Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportKonferencebidrag i proceedingsForskning

Resumé

Andet27. Nordiske Historikermøte
    Internetadresse

Bibliografisk note

Historiedidaktik i Norden 9 foreligger i to bind med undertitlerne:
    Del I: Historiemedvetande - historiebruk
    Del II: Historisk kunskap

• Historiedidaktik
    • Historiebevidsted
    • Historie i folkeskolen
    • Erindrings- og identitetspolitik
    • Autobiografisk hukommelse

Nielsen, C. T. (2012). Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. I P. Eliasson, KG. Hammarlund, E. Lund, & C. T. Nielsen (red.), Historiedidaktik i Norden 9 (Bind 1, s. 35-53). Malmö: Malmö Högskola.
    Nielsen, Carsten Tage. / Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. Historiedidaktik i Norden 9. red. / Per Eliasson ; KG Hammarlund ; Erik Lund ; Carsten Tage Nielsen. Bind 1 Malmö : Malmö Högskola, 2012. s. 35-53
    @inproceedings{dee43eb9051e46bc961d5fe156f1e8f9,
    title = "Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer",
    abstract = "Artiklen diskuterer den historiedidaktiske debat om begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. Det bliver ofte h{\ae}vdet, at det er et vanskeligt begreb at oms{\ae}tte til praktisk undervisning, men artiklen p{\aa}viser og argumenterer for, at striden snarere handler om, hvorvidt skolefaget historie skal v{\ae}re en simulering af videnskabsfaget historie eller et fag p{\aa} egne pr{\ae}misser. Der er nemlig tilsyneladende konsensus om at b{\o}rn og unge har historiebevisthed og at historiebevidsthed kan kvalificeres. Striden st{\aa}r om hvordan og med hvilke midler. Artiklen p{\aa}viser, at vores viden om grundlaget for at have historiebevidsthed er mangelfuldt, hvorfor kritikken af b{\o}rn og unges mangel p{\aa} historisk viden og kronologisk overblik m{\aa}ske er skudt ved siden af. Det er netop i skole{\aa}rene, at menneskets autobiografiske erindring udvikles, men hvordan denne proces pr{\ae}cist foreg{\aa}r er ikke tilstr{\ae}kkeligt udforsket, men at eliminere et begreb som historiebevidsthed i en skole- og uddannelsessammenh{\ae}ng forekommer uhensigtsm{\ae}ssigt.",
    keywords = "Historiedidaktik, Historiebevidsted, Historie i folkeskolen, Erindrings- og identitetspolitik, Autobiografisk hukommelse",
    author = "Nielsen, {Carsten Tage}",
    note = "Historiedidaktik i Norden 9 foreligger i to bind med undertitlerne: Del I: Historiemedvetande - historiebruk Del II: Historisk kunskap",
    year = "2012",
    isbn = "978-91-7104-423-5",
    volume = "1",
    pages = "35--53",
    editor = "Per Eliasson and KG Hammarlund and Erik Lund and Nielsen, {Carsten Tage}",
    booktitle = "Historiedidaktik i Norden 9",
    publisher = "Malm{\"o} H{\"o}gskola",

Nielsen, CT 2012, Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. i P Eliasson, KG Hammarlund, E Lund & CT Nielsen (red), Historiedidaktik i Norden 9. bind 1, Malmö Högskola, Malmö, s. 35-53, Nordisk Historikermøte 2011, Tromsø, Norge, 11/08/2011.

Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. / Nielsen, Carsten Tage.

Historiedidaktik i Norden 9. red. / Per Eliasson; KG Hammarlund; Erik Lund; Carsten Tage Nielsen. Bind 1 Malmö : Malmö Högskola, 2012. s. 35-53.

TY - GEN

T1 - Begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer

AU - Nielsen, Carsten Tage

N1 - Historiedidaktik i Norden 9 foreligger i to bind med undertitlerne: Del I: Historiemedvetande - historiebruk Del II: Historisk kunskap

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Artiklen diskuterer den historiedidaktiske debat om begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. Det bliver ofte hævdet, at det er et vanskeligt begreb at omsætte til praktisk undervisning, men artiklen påviser og argumenterer for, at striden snarere handler om, hvorvidt skolefaget historie skal være en simulering af videnskabsfaget historie eller et fag på egne præmisser. Der er nemlig tilsyneladende konsensus om at børn og unge har historiebevisthed og at historiebevidsthed kan kvalificeres. Striden står om hvordan og med hvilke midler. Artiklen påviser, at vores viden om grundlaget for at have historiebevidsthed er mangelfuldt, hvorfor kritikken af børn og unges mangel på historisk viden og kronologisk overblik måske er skudt ved siden af. Det er netop i skoleårene, at menneskets autobiografiske erindring udvikles, men hvordan denne proces præcist foregår er ikke tilstrækkeligt udforsket, men at eliminere et begreb som historiebevidsthed i en skole- og uddannelsessammenhæng forekommer uhensigtsmæssigt.

AB - Artiklen diskuterer den historiedidaktiske debat om begrebet historiebevidsthed og dets didaktiske udfordringer. Det bliver ofte hævdet, at det er et vanskeligt begreb at omsætte til praktisk undervisning, men artiklen påviser og argumenterer for, at striden snarere handler om, hvorvidt skolefaget historie skal være en simulering af videnskabsfaget historie eller et fag på egne præmisser. Der er nemlig tilsyneladende konsensus om at børn og unge har historiebevisthed og at historiebevidsthed kan kvalificeres. Striden står om hvordan og med hvilke midler. Artiklen påviser, at vores viden om grundlaget for at have historiebevidsthed er mangelfuldt, hvorfor kritikken af børn og unges mangel på historisk viden og kronologisk overblik måske er skudt ved siden af. Det er netop i skoleårene, at menneskets autobiografiske erindring udvikles, men hvordan denne proces præcist foregår er ikke tilstrækkeligt udforsket, men at eliminere et begreb som historiebevidsthed i en skole- og uddannelsessammenhæng forekommer uhensigtsmæssigt.

KW - Historiedidaktik

KW - Historiebevidsted

KW - Historie i folkeskolen

KW - Erindrings- og identitetspolitik