Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...

Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier

Stefan Pajung

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

  Resumé

  Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.
  OriginalsprogTysk
  TitelEssen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins
  RedaktørerDetlev Kraack, Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt
  Vol/bind46
  ForlagWachholtz Verlag GmbH
  Publikationsdato2010
  Sider39-56
  ISBN (Trykt)3-529-02946-2
  StatusUdgivet - 2010
  NavnStudien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins
  Nummer46
  ISSN0172-9152

  Emneord

  • øl
  • handel
  • kulturudveksling
  • middelalder
  • hanse

  Citer dette

  Pajung, S. (2010). Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. I D. Kraack, & K-J. Lorenzen-Schmidt (red.), Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins (Bind 46, s. 39-56). Wachholtz Verlag GmbH. Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins , Nr. 46
  Pajung, Stefan. / Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . red. / Detlev Kraack ; Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt. Bind 46 Wachholtz Verlag GmbH, 2010. s. 39-56 (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; Nr. 46).
  @inbook{9ca33ed0e25311ddbbbe000ea68e967b,
  title = "Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...: {\"U}ber die Verbreitung hansischen Kulturguts im d{\"a}nischen Raum am Beispiel Hopfenbier",
  abstract = "Artiklen besk{\ae}ftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humle{\o}l. Parallelt med hansaens voksende {\o}konomiske indflydelse i middelalderens og ren{\ae}ssancens Danmark vandt ogs{\aa} deres fremmeste eksportartikel, humle{\o}lle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk {\o}l udgjorde i senmiddelalderen efter salt den n{\ae}stst{\o}rste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske {\o}konomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i m{\ae}ngden og arten af forbrug - {\O}resundsregionens byer og kyststr{\ae}kningers kontakt var s{\aa}ledes rettet mod {\O}sters{\o}ens hansest{\ae}der, mens Jylland og is{\ae}r vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansest{\ae}dernes nedgang og den opst{\aa}ende {\o}konomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskr{\ae}nke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske {\o}l st{\aa}r s{\aa}ledes som et udtryk for de danske b{\o}nders {\o}konomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.",
  keywords = "{\o}l, handel, kulturudveksling, middelalder, hanse, beer, trade, cultural exchange, medieval, hanseatic",
  author = "Stefan Pajung",
  year = "2010",
  language = "Tysk",
  isbn = "3-529-02946-2",
  volume = "46",
  pages = "39--56",
  editor = "Detlev Kraack and Lorenzen-Schmidt, {Klaus-Joachim }",
  booktitle = "Essen und Trinken - Zur Ern{\"a}hrungsgeschichte Schleswig–Holsteins",
  publisher = "Wachholtz Verlag GmbH",

  }

  Pajung, S 2010, Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. i D Kraack & K-J Lorenzen-Schmidt (red), Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . bind 46, Wachholtz Verlag GmbH, Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins , nr. 46, s. 39-56.

  Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. / Pajung, Stefan.

  Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . red. / Detlev Kraack; Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt. Bind 46 Wachholtz Verlag GmbH, 2010. s. 39-56 (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; Nr. 46).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

  TY - CHAP

  T1 - Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...

  T2 - Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier

  AU - Pajung, Stefan

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.

  AB - Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.

  KW - øl

  KW - handel

  KW - kulturudveksling

  KW - middelalder

  KW - hanse

  KW - beer

  KW - trade

  KW - cultural exchange

  KW - medieval

  KW - hanseatic

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 3-529-02946-2

  VL - 46

  SP - 39

  EP - 56

  BT - Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins

  A2 - Kraack, Detlev

  A2 - Lorenzen-Schmidt, Klaus-Joachim

  PB - Wachholtz Verlag GmbH

  ER -

  Pajung S. Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. I Kraack D, Lorenzen-Schmidt K-J, red., Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . Bind 46. Wachholtz Verlag GmbH. 2010. s. 39-56. (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; Nr. 46).