BASIC: En diagnostisk tilgang til udviklingen af adfærdsbaseret offentlig politik

Pelle Guldborg Hansen, Karsten Schmidt

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftOekonomi og Politik
Vol/bind90
Udgave nummer4
Sider (fra-til)40-53
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - dec. 2017

• Behavioural Public Policy
  • Adfærdsindsigter
  • nudging
  • metode
  • BASIC

@article{abe1df1ce3064a059b7fa68d8a66a758,
title = "BASIC: En diagnostisk tilgang til udviklingen af adf{\ae}rdsbaseret offentlig politik",
abstract = "De sidste 10 {\aa}r har vi v{\ae}ret vidner til opkomsten af et nyt evidensbaseret policy paradigme, Behavioural Public Policy (BPP), der s{\o}ger at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adf{\ae}rdsvidenskaberne i offentlig politikudvikling. Arbejdet med BPP har dog b{\aa}ret pr{\ae}g af, at v{\ae}re usystematisk s{\aa}vel som centreret omkring best-cases, der hverken angiver foruds{\ae}tninger for, eller processerne involveret i, udviklingen af adf{\ae}rdsbaseret politik. I denne artikel pr{\ae}senteres BASIC; en diagnostisk tilgang til at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adf{\ae}rdsvidenskaberne i udviklingen af BPP. Tilgangen best{\aa}r dels af den overordnede proces-model BASIC og dels af et iboende framework, ABCD, der er en model for systematisk adf{\ae}rdsanalyse, udvikling, test og implementering af adf{\ae}rdsrettede l{\o}sningskoncepter. Den samlede model g{\o}r det muligt for forskere s{\aa}vel som offentligt ansatte bedre at begribe de faser der er involveret i den forsvarlige udvikling af adf{\ae}rdsrettede politikker, samt hvordan relevante adf{\ae}rdsindsigter identificeres som basis for effektive policy tiltag.",
keywords = "Behavioural Public Policy, Adf{\ae}rdsindsigter, nudging, metode, BASIC",
author = "Hansen, {Pelle Guldborg} and Karsten Schmidt",
year = "2017",
month = "12",
volume = "90",
pages = "40--53",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

BASIC : En diagnostisk tilgang til udviklingen af adfærdsbaseret offentlig politik. / Hansen, Pelle Guldborg; Schmidt, Karsten.

I: Oekonomi og Politik, Bind 90, Nr. 4, 12.2017, s. 40-53.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - BASIC

T2 - En diagnostisk tilgang til udviklingen af adfærdsbaseret offentlig politik

AU - Hansen, Pelle Guldborg

AU - Schmidt, Karsten

PY - 2017/12

Y1 - 2017/12

N2 - De sidste 10 år har vi været vidner til opkomsten af et nyt evidensbaseret policy paradigme, Behavioural Public Policy (BPP), der søger at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adfærdsvidenskaberne i offentlig politikudvikling. Arbejdet med BPP har dog båret præg af, at være usystematisk såvel som centreret omkring best-cases, der hverken angiver forudsætninger for, eller processerne involveret i, udviklingen af adfærdsbaseret politik. I denne artikel præsenteres BASIC; en diagnostisk tilgang til at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adfærdsvidenskaberne i udviklingen af BPP. Tilgangen består dels af den overordnede proces-model BASIC og dels af et iboende framework, ABCD, der er en model for systematisk adfærdsanalyse, udvikling, test og implementering af adfærdsrettede løsningskoncepter. Den samlede model gør det muligt for forskere såvel som offentligt ansatte bedre at begribe de faser der er involveret i den forsvarlige udvikling af adfærdsrettede politikker, samt hvordan relevante adfærdsindsigter identificeres som basis for effektive policy tiltag.

AB - De sidste 10 år har vi været vidner til opkomsten af et nyt evidensbaseret policy paradigme, Behavioural Public Policy (BPP), der søger at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adfærdsvidenskaberne i offentlig politikudvikling. Arbejdet med BPP har dog båret præg af, at være usystematisk såvel som centreret omkring best-cases, der hverken angiver forudsætninger for, eller processerne involveret i, udviklingen af adfærdsbaseret politik. I denne artikel præsenteres BASIC; en diagnostisk tilgang til at integrere teoretiske og metodiske indsigter fra adfærdsvidenskaberne i udviklingen af BPP. Tilgangen består dels af den overordnede proces-model BASIC og dels af et iboende framework, ABCD, der er en model for systematisk adfærdsanalyse, udvikling, test og implementering af adfærdsrettede løsningskoncepter. Den samlede model gør det muligt for forskere såvel som offentligt ansatte bedre at begribe de faser der er involveret i den forsvarlige udvikling af adfærdsrettede politikker, samt hvordan relevante adfærdsindsigter identificeres som basis for effektive policy tiltag.

KW - Behavioural Public Policy

KW - Adfærdsindsigter