Bevægelige styringsteknologier og deres effekter for professionelle subjektiveringsmuligheder

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel handler om at begribe forandringsprocesser og om hvilke konsekvenser, mødet mellem forskellige styringsteknologier har for de mennesker, som er en del af forandringsprocesserne. Som illustrativt eksempel er taget udsnit af et forløb i et voksenpsykiatrisk team på Sydsjælland, hvor en ny behandlingstilgang, Åben Dialog, er blevet introduceret. Det teoretiske og analytiske udgangspunkt er, at den forandringsproces, som Åben Dialog initierer, ikke kan forstås som et kausalt eller stringent forhold, men at man får brug for en kompleksitets- og bevægelsessensitiv tilgang (Law 2004; Søndergaard 2005), fordi den tilblivelsesproces, der karakteriserer Åben Dialog, konstitueres gennem mange modsætningsfyldte møder mellem det nye redskab, Åben Dialog på den ene side og elementer i den eksisterende praksis på den anden. Ambitionen er at indfange den bevægelighed, en sådan forandringsproces bidrager med og undersøge på hvilke måder, Åben Dialog bliver til som en ny styringsteknologi. Det vil sige som en teknologi, som handler på andres handlen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNordiske Udkast
Vol/bind37
Udgave nummer1/2
Sider (fra-til)81-96
ISSN1396-3953
StatusUdgivet - 2009
Udgivet eksterntJa

Citer dette

@article{e80ad2e9570d4587a4f667de85d0df6a,
title = "Bev{\ae}gelige styringsteknologier og deres effekter for professionelle subjektiveringsmuligheder",
abstract = "Denne artikel handler om at begribe forandringsprocesser og om hvilke konsekvenser, m{\o}det mellem forskellige styringsteknologier har for de mennesker, som er en del af forandringsprocesserne. Som illustrativt eksempel er taget udsnit af et forl{\o}b i et voksenpsykiatrisk team p{\aa} Sydsj{\ae}lland, hvor en ny behandlingstilgang, {\AA}ben Dialog, er blevet introduceret. Det teoretiske og analytiske udgangspunkt er, at den forandringsproces, som {\AA}ben Dialog initierer, ikke kan forst{\aa}s som et kausalt eller stringent forhold, men at man f{\aa}r brug for en kompleksitets- og bev{\ae}gelsessensitiv tilgang (Law 2004; S{\o}ndergaard 2005), fordi den tilblivelsesproces, der karakteriserer {\AA}ben Dialog, konstitueres gennem mange mods{\ae}tningsfyldte m{\o}der mellem det nye redskab, {\AA}ben Dialog p{\aa} den ene side og elementer i den eksisterende praksis p{\aa} den anden. Ambitionen er at indfange den bev{\ae}gelighed, en s{\aa}dan forandringsproces bidrager med og unders{\o}ge p{\aa} hvilke m{\aa}der, {\AA}ben Dialog bliver til som en ny styringsteknologi. Det vil sige som en teknologi, som handler p{\aa} andres handlen.",
author = "Katia Dupret",
year = "2009",
language = "Dansk",
volume = "37",
pages = "81--96",
journal = "Nordiske Udkast",
issn = "1396-3953",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1/2",

}

Bevægelige styringsteknologier og deres effekter for professionelle subjektiveringsmuligheder. / Dupret, Katia.

I: Nordiske Udkast, Bind 37, Nr. 1/2, 2009, s. 81-96.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Bevægelige styringsteknologier og deres effekter for professionelle subjektiveringsmuligheder

AU - Dupret, Katia

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Denne artikel handler om at begribe forandringsprocesser og om hvilke konsekvenser, mødet mellem forskellige styringsteknologier har for de mennesker, som er en del af forandringsprocesserne. Som illustrativt eksempel er taget udsnit af et forløb i et voksenpsykiatrisk team på Sydsjælland, hvor en ny behandlingstilgang, Åben Dialog, er blevet introduceret. Det teoretiske og analytiske udgangspunkt er, at den forandringsproces, som Åben Dialog initierer, ikke kan forstås som et kausalt eller stringent forhold, men at man får brug for en kompleksitets- og bevægelsessensitiv tilgang (Law 2004; Søndergaard 2005), fordi den tilblivelsesproces, der karakteriserer Åben Dialog, konstitueres gennem mange modsætningsfyldte møder mellem det nye redskab, Åben Dialog på den ene side og elementer i den eksisterende praksis på den anden. Ambitionen er at indfange den bevægelighed, en sådan forandringsproces bidrager med og undersøge på hvilke måder, Åben Dialog bliver til som en ny styringsteknologi. Det vil sige som en teknologi, som handler på andres handlen.

AB - Denne artikel handler om at begribe forandringsprocesser og om hvilke konsekvenser, mødet mellem forskellige styringsteknologier har for de mennesker, som er en del af forandringsprocesserne. Som illustrativt eksempel er taget udsnit af et forløb i et voksenpsykiatrisk team på Sydsjælland, hvor en ny behandlingstilgang, Åben Dialog, er blevet introduceret. Det teoretiske og analytiske udgangspunkt er, at den forandringsproces, som Åben Dialog initierer, ikke kan forstås som et kausalt eller stringent forhold, men at man får brug for en kompleksitets- og bevægelsessensitiv tilgang (Law 2004; Søndergaard 2005), fordi den tilblivelsesproces, der karakteriserer Åben Dialog, konstitueres gennem mange modsætningsfyldte møder mellem det nye redskab, Åben Dialog på den ene side og elementer i den eksisterende praksis på den anden. Ambitionen er at indfange den bevægelighed, en sådan forandringsproces bidrager med og undersøge på hvilke måder, Åben Dialog bliver til som en ny styringsteknologi. Det vil sige som en teknologi, som handler på andres handlen.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 37

SP - 81

EP - 96

JO - Nordiske Udkast

JF - Nordiske Udkast

SN - 1396-3953

IS - 1/2

ER -