Cello Metal - undersøgelsens lydunivers

Rasmus Holmboe

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationUndervisning

Abstract

I Juliana Hodkinsons musikalske univers taler lydene både til lyttesansen og maner til eftertænksomhed over musikkens væsen. Og lydene er netop - bare lyde, der frit kan anvendes, manipuleres, udforskes og forvandles i en verden, hvor grænser overskrides, og hvor betydningen ofte er tilstede i mange forskellige lag.

I dette kapitel gennemgås Juliana Hodkinsons værk Scrape (2009) for solo cello, metalplade og playback-spor. I artiklen introducerer Rasmus Holmboe værket, hvor han giver tre forskellige bud på, hvordan musikken kan gribes an analytisk og sætter det ind i en historisk sammenhæng.

Kapitlet arbejder både med auditiv og visuel analyse, og særligt vægtes den auditive parameteranalyse. Værket egner sig til undervisning på både A, B og C-niveau, da de forskellige tilgange sagtens kan stå alene, men også kan mere egner værket sig til undertilbundsgående analyse af værket - eller endes ramateranalyse. Dermed egner værket sig til undersupplere hinanden i en mere tilbundsgående analyse af værket.

Kapitlet kan således udfylde en eller to dobbeltlektioner, hvor man blandt andet kan perspektivere til kapitlet om Jacob Kirkegaard og reduceret lytning, til et forløb om instrumenter, klang og klangfarve eller til et om John Cage og/eller futurismen.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2013
StatusUdgivet - 2013
Udgivet eksterntJa
  • Nye lyde i gymnasiet

    Holmboe, R., Ohrt, E. H., Olsen, P. A. & Seerup, A.

    01/11/2012 → …

    Projekter: ProjektForskning

Citer dette