Danske lægebøger til menigmand

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

  Resumé

  I 1500-1600 tallet ser en helt ny type bøger dagens lys i det meste af Europa og også i Danmark. Her oversættes og 'samples' - ofte med udgangspunkt i tyske forlæg - en række læge-og urtebøger henvendt til menigmand. Flere af selvhjælpsbøgerne kommer i adskillige oplag over flere århundreder og helt frem til 1900-talet. Bøgerne indfører i en forestillingsverden, hvor arvesynden såvel som den daglige synd er den ultimative årsag til sygdom, der konkret udløses af ubalance i kroppens væsker. Vejen til helbredelse kræver bod, anger og omvendelse til et gudvelbehageligt levned, og i anden omgang brug af den naturlige lægedom, som Gud stiller til rådighed i form af de autoriserede læger og deres væskeregulerende urter.

   

   

  OriginalsprogDansk
  TidsskriftSiden Saxo
  Vol/bind26
  Udgave nummer1
  Sider (fra-til)16-17
  Antal sider12
  ISSN0109-6028
  StatusUdgivet - 2009

  Emneord

  • lægebøger
  • selvhjælpslitteratur
  • sygdomsfortolkning
  • synd og sygdom

  Citer dette

  Kruse, Tove Elisabeth. / Danske lægebøger til menigmand. I: Siden Saxo. 2009 ; Bind 26, Nr. 1. s. 16-17.
  @article{dd2089c0357011dea2db000ea68e967b,
  title = "Danske l{\ae}geb{\o}ger til menigmand",
  abstract = "I 1500-1600 tallet ser en helt ny type b{\o}ger dagens lys i det meste af Europa og ogs{\aa} i Danmark. Her overs{\ae}ttes og 'samples' - ofte med udgangspunkt i tyske forl{\ae}g - en r{\ae}kke l{\ae}ge-og urteb{\o}ger henvendt til menigmand. Flere af selvhj{\ae}lpsb{\o}gerne kommer i adskillige oplag over flere {\aa}rhundreder og helt frem til 1900-talet. B{\o}gerne indf{\o}rer i en forestillingsverden, hvor arvesynden s{\aa}vel som den daglige synd er den ultimative {\aa}rsag til sygdom, der konkret udl{\o}ses af ubalance i kroppens v{\ae}sker. Vejen til helbredelse kr{\ae}ver bod, anger og omvendelse til et gudvelbehageligt levned, og i anden omgang brug af den naturlige l{\ae}gedom, som Gud stiller til r{\aa}dighed i form af de autoriserede l{\ae}ger og deres v{\ae}skeregulerende urter.  ",
  keywords = "l{\ae}geb{\o}ger, selvhj{\ae}lpslitteratur, sygdomsfortolkning, synd og sygdom",
  author = "Kruse, {Tove Elisabeth}",
  year = "2009",
  language = "Dansk",
  volume = "26",
  pages = "16--17",
  journal = "Siden Saxo",
  issn = "0109-6028",
  publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
  number = "1",

  }

  Kruse, TE 2009, 'Danske lægebøger til menigmand', Siden Saxo, bind 26, nr. 1, s. 16-17.

  Danske lægebøger til menigmand. / Kruse, Tove Elisabeth.

  I: Siden Saxo, Bind 26, Nr. 1, 2009, s. 16-17.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

  TY - JOUR

  T1 - Danske lægebøger til menigmand

  AU - Kruse, Tove Elisabeth

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - I 1500-1600 tallet ser en helt ny type bøger dagens lys i det meste af Europa og også i Danmark. Her oversættes og 'samples' - ofte med udgangspunkt i tyske forlæg - en række læge-og urtebøger henvendt til menigmand. Flere af selvhjælpsbøgerne kommer i adskillige oplag over flere århundreder og helt frem til 1900-talet. Bøgerne indfører i en forestillingsverden, hvor arvesynden såvel som den daglige synd er den ultimative årsag til sygdom, der konkret udløses af ubalance i kroppens væsker. Vejen til helbredelse kræver bod, anger og omvendelse til et gudvelbehageligt levned, og i anden omgang brug af den naturlige lægedom, som Gud stiller til rådighed i form af de autoriserede læger og deres væskeregulerende urter.  

  AB - I 1500-1600 tallet ser en helt ny type bøger dagens lys i det meste af Europa og også i Danmark. Her oversættes og 'samples' - ofte med udgangspunkt i tyske forlæg - en række læge-og urtebøger henvendt til menigmand. Flere af selvhjælpsbøgerne kommer i adskillige oplag over flere århundreder og helt frem til 1900-talet. Bøgerne indfører i en forestillingsverden, hvor arvesynden såvel som den daglige synd er den ultimative årsag til sygdom, der konkret udløses af ubalance i kroppens væsker. Vejen til helbredelse kræver bod, anger og omvendelse til et gudvelbehageligt levned, og i anden omgang brug af den naturlige lægedom, som Gud stiller til rådighed i form af de autoriserede læger og deres væskeregulerende urter.  

  KW - lægebøger

  KW - selvhjælpslitteratur

  KW - sygdomsfortolkning

  KW - synd og sygdom

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 26

  SP - 16

  EP - 17

  JO - Siden Saxo

  JF - Siden Saxo

  SN - 0109-6028

  IS - 1

  ER -