Det Ambiente

Sansning, Medialisering, Omgivelse

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Resumé

Det ambiente er iscenesættelsen af en karakteristisk sanseoplevelse, der er kendetegnet ved fornemmelsen af at være omgivet. I dag bliver begrebet om det ambiente mest anvendt i forbindelse med musikgenren ’ambient musik’. Det ambiente er dog ikke essentielt knyttet til det musikalske, men må forstås som et betydeligt bredere fænomen i den moderne æstetiske kultur, der spiller en væsentlig rolle i oplevelsen af moderne transportformer, arkitektur, film, lydkunst, installationskunst og digitale multimedieiscenesættelser. En forståelse af det ambiente er derfor centralt for forståelsen af en moderne æstetiseret oplevelseskultur i almindelighed.
Da det ambiente ikke hidtil har været gjort til genstand for en mere indgående teoretisk behandling, er der dog stor usikkerhed omkring, hvad fænomenet overhovedet indebærer. Hovedformålet med Det ambiente – Sansning, medialisering, omgivelse er derfor at foretage de første skridt i retning af en sådan teoretisering.
Det er projektets væsentligste hypotese, at det ambiente i alle dets aspekter er karakteriseret ved en gennemgribende opløsning af fast forankrede fokuspunkter til fordel for dannelsen af en løsrevet og flydende dynamisk omgivelse, der lægger sig som en mere eller mindre diffus helhed omkring subjektet. I modsætning til mere konventionelle opfattelser af den æstetiske oplevelse som en fokuseret og koncentreret fordybelse i et objekt (et afgrænset værk, en genstand, en person osv.), appellerer det ambiente på den måde til en mere ufokuseret og udspredt sansning af en omgivende helhed og de små variationer, som udfolder sig heri uden på noget tidspunkt at tiltrække sig særlig opmærksomhed.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagKøbenhavns Universitet
Antal sider260
StatusUdgivet - 2011
Udgivet eksterntJa

Citer dette

Schmidt, U. (2011). Det Ambiente: Sansning, Medialisering, Omgivelse. København: Københavns Universitet.
Schmidt, Ulrik. / Det Ambiente : Sansning, Medialisering, Omgivelse. København : Københavns Universitet, 2011. 260 s.
@phdthesis{6cba3a98413145148851844dd80c6318,
title = "Det Ambiente: Sansning, Medialisering, Omgivelse",
abstract = "Det ambiente er iscenes{\ae}ttelsen af en karakteristisk sanseoplevelse, der er kendetegnet ved fornemmelsen af at v{\ae}re omgivet. I dag bliver begrebet om det ambiente mest anvendt i forbindelse med musikgenren ’ambient musik’. Det ambiente er dog ikke essentielt knyttet til det musikalske, men m{\aa} forst{\aa}s som et betydeligt bredere f{\ae}nomen i den moderne {\ae}stetiske kultur, der spiller en v{\ae}sentlig rolle i oplevelsen af moderne transportformer, arkitektur, film, lydkunst, installationskunst og digitale multimedieiscenes{\ae}ttelser. En forst{\aa}else af det ambiente er derfor centralt for forst{\aa}elsen af en moderne {\ae}stetiseret oplevelseskultur i almindelighed. Da det ambiente ikke hidtil har v{\ae}ret gjort til genstand for en mere indg{\aa}ende teoretisk behandling, er der dog stor usikkerhed omkring, hvad f{\ae}nomenet overhovedet indeb{\ae}rer. Hovedform{\aa}let med Det ambiente – Sansning, medialisering, omgivelse er derfor at foretage de f{\o}rste skridt i retning af en s{\aa}dan teoretisering. Det er projektets v{\ae}sentligste hypotese, at det ambiente i alle dets aspekter er karakteriseret ved en gennemgribende opl{\o}sning af fast forankrede fokuspunkter til fordel for dannelsen af en l{\o}srevet og flydende dynamisk omgivelse, der l{\ae}gger sig som en mere eller mindre diffus helhed omkring subjektet. I mods{\ae}tning til mere konventionelle opfattelser af den {\ae}stetiske oplevelse som en fokuseret og koncentreret fordybelse i et objekt (et afgr{\ae}nset v{\ae}rk, en genstand, en person osv.), appellerer det ambiente p{\aa} den m{\aa}de til en mere ufokuseret og udspredt sansning af en omgivende helhed og de sm{\aa} variationer, som udfolder sig heri uden p{\aa} noget tidspunkt at tiltr{\ae}kke sig s{\ae}rlig opm{\ae}rksomhed.",
author = "Ulrik Schmidt",
year = "2011",
language = "Dansk",
publisher = "K{\o}benhavns Universitet",

}

Schmidt, U 2011, Det Ambiente: Sansning, Medialisering, Omgivelse. Københavns Universitet, København.

Det Ambiente : Sansning, Medialisering, Omgivelse. / Schmidt, Ulrik.

København : Københavns Universitet, 2011. 260 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Det Ambiente

T2 - Sansning, Medialisering, Omgivelse

AU - Schmidt, Ulrik

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Det ambiente er iscenesættelsen af en karakteristisk sanseoplevelse, der er kendetegnet ved fornemmelsen af at være omgivet. I dag bliver begrebet om det ambiente mest anvendt i forbindelse med musikgenren ’ambient musik’. Det ambiente er dog ikke essentielt knyttet til det musikalske, men må forstås som et betydeligt bredere fænomen i den moderne æstetiske kultur, der spiller en væsentlig rolle i oplevelsen af moderne transportformer, arkitektur, film, lydkunst, installationskunst og digitale multimedieiscenesættelser. En forståelse af det ambiente er derfor centralt for forståelsen af en moderne æstetiseret oplevelseskultur i almindelighed. Da det ambiente ikke hidtil har været gjort til genstand for en mere indgående teoretisk behandling, er der dog stor usikkerhed omkring, hvad fænomenet overhovedet indebærer. Hovedformålet med Det ambiente – Sansning, medialisering, omgivelse er derfor at foretage de første skridt i retning af en sådan teoretisering. Det er projektets væsentligste hypotese, at det ambiente i alle dets aspekter er karakteriseret ved en gennemgribende opløsning af fast forankrede fokuspunkter til fordel for dannelsen af en løsrevet og flydende dynamisk omgivelse, der lægger sig som en mere eller mindre diffus helhed omkring subjektet. I modsætning til mere konventionelle opfattelser af den æstetiske oplevelse som en fokuseret og koncentreret fordybelse i et objekt (et afgrænset værk, en genstand, en person osv.), appellerer det ambiente på den måde til en mere ufokuseret og udspredt sansning af en omgivende helhed og de små variationer, som udfolder sig heri uden på noget tidspunkt at tiltrække sig særlig opmærksomhed.

AB - Det ambiente er iscenesættelsen af en karakteristisk sanseoplevelse, der er kendetegnet ved fornemmelsen af at være omgivet. I dag bliver begrebet om det ambiente mest anvendt i forbindelse med musikgenren ’ambient musik’. Det ambiente er dog ikke essentielt knyttet til det musikalske, men må forstås som et betydeligt bredere fænomen i den moderne æstetiske kultur, der spiller en væsentlig rolle i oplevelsen af moderne transportformer, arkitektur, film, lydkunst, installationskunst og digitale multimedieiscenesættelser. En forståelse af det ambiente er derfor centralt for forståelsen af en moderne æstetiseret oplevelseskultur i almindelighed. Da det ambiente ikke hidtil har været gjort til genstand for en mere indgående teoretisk behandling, er der dog stor usikkerhed omkring, hvad fænomenet overhovedet indebærer. Hovedformålet med Det ambiente – Sansning, medialisering, omgivelse er derfor at foretage de første skridt i retning af en sådan teoretisering. Det er projektets væsentligste hypotese, at det ambiente i alle dets aspekter er karakteriseret ved en gennemgribende opløsning af fast forankrede fokuspunkter til fordel for dannelsen af en løsrevet og flydende dynamisk omgivelse, der lægger sig som en mere eller mindre diffus helhed omkring subjektet. I modsætning til mere konventionelle opfattelser af den æstetiske oplevelse som en fokuseret og koncentreret fordybelse i et objekt (et afgrænset værk, en genstand, en person osv.), appellerer det ambiente på den måde til en mere ufokuseret og udspredt sansning af en omgivende helhed og de små variationer, som udfolder sig heri uden på noget tidspunkt at tiltrække sig særlig opmærksomhed.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Det Ambiente

PB - Københavns Universitet

CY - København

ER -

Schmidt U. Det Ambiente: Sansning, Medialisering, Omgivelse. København: Københavns Universitet, 2011. 260 s.