Civilsamfund, medborgerskab og deltagelse

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Abstract

Bogens tre gennemgående begreber – civilsamfund, medborgerskab og deltagelse – er helt centrale i forståelse af de sen-moderne samfund.
Solidariteten i samfundet, tillid til andre medborgere og den sociale tryghed afhænger på den ene sid af et samfunds evne til at inkludere dets borgerne gennem at sikre, at alle gennem deres medborgerskab bliver delagtig i samfundets institutioner. Forudsætningen for, at borgerne bliver inkluderet på tværs af sociale, etniske og kønsmæssige forskelle, er imidlertid, at samfundets institutioner og organisationer – private, offentlige og civile - på en ligeværdig og anerkendende måde har evnen til at initiere og fastholde tolerance og samfundssind blandt borgerne.
Forudsætningen for at være en ’god’ samfundsborger er således, dels at man har de økonomiske, social og kulturelle ressourcer til at kunne deltage i den offentlige samtale, dels at man udviser tolerance og samfundssind overfor andre borgere i dialog og beslutningstagen omkring fælles anliggende og dels, at samfundet på en ligeværdig og anerkendende måde inddrager borgeren i de demokratiske processer omkring fastlæggelse af fælles interesser.
Hvordan dette kan ske i det danske såvel som andre sen-moderne velfærdssamfund bliver indgående beskrevet i bogens analyser af forholdet mellem velfærdsstaten, markedsøkonomien og civilsamfundet, vilkårene for medborgerskab og for deltagelse i samfundets mange forskellige institutioner

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Udgave1
Antal sider410
ISBN (Trykt)978-87-412-6176-8
StatusUdgivet - 23 maj 2017
NavnSociologi
Nummer15
ISSN2245-8581

Emneord

  • Civilsamfund
  • Medborgerskab
  • social kapital
  • frivillighed
  • nonprofit organisation
  • Deltagelse

Citer dette