Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

ISSN2245-2931
StatusUdgivet - jan. 2014

@article{dc0e6af046d74662a4c8646985c1671c,
title = "Biblioteker og social kapital - et diskuterende litteraturstudie af nyere forskning",
abstract = "Dette litteraturstudie giver et overblik over danske og internationale studier af bibliotekets rolle i skabelsen af social kapital. Dette har ikke f{\aa}et meget opm{\ae}rksomhed i den danske biblioteksforskning, hvilket det derimod har i en r{\ae}kke internationale studier. L{\ae}ses studierne p{\aa} tv{\ae}rs, bliver det tydeligt, at biblioteket spiller en v{\ae}sentlig samfundsm{\ae}ssig rolle. Studierne viser (1) at der er stor tillid til biblioteket som samfundsm{\ae}ssig institution, (2) at biblioteket udg{\o}r et unikt m{\o}dested for alle, (3) at biblioteket spiller en betydende rolle i dannelsen af social kapital – b{\aa}de for den enkelte medborger, mere kollektivt, institutionelt og p{\aa} omr{\aa}deniveau, men ogs{\aa} (4) at det er vanskeligt at bestemme kausalitetens retning: skaber biblioteket social kapital eller er derh{\o}j social kapital i de samfund, der har en veludbygget bibliotekssektor? Artiklen p{\aa}peger afslutningsvist, at debatterne om bibliotekets fremtid med fordel kan inspireres af de gennemg{\aa}ede studier, og at {\'e}n mulig praksisrettet strategi i de kommende {\aa}r, er at arbejde eksplicit mod det 'sociale bibliotek'.",
author = "Delica, {Kristian Nagel}",
year = "2014",
month = "1",
volume = "2",
pages = "33--44",
journal = "Dansk Biblioteksforskning",
issn = "1604-7869",
publisher = "Aalborg, Det Informationsvidenskabelige Akademi",
number = "2",

Biblioteker og social kapital - et diskuterende litteraturstudie af nyere forskning. / Delica, Kristian Nagel.

I: Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, Bind 2, Nr. 2, 3, 01.2014, s. 33-44.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Biblioteker og social kapital - et diskuterende litteraturstudie af nyere forskning

AU - Delica, Kristian Nagel

PY - 2014/1

Y1 - 2014/1

N2 - Dette litteraturstudie giver et overblik over danske og internationale studier af bibliotekets rolle i skabelsen af social kapital. Dette har ikke fået meget opmærksomhed i den danske biblioteksforskning, hvilket det derimod har i en række internationale studier. Læses studierne på tværs, bliver det tydeligt, at biblioteket spiller en væsentlig samfundsmæssig rolle. Studierne viser (1) at der er stor tillid til biblioteket som samfundsmæssig institution, (2) at biblioteket udgør et unikt mødested for alle, (3) at biblioteket spiller en betydende rolle i dannelsen af social kapital – både for den enkelte medborger, mere kollektivt, institutionelt og på områdeniveau, men også (4) at det er vanskeligt at bestemme kausalitetens retning: skaber biblioteket social kapital eller er derhøj social kapital i de samfund, der har en veludbygget bibliotekssektor? Artiklen påpeger afslutningsvist, at debatterne om bibliotekets fremtid med fordel kan inspireres af de gennemgåede studier, og at én mulig praksisrettet strategi i de kommende år, er at arbejde eksplicit mod det 'sociale bibliotek'.

AB - Dette litteraturstudie giver et overblik over danske og internationale studier af bibliotekets rolle i skabelsen af social kapital. Dette har ikke fået meget opmærksomhed i den danske biblioteksforskning, hvilket det derimod har i en række internationale studier. Læses studierne på tværs, bliver det tydeligt, at biblioteket spiller en væsentlig samfundsmæssig rolle. Studierne viser (1) at der er stor tillid til biblioteket som samfundsmæssig institution, (2) at biblioteket udgør et unikt mødested for alle, (3) at biblioteket spiller en betydende rolle i dannelsen af social kapital – både for den enkelte medborger, mere kollektivt, institutionelt og på områdeniveau, men også (4) at det er vanskeligt at bestemme kausalitetens retning: skaber biblioteket social kapital eller er derhøj social kapital i de samfund, der har en veludbygget bibliotekssektor? Artiklen påpeger afslutningsvist, at debatterne om bibliotekets fremtid med fordel kan inspireres af de gennemgåede studier, og at én mulig praksisrettet strategi i de kommende år, er at arbejde eksplicit mod det 'sociale bibliotek'.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2