Brugerinddragelse

ny professionalisme og nye omsorgsrum?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftNordisk Välfärdsforskning
Vol/bind1
Udgave nummer2018
Sider (fra-til)47-57
DOI
StatusUdgivet - 2018

@article{268a8f4d559146ffa28d09c1cdde0240,
title = "Brugerinddragelse: ny professionalisme og nye omsorgsrum?",
abstract = "Brugerinddragelse er i stigende grad omdrejningspunktet i bestr{\ae}belser p{\aa} at reformere sundhedsv{\ae}senet i de nordiske lande og m{\aa} forventes potentielt at forandre autoritets- og videnshierarkier i omsorgsarbejdet. Brugerinvolvering er imidlertid et bredt begreb og kan bygge s{\aa}vel p{\aa} ideer om demokratisering som effektivisering via redistribution af opgaver og ansvarligg{\o}relse af brugerne. I denne artikel udforsker vi, hvordan brugerinvolvering praktiseres p{\aa} to store kronikeromr{\aa}der, psykiatri og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der repr{\ae}senterer meget forskellige ideer om brugerinvolvering. Psykiatrien er pr{\ae}get af st{\ae}rke brugerbev{\ae}gelser med fokus p{\aa} demokratisering, mens KOL-omr{\aa}det snarere er pr{\ae}get af en effektiviserings- og ansvarligg{\o}relseslogik. Artiklen er baseret p{\aa} eksplorative feltstudier p{\aa} de to omr{\aa}der gennemf{\o}rt som led i et st{\o}rre projekt om brugerinddragelse og har fokus p{\aa} brugerinvolveringsmetoder, der bygger p{\aa} samproduktion, og som p{\aa} forskellig vis integrerer brugernes egen viden, vurdering og perspektiver. Artiklen viser, hvordan relationer mellem professionelle og brugere transformeres p{\aa} forskellig vis p{\aa} de to felter. Den peger desuden p{\aa}, hvordan nye former for viden vinder indpas, men p{\aa} m{\aa}der, der rejser dilemmaer og mods{\ae}tninger for de professionelle. Sluttelig diskuteres ansatser til nye rum, som p{\aa} en anderledes m{\aa}de er {\aa}bent for medbestemmelse og hverdagslivsperspektiver, men som ogs{\aa} byder p{\aa} udfordringer.",
author = "Mari Holen and Annette Kamp",
year = "2018",
doi = "10.18261/ISSN.2464-4161-2018-01-05",
volume = "1",
pages = "47--57",
journal = "Nordisk V{\"a}lf{\"a}rdsforskning",
issn = "2464-4161",
publisher = "Universitetsforlaget AS",
number = "2018",

Brugerinddragelse : ny professionalisme og nye omsorgsrum? / Holen, Mari; Kamp, Annette.

I: Nordisk Välfärdsforskning, Bind 1, Nr. 2018, 2018, s. 47-57.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Brugerinddragelse

T2 - ny professionalisme og nye omsorgsrum?

AU - Holen, Mari

AU - Kamp, Annette

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Brugerinddragelse er i stigende grad omdrejningspunktet i bestræbelser på at reformere sundhedsvæsenet i de nordiske lande og må forventes potentielt at forandre autoritets- og videnshierarkier i omsorgsarbejdet. Brugerinvolvering er imidlertid et bredt begreb og kan bygge såvel på ideer om demokratisering som effektivisering via redistribution af opgaver og ansvarliggørelse af brugerne. I denne artikel udforsker vi, hvordan brugerinvolvering praktiseres på to store kronikerområder, psykiatri og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der repræsenterer meget forskellige ideer om brugerinvolvering. Psykiatrien er præget af stærke brugerbevægelser med fokus på demokratisering, mens KOL-området snarere er præget af en effektiviserings- og ansvarliggørelseslogik. Artiklen er baseret på eksplorative feltstudier på de to områder gennemført som led i et større projekt om brugerinddragelse og har fokus på brugerinvolveringsmetoder, der bygger på samproduktion, og som på forskellig vis integrerer brugernes egen viden, vurdering og perspektiver. Artiklen viser, hvordan relationer mellem professionelle og brugere transformeres på forskellig vis på de to felter. Den peger desuden på, hvordan nye former for viden vinder indpas, men på måder, der rejser dilemmaer og modsætninger for de professionelle. Sluttelig diskuteres ansatser til nye rum, som på en anderledes måde er åbent for medbestemmelse og hverdagslivsperspektiver, men som også byder på udfordringer.

AB - Brugerinddragelse er i stigende grad omdrejningspunktet i bestræbelser på at reformere sundhedsvæsenet i de nordiske lande og må forventes potentielt at forandre autoritets- og videnshierarkier i omsorgsarbejdet. Brugerinvolvering er imidlertid et bredt begreb og kan bygge såvel på ideer om demokratisering som effektivisering via redistribution af opgaver og ansvarliggørelse af brugerne. I denne artikel udforsker vi, hvordan brugerinvolvering praktiseres på to store kronikerområder, psykiatri og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der repræsenterer meget forskellige ideer om brugerinvolvering. Psykiatrien er præget af stærke brugerbevægelser med fokus på demokratisering, mens KOL-området snarere er præget af en effektiviserings- og ansvarliggørelseslogik. Artiklen er baseret på eksplorative feltstudier på de to områder gennemført som led i et større projekt om brugerinddragelse og har fokus på brugerinvolveringsmetoder, der bygger på samproduktion, og som på forskellig vis integrerer brugernes egen viden, vurdering og perspektiver. Artiklen viser, hvordan relationer mellem professionelle og brugere transformeres på forskellig vis på de to felter. Den peger desuden på, hvordan nye former for viden vinder indpas, men på måder, der rejser dilemmaer og modsætninger for de professionelle. Sluttelig diskuteres ansatser til nye rum, som på en anderledes måde er åbent for medbestemmelse og hverdagslivsperspektiver, men som også byder på udfordringer.

U2 - 10.18261/ISSN.2464-4161-2018-01-05

DO - 10.18261/ISSN.2464-4161-2018-01-05