det komplicerede samspil mellem individ, arbejdsliv og samfund, som forst{\aa}s som inter-subjektive og intra-subjektive processer under p{\aa}virkning af det ubevidste. Tavistock traditionens styrke er et st{\ae}rkt fokus p{\aa} or-ganisationen og hvordan enkeltindivider og grupper skaber og nedbryder denne, mens svagheden ligger i lidt for endimensionelle individ-tegninger og et tendentielt frav{\ae}r af magt- og samfundsper-spektiver. I den psykoanalytiske socialpsykologi udarbejdes forskningsbaserede analyser af l{\o}nar-bejdet som subjektive processer, som forst{\aa}s samfundsm{\ae}ssigt og livshistorisk, mens det organisa-toriske niveau og de konkrete handlingsanvisninger st{\aa}r i en svagere tegning.",
  author = "{Lundgaard Andersen}, Linda",
  year = "2006",
  language = "Dansk",
  pages = "69--86",
  journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
  issn = "1399-1442",
  publisher = "Werks Grafiske Hus",
  number = "3",

  }

  Det indre og ydre liv på arbejde : En kritisk introduktion til Tavistock og den psykoanalytiske socialpsykologi. / Lundgaard Andersen, Linda.

  I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Nr. 3, 2006, s. 69-86.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Det indre og ydre liv på arbejde

  T2 - En kritisk introduktion til Tavistock og den psykoanalytiske socialpsykologi

  AU - Lundgaard Andersen, Linda

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - I denne artikel introduceres to psykoanalytiske positioner – den engelske Tavistock tradition og den tyske psykoanalytiske socialpsykologi. De repræsenterer avancerede analyser af det moderne ar-bejdsliv og har en væsentlig indflydelse i den danske forskningsverden, i praktisk organisationsar-bejde samt i udviklingen af arbejdslivet. Der er tale om to store traditioner med flere årtiers teore-tisk og metodisk arbejde, omfattende udgivelser og praktisk organisationsarbejde bag sig. Hvordan beskriver de to teorier samspillet mellem mennesker og arbejdsliv og tilbydes der kritiske og over-skridende forståelser af det moderne arbejdsliv? I begge teorier tages livtag med det komplicerede samspil mellem individ, arbejdsliv og samfund, som forstås som inter-subjektive og intra-subjektive processer under påvirkning af det ubevidste. Tavistock traditionens styrke er et stærkt fokus på or-ganisationen og hvordan enkeltindivider og grupper skaber og nedbryder denne, mens svagheden ligger i lidt for endimensionelle individ-tegninger og et tendentielt fravær af magt- og samfundsper-spektiver. I den psykoanalytiske socialpsykologi udarbejdes forskningsbaserede analyser af lønar-bejdet som subjektive processer, som forstås samfundsmæssigt og livshistorisk, mens det organisa-toriske niveau og de konkrete handlingsanvisninger står i en svagere tegning.

  AB - I denne artikel introduceres to psykoanalytiske positioner – den engelske Tavistock tradition og den tyske psykoanalytiske socialpsykologi. De repræsenterer avancerede analyser af det moderne ar-bejdsliv og har en væsentlig indflydelse i den danske forskningsverden, i praktisk organisationsar-bejde samt i udviklingen af arbejdslivet. Der er tale om to store traditioner med flere årtiers teore-tisk og metodisk arbejde, omfattende udgivelser og praktisk organisationsarbejde bag sig. Hvordan beskriver de to teorier samspillet mellem mennesker og arbejdsliv og tilbydes der kritiske og over-skridende forståelser af det moderne arbejdsliv? I begge teorier tages livtag med det komplicerede samspil mellem individ, arbejdsliv og samfund, som forstås som inter-subjektive og intra-subjektive processer under påvirkning af det ubevidste. Tavistock traditionens styrke er et stærkt fokus på or-ganisationen og hvordan enkeltindivider og grupper skaber og nedbryder denne, mens svagheden ligger i lidt for endimensionelle individ-tegninger og et tendentielt fravær af magt- og samfundsper-spektiver. I den psykoanalytiske socialpsykologi udarbejdes forskningsbaserede analyser af lønar-bejdet som subjektive processer, som forstås samfundsmæssigt og livshistorisk, mens det organisa-toriske niveau og de konkrete handlingsanvisninger står i en svagere tegning.

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 69

  EP - 86

  JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

  JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

  SN - 1399-1442

  IS - 3

  ER -