Det Ambiente: Sansning, Medialisering, Omgivelse

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

Abstract

Det ambiente er iscenesættelsen af en karakteristisk sanseoplevelse, der er kendetegnet ved fornemmelsen af at være omgivet. I dag bliver begrebet om det ambiente mest anvendt i forbindelse med musikgenren ’ambient musik’. Det ambiente er dog ikke essentielt knyttet til det musikalske, men må forstås som et betydeligt bredere fænomen i den moderne æstetiske kultur, der spiller en væsentlig rolle i oplevelsen af moderne transportformer, arkitektur, film, lydkunst, installationskunst og digitale multimedieiscenesættelser. En forståelse af det ambiente er derfor centralt for forståelsen af en moderne æstetiseret oplevelseskultur i almindelighed.
Da det ambiente ikke hidtil har været gjort til genstand for en mere indgående teoretisk behandling, er der dog stor usikkerhed omkring, hvad fænomenet overhovedet indebærer. Hovedformålet med Det ambiente – Sansning, medialisering, omgivelse er derfor at foretage de første skridt i retning af en sådan teoretisering.
Det er projektets væsentligste hypotese, at det ambiente i alle dets aspekter er karakteriseret ved en gennemgribende opløsning af fast forankrede fokuspunkter til fordel for dannelsen af en løsrevet og flydende dynamisk omgivelse, der lægger sig som en mere eller mindre diffus helhed omkring subjektet. I modsætning til mere konventionelle opfattelser af den æstetiske oplevelse som en fokuseret og koncentreret fordybelse i et objekt (et afgrænset værk, en genstand, en person osv.), appellerer det ambiente på den måde til en mere ufokuseret og udspredt sansning af en omgivende helhed og de små variationer, som udfolder sig heri uden på noget tidspunkt at tiltrække sig særlig opmærksomhed.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagKøbenhavns Universitet
Antal sider260
StatusUdgivet - 2011
Udgivet eksterntJa

Citer dette