Participation in the Implementation of IT Support For Work Practices at 4 Emergency Departments: Ethnographic Studies of an Improvisational IT Implementation Project

Bidragets oversatte titel: Deltagelse i implementeringen af it understøttelse af arbejdspraksis på 4 akutafdelinger: Et etnografisk studie af et improvisations it implementeringsprojekt

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Abstract

Denne PhD afhandling er en samling af etnografiske studier af arbejdspraksissen på fire akutafdelinger samtidig med deres deltagelse i brugerdreven implementeringsproces af et elektronisk tavlesystem. Motivationen for mine studier stammer fra en nysgerrighed i mit møde med det empiriske felt, hvor samarbejdet mellem forskellige professionelle grupper i deres bestræbelser på at lykkes med en brugertilgang til et implementeringsprojekt. Denne interesse førte mig til at stille følgende spørgsmål:

"Hvordan kan brugere og designere samarbejde omkring at lykkes med at balancere traditionelt arbejde og forandring i arbejdspraksis under en improvisatorisk implementering af et elektronisk tavlesystem på akutafdelingerne?"

Selve forskningsspørgsmålet har jeg undersøgt fra forskellige perspektiver både empirisk og teoretisk, hvilket er samlet i de seks artikler tilhørende denne afhandling. I selve afhandlingen er jeg i særdeleshed gået i dybden med en undersøgelse af balanceringen mellem tradition og forandring ud fra de resultater, jeg har foretaget i de forskellige studier præsenteret i artiklerne. Undersøgelsen er baseret på den teoretiske ramme, som jeg redegør for heri. Jeg argumenterer via en diskussion af mine resultater for at have opnået en dybere forståelse af betydningen af breakdowns (nedbrud) i forbindelse med samarbejdet blandt forskellige professionelle grupperinger, når de deltager i en improvisatorisk implementeringsproces af it-systemer til understøttelse af arbejdspraksis på akutafdelingerne.
Hele afhandlingen består af en introduktion til selve interessefeltet, som er PD (participatory design eller brugerinddragelse/-deltagelse) og det empiriske område, som generelt er sundhedsvæsenet i Danmark og specifikt akutafdelingerne i Region Sjælland. Derudover er der en gennemgang af den metodiske tilgang i de enkelte studier samt det teoretiske begrebsapparat. Resultaterne fra de enkelte studier er sammenfattet i et kapitel og ligger dermed til grund for den efterfølgende diskussion mellem resultaterne og litteraturen, hvilket leder til besvarelsen af mit forskningsspørgsmål og konklusionen på denne afhandling, som er, at succesfuld balancering af tradition og forandring i en implementeringsproces handler om bevidst at forårsage nedbrud, som forandre det traditionelle i arbejdet til en ny og forbedret it-understøttet arbejdspraksis.
OriginalsprogEngelsk
Udgivelses stedRoskilde