Demokrati og deltagelse

- Et borgerperspektiv på kvarterløft

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  Resumé

  Indenfor de sidste 10-20 år har der været en voksende politisk opmærksomhed på betydningen af borgernes deltagelse i offentlige beslutningsprocesser. Begrundelserne for at involvere borgerne er forskellige men tager ofte udgangspunkt i et af følgende motiver: at skabe opbakning, at forbedre kvaliteten eller at forbedre lokal demokratiet. Denne ph.d. afhandling belyser en række borgeres oplevelser med at deltage i de statslige kvarterløftprojekter, der blev igangsat i 1997 -2001 i syv forskellige kvarterer i Danmark. Kvarterløftprojekterne er interessante, fordi de lagde stor vægt på at involvere borgerne aktivt tidligt i processen, og fordi de arbejdede ud fra en helhedsorienteret tilgang. Afhandlingen stiller spørgsmålene: Hvad karakteriserer de aktivt deltagende borgere? Hvilken betydning har måden man organisere deltagelsen på for borgernes oplevelser med at deltage? Hvad kommer der ud af deltagelsen? For at besvare disse spørgsmål er 49 antal borgere interviewet i starten af kvarterløftprocessen, og 17 er blevet geninterviewet 1.5 – 2 år efter. Afhandlingens analyser bygger på begreber fra de nyere diskussioner om deltagelse indenfor planlægnings – og demokrati litteraturen.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedHørsholm
  ForlagSBI
  Antal sider264
  ISBN (Trykt)87-563-1240-7
  ISBN (Elektronisk)87-563-1240-7
  StatusUdgivet - 2005

  Emneord

  • Borgerdeltagelse
  • Demokrati
  • Planlægningsteori
  • Empowerment
  • Social kapital

  Citer dette

  @phdthesis{ff6d26e052c511db9789000ea68e967b,
  title = "Demokrati og deltagelse: - Et borgerperspektiv p{\aa} kvarterl{\o}ft",
  abstract = "Indenfor de sidste 10-20 {\aa}r har der v{\ae}ret en voksende politisk opm{\ae}rksomhed p{\aa} betydningen af borgernes deltagelse i offentlige beslutningsprocesser. Begrundelserne for at involvere borgerne er forskellige men tager ofte udgangspunkt i et af f{\o}lgende motiver: at skabe opbakning, at forbedre kvaliteten eller at forbedre lokal demokratiet. Denne ph.d. afhandling belyser en r{\ae}kke borgeres oplevelser med at deltage i de statslige kvarterl{\o}ftprojekter, der blev igangsat i 1997 -2001 i syv forskellige kvarterer i Danmark. Kvarterl{\o}ftprojekterne er interessante, fordi de lagde stor v{\ae}gt p{\aa} at involvere borgerne aktivt tidligt i processen, og fordi de arbejdede ud fra en helhedsorienteret tilgang. Afhandlingen stiller sp{\o}rgsm{\aa}lene: Hvad karakteriserer de aktivt deltagende borgere? Hvilken betydning har m{\aa}den man organisere deltagelsen p{\aa} for borgernes oplevelser med at deltage? Hvad kommer der ud af deltagelsen? For at besvare disse sp{\o}rgsm{\aa}l er 49 antal borgere interviewet i starten af kvarterl{\o}ftprocessen, og 17 er blevet geninterviewet 1.5 – 2 {\aa}r efter. Afhandlingens analyser bygger p{\aa} begreber fra de nyere diskussioner om deltagelse indenfor planl{\ae}gnings – og demokrati litteraturen.",
  keywords = "Borgerdeltagelse, Demokrati, Planl{\ae}gningsteori, Empowerment, Social kapital",
  author = "Annika Agger",
  year = "2005",
  language = "Dansk",
  isbn = "87-563-1240-7",
  publisher = "SBI",

  }

  Demokrati og deltagelse : - Et borgerperspektiv på kvarterløft. / Agger, Annika.

  Hørsholm : SBI, 2005. 264 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  TY - BOOK

  T1 - Demokrati og deltagelse

  T2 - - Et borgerperspektiv på kvarterløft

  AU - Agger, Annika

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Indenfor de sidste 10-20 år har der været en voksende politisk opmærksomhed på betydningen af borgernes deltagelse i offentlige beslutningsprocesser. Begrundelserne for at involvere borgerne er forskellige men tager ofte udgangspunkt i et af følgende motiver: at skabe opbakning, at forbedre kvaliteten eller at forbedre lokal demokratiet. Denne ph.d. afhandling belyser en række borgeres oplevelser med at deltage i de statslige kvarterløftprojekter, der blev igangsat i 1997 -2001 i syv forskellige kvarterer i Danmark. Kvarterløftprojekterne er interessante, fordi de lagde stor vægt på at involvere borgerne aktivt tidligt i processen, og fordi de arbejdede ud fra en helhedsorienteret tilgang. Afhandlingen stiller spørgsmålene: Hvad karakteriserer de aktivt deltagende borgere? Hvilken betydning har måden man organisere deltagelsen på for borgernes oplevelser med at deltage? Hvad kommer der ud af deltagelsen? For at besvare disse spørgsmål er 49 antal borgere interviewet i starten af kvarterløftprocessen, og 17 er blevet geninterviewet 1.5 – 2 år efter. Afhandlingens analyser bygger på begreber fra de nyere diskussioner om deltagelse indenfor planlægnings – og demokrati litteraturen.

  AB - Indenfor de sidste 10-20 år har der været en voksende politisk opmærksomhed på betydningen af borgernes deltagelse i offentlige beslutningsprocesser. Begrundelserne for at involvere borgerne er forskellige men tager ofte udgangspunkt i et af følgende motiver: at skabe opbakning, at forbedre kvaliteten eller at forbedre lokal demokratiet. Denne ph.d. afhandling belyser en række borgeres oplevelser med at deltage i de statslige kvarterløftprojekter, der blev igangsat i 1997 -2001 i syv forskellige kvarterer i Danmark. Kvarterløftprojekterne er interessante, fordi de lagde stor vægt på at involvere borgerne aktivt tidligt i processen, og fordi de arbejdede ud fra en helhedsorienteret tilgang. Afhandlingen stiller spørgsmålene: Hvad karakteriserer de aktivt deltagende borgere? Hvilken betydning har måden man organisere deltagelsen på for borgernes oplevelser med at deltage? Hvad kommer der ud af deltagelsen? For at besvare disse spørgsmål er 49 antal borgere interviewet i starten af kvarterløftprocessen, og 17 er blevet geninterviewet 1.5 – 2 år efter. Afhandlingens analyser bygger på begreber fra de nyere diskussioner om deltagelse indenfor planlægnings – og demokrati litteraturen.

  KW - Borgerdeltagelse

  KW - Demokrati

  KW - Planlægningsteori

  KW - Empowerment

  KW - Social kapital

  M3 - Ph.d.-afhandling

  SN - 87-563-1240-7

  BT - Demokrati og deltagelse

  PB - SBI

  CY - Hørsholm

  ER -