Dersom Du, min Læser! ...

Om sproghandlinger i fiktionsfortællinger - en sprogfilosofisk udfordring

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Diskuterer problemer med anvendelse af sproghandlingsteori på illokutionære (især assertive) sproghandlinger i fiktionsfortællinger og andre tekster. Påviser at problemerne udspringer af uheldige eller ugennemtænkte formuleringer allerede i de første formuleringer af sproghandlingsteorien samt dens videre udvikling inden for sprogfilosofien. Påviser at de logiske konsekvenser heaf fører til uacceptable og kontraintuitive "løsninger" som rammer såvel fiktion som non-fiktion. Med afsæt i Roman Ingarden (og hans elev Wolfgang Iser) introduceres en alternativ opfattelse af "eksistens" i forbindelse med fiktion (men også non-fiktion) baseret på Ingardens "intentionale objekter", og en alternativ opfattelse af "uptake" i forbindelse med illokutionære sproghandlinger. Påstår at dette "ophæver" de oplevede problemer i forbindelse med fiktionsfortællinger.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNyS
Udgave nummer40
Sider (fra-til)9-49, 155-56
Antal sider42
ISSN0106-8040
StatusUdgivet - 2011

Bibliografisk note

Revideret og udvidet udgave af "Dersom Du, min Læser! ..." (2009)

Emneord

  • Sproghandlinger
  • Fiktion
  • Fortællinger
  • tekstteori
  • Talehandlinger
  • Sprogfilosofi
  • non-fiktion
  • Roman Ingarden
  • Monroe C. Beardsley

Citer dette

@article{cf38e1109d724806b2633ee1b141258e,
title = "Dersom Du, min L{\ae}ser! ...: Om sproghandlinger i fiktionsfort{\ae}llinger - en sprogfilosofisk udfordring",
abstract = "Diskuterer problemer med anvendelse af sproghandlingsteori p{\aa} illokution{\ae}re (is{\ae}r assertive) sproghandlinger i fiktionsfort{\ae}llinger og andre tekster. P{\aa}viser at problemerne udspringer af uheldige eller ugennemt{\ae}nkte formuleringer allerede i de f{\o}rste formuleringer af sproghandlingsteorien samt dens videre udvikling inden for sprogfilosofien. P{\aa}viser at de logiske konsekvenser heaf f{\o}rer til uacceptable og kontraintuitive {"}l{\o}sninger{"} som rammer s{\aa}vel fiktion som non-fiktion. Med afs{\ae}t i Roman Ingarden (og hans elev Wolfgang Iser) introduceres en alternativ opfattelse af {"}eksistens{"} i forbindelse med fiktion (men ogs{\aa} non-fiktion) baseret p{\aa} Ingardens {"}intentionale objekter{"}, og en alternativ opfattelse af {"}uptake{"} i forbindelse med illokution{\ae}re sproghandlinger. P{\aa}st{\aa}r at dette {"}oph{\ae}ver{"} de oplevede problemer i forbindelse med fiktionsfort{\ae}llinger.",
keywords = "Sproghandlinger, Fiktion, Fort{\ae}llinger, tekstteori, Talehandlinger, Sprogfilosofi, non-fiktion, Roman Ingarden, Monroe C. Beardsley",
author = "Wille, {Niels Erik}",
note = "Revideret og udvidet udgave af {"}Dersom Du, min L{\ae}ser! ...{"} (2009)",
year = "2011",
language = "Dansk",
pages = "9--49, 155--56",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",
number = "40",

}

Dersom Du, min Læser! ... Om sproghandlinger i fiktionsfortællinger - en sprogfilosofisk udfordring. / Wille, Niels Erik.

I: NyS, Nr. 40, 2011, s. 9-49, 155-56.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Dersom Du, min Læser! ...

T2 - Om sproghandlinger i fiktionsfortællinger - en sprogfilosofisk udfordring

AU - Wille, Niels Erik

N1 - Revideret og udvidet udgave af "Dersom Du, min Læser! ..." (2009)

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Diskuterer problemer med anvendelse af sproghandlingsteori på illokutionære (især assertive) sproghandlinger i fiktionsfortællinger og andre tekster. Påviser at problemerne udspringer af uheldige eller ugennemtænkte formuleringer allerede i de første formuleringer af sproghandlingsteorien samt dens videre udvikling inden for sprogfilosofien. Påviser at de logiske konsekvenser heaf fører til uacceptable og kontraintuitive "løsninger" som rammer såvel fiktion som non-fiktion. Med afsæt i Roman Ingarden (og hans elev Wolfgang Iser) introduceres en alternativ opfattelse af "eksistens" i forbindelse med fiktion (men også non-fiktion) baseret på Ingardens "intentionale objekter", og en alternativ opfattelse af "uptake" i forbindelse med illokutionære sproghandlinger. Påstår at dette "ophæver" de oplevede problemer i forbindelse med fiktionsfortællinger.

AB - Diskuterer problemer med anvendelse af sproghandlingsteori på illokutionære (især assertive) sproghandlinger i fiktionsfortællinger og andre tekster. Påviser at problemerne udspringer af uheldige eller ugennemtænkte formuleringer allerede i de første formuleringer af sproghandlingsteorien samt dens videre udvikling inden for sprogfilosofien. Påviser at de logiske konsekvenser heaf fører til uacceptable og kontraintuitive "løsninger" som rammer såvel fiktion som non-fiktion. Med afsæt i Roman Ingarden (og hans elev Wolfgang Iser) introduceres en alternativ opfattelse af "eksistens" i forbindelse med fiktion (men også non-fiktion) baseret på Ingardens "intentionale objekter", og en alternativ opfattelse af "uptake" i forbindelse med illokutionære sproghandlinger. Påstår at dette "ophæver" de oplevede problemer i forbindelse med fiktionsfortællinger.

KW - Sproghandlinger

KW - Fiktion

KW - Fortællinger

KW - tekstteori

KW - Talehandlinger

KW - Sprogfilosofi

KW - non-fiktion

KW - Roman Ingarden

KW - Monroe C. Beardsley

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 9-49, 155-56

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

IS - 40

ER -