Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier

Stefan Pajung

    Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

    Abstract

    Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.
    OriginalsprogTysk
    TitelEssen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins
    RedaktørerDetlev Kraack, Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt
    Vol/bind46
    ForlagWachholtz Verlag GmbH
    Publikationsdato2010
    Sider39-56
    ISBN (Trykt)3-529-02946-2
    StatusUdgivet - 2010
    NavnStudien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins
    Nummer46
    ISSN0172-9152

    Emneord

    • øl
    • handel
    • kulturudveksling
    • middelalder
    • hanse

    Citer dette

    Pajung, S. (2010). Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. I D. Kraack, & K-J. Lorenzen-Schmidt (red.), Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins (Bind 46, s. 39-56). Wachholtz Verlag GmbH. Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins , Nr. 46