Abstract
Grønne råvarer som grøntsager og bælgfrugter er noget af det, vi skal
spise mere af herhjemme. Både nu og i fremtiden. Det skal vi bl.a. for at
holde vores helbred i top, og for at nedsætte udledningen af klimagasser
fra vores fødevareforbrug.
De grønne råvarer skal i højere grad komme fra vores umiddelbare
nærhed. Det skal de, fordi fødevareforsyningen i Danmark skal fremtids-
sikres, sådan at den - udover at bidrage til et stort og gennem tiden
veludviklet eksportmarked - også er i stand til at dække et nationalt
forbrug og fremtidig efterspørgsel af alsidige og sunde, grønne fødevarer.
En mere nær og lokal forsyning taler desuden ind i mange vigtige
agendaer:
Tilgængeligheden af sunde, danske, grønne fødevarer i sæson
Et fremtidssikret og alsidigt landbrugserhverv, der kan spille på flere tangenter
Stærk fødevareeksport i samspil med en forbedret forsyningssikkerhed
Jobskabelse og mere liv i landdistrikter
Styrkede madkundskaber og læren om vores traditionsrige råvaregrundlag og dets potentiale
Region Sjælland har et betydeligt potentiale for at styrke en lokal
produktion af grønne fødevarer af høj kvalitet. Dels i kraft af nærheden til
København og dels i kraft af den kommende Femern Bælt-forbindelse, som
åbner for øget markedsadgang til Nordtyskland og resten af Europa.
Forbindelsen forventes samlet set at give regionen en årlig gevinst på
cirka 1 mia. kr., primært drevet af erhvervsudvikling og en forbedret
adgang til større markeder (Erhvervshus Sjælland, 2021). En målrettet
indsats for at udvikle en bæredygtig fødevaresektor kan ikke blot
understøtte eksport og lokal vækst, men også vække en dyb stolthed over
regionens evne til at levere bæredygtige og kvalitetsrige fødevarer, som
kan konkurrere på den internationale scene.
Trods de store potentialer står erhvervet bag de grønne fødevarer over for
alvorlige udfordringer. Det understreges i den skelsættende, nye rapport
fra Madkulturen (2025) og italesættes i vid udstrækning af erhvervet selv i
medierne. Det står skidt til. Næsten 75 % af det frugt og grønt, der lægges
i indkøbskurven i Danmark, er importeret fra udlandet. Produktionen af
dansk frugt og grønt er faldende og forholdsvis ensidig. Grøntavlere bliver
færre og færre, og kæmper med lave priser på deres råvarer og med høje
omkostninger. Flere stiller det prekære spørgsmål: “Skal der dyrkes frugt og
grøntsager i Danmark i fremtiden?”
Alene det faktum, at en styrket, lokal fødevareforsyning har været på dags-
ordenen i årtier, indikerer, at der ikke findes hurtige eller nemme løsninger, som
på mirakuløs vis kan ændre ved de rammevilkår, incitamenter og markeds-
forhold, der i dag modarbejder produktion af, og efterspørgsel efter, flere lokale,
grønne fødevarer i sæson. Hvis frugterne fra en forbedret, dansk forsynings-
sikkerhed og et styrket dansk grønt-erhverv skal høstes, er der behov for seriøs
handling, målrettethed og ikke mindst indsigt i barriere-landskabet på tværs af
værdikæden.
Denne hvidbog sætter spot på, hvorfor det giver mening med en nær
produktion af grønne fødevarer, og kortlægger en bred vifte af barrierer for
opskaleringen af hhv. produktion og offentlig efterspørgsel af lokale, grønne
fødevarer i sæson. Hvidbogen afrundes med bud på kalibreringspunkter og
oplæg til spørgsmål om potentielle veje frem.
Intentionen med denne udgivelse er at afdække og give indsigt og struktur til
det arbejde, der må følge, hvis man vil opskalere en lokal fødevareforsyning af
grønne råvarer i sæson. Løsninger inden for denne problemstilling vil afhænge
fuldstændigt af politisk manøvrerum og villigheden til at skabe forandring. Dét
sagt, er det forfatternes opfattelse, at forståelse for aktørernes udfordringer
og barrierer på tværs af erhvervet, er afgørende for at udforme politikker og
strategier, som kan skabe varig forandring.
Hvidbogen, der er skrevet og tilrettelagt af Kost Studio, er bestilt af Region
Sjælland og Business Lolland-Falster i regi af den fælles indsats ”Fødevare-
alliancen”. Fødevarealliancen sætter en ny, bæredygtig retning for hele regionen
og arbejder ud fra de seks hovedmål: mindre monokultur og mere diversitet i
fødevareproduktionen, kortere afstand fra produktion til forbrug, mere natur og
mindre udledning, mere sundhed og grønnere madvaner, flere arbejdspladser i
landdistrikterne, samt mere stolthed og bedre madoplevelser.
Læs mere på www.fødevarealliancen.dk
spise mere af herhjemme. Både nu og i fremtiden. Det skal vi bl.a. for at
holde vores helbred i top, og for at nedsætte udledningen af klimagasser
fra vores fødevareforbrug.
De grønne råvarer skal i højere grad komme fra vores umiddelbare
nærhed. Det skal de, fordi fødevareforsyningen i Danmark skal fremtids-
sikres, sådan at den - udover at bidrage til et stort og gennem tiden
veludviklet eksportmarked - også er i stand til at dække et nationalt
forbrug og fremtidig efterspørgsel af alsidige og sunde, grønne fødevarer.
En mere nær og lokal forsyning taler desuden ind i mange vigtige
agendaer:
Tilgængeligheden af sunde, danske, grønne fødevarer i sæson
Et fremtidssikret og alsidigt landbrugserhverv, der kan spille på flere tangenter
Stærk fødevareeksport i samspil med en forbedret forsyningssikkerhed
Jobskabelse og mere liv i landdistrikter
Styrkede madkundskaber og læren om vores traditionsrige råvaregrundlag og dets potentiale
Region Sjælland har et betydeligt potentiale for at styrke en lokal
produktion af grønne fødevarer af høj kvalitet. Dels i kraft af nærheden til
København og dels i kraft af den kommende Femern Bælt-forbindelse, som
åbner for øget markedsadgang til Nordtyskland og resten af Europa.
Forbindelsen forventes samlet set at give regionen en årlig gevinst på
cirka 1 mia. kr., primært drevet af erhvervsudvikling og en forbedret
adgang til større markeder (Erhvervshus Sjælland, 2021). En målrettet
indsats for at udvikle en bæredygtig fødevaresektor kan ikke blot
understøtte eksport og lokal vækst, men også vække en dyb stolthed over
regionens evne til at levere bæredygtige og kvalitetsrige fødevarer, som
kan konkurrere på den internationale scene.
Trods de store potentialer står erhvervet bag de grønne fødevarer over for
alvorlige udfordringer. Det understreges i den skelsættende, nye rapport
fra Madkulturen (2025) og italesættes i vid udstrækning af erhvervet selv i
medierne. Det står skidt til. Næsten 75 % af det frugt og grønt, der lægges
i indkøbskurven i Danmark, er importeret fra udlandet. Produktionen af
dansk frugt og grønt er faldende og forholdsvis ensidig. Grøntavlere bliver
færre og færre, og kæmper med lave priser på deres råvarer og med høje
omkostninger. Flere stiller det prekære spørgsmål: “Skal der dyrkes frugt og
grøntsager i Danmark i fremtiden?”
Alene det faktum, at en styrket, lokal fødevareforsyning har været på dags-
ordenen i årtier, indikerer, at der ikke findes hurtige eller nemme løsninger, som
på mirakuløs vis kan ændre ved de rammevilkår, incitamenter og markeds-
forhold, der i dag modarbejder produktion af, og efterspørgsel efter, flere lokale,
grønne fødevarer i sæson. Hvis frugterne fra en forbedret, dansk forsynings-
sikkerhed og et styrket dansk grønt-erhverv skal høstes, er der behov for seriøs
handling, målrettethed og ikke mindst indsigt i barriere-landskabet på tværs af
værdikæden.
Denne hvidbog sætter spot på, hvorfor det giver mening med en nær
produktion af grønne fødevarer, og kortlægger en bred vifte af barrierer for
opskaleringen af hhv. produktion og offentlig efterspørgsel af lokale, grønne
fødevarer i sæson. Hvidbogen afrundes med bud på kalibreringspunkter og
oplæg til spørgsmål om potentielle veje frem.
Intentionen med denne udgivelse er at afdække og give indsigt og struktur til
det arbejde, der må følge, hvis man vil opskalere en lokal fødevareforsyning af
grønne råvarer i sæson. Løsninger inden for denne problemstilling vil afhænge
fuldstændigt af politisk manøvrerum og villigheden til at skabe forandring. Dét
sagt, er det forfatternes opfattelse, at forståelse for aktørernes udfordringer
og barrierer på tværs af erhvervet, er afgørende for at udforme politikker og
strategier, som kan skabe varig forandring.
Hvidbogen, der er skrevet og tilrettelagt af Kost Studio, er bestilt af Region
Sjælland og Business Lolland-Falster i regi af den fælles indsats ”Fødevare-
alliancen”. Fødevarealliancen sætter en ny, bæredygtig retning for hele regionen
og arbejder ud fra de seks hovedmål: mindre monokultur og mere diversitet i
fødevareproduktionen, kortere afstand fra produktion til forbrug, mere natur og
mindre udledning, mere sundhed og grønnere madvaner, flere arbejdspladser i
landdistrikterne, samt mere stolthed og bedre madoplevelser.
Læs mere på www.fødevarealliancen.dk
Originalsprog | Dansk |
---|
Forlag | Kost Studio |
---|---|
Antal sider | 62 |
Status | Udgivet - 15 maj 2025 |
Udgivet eksternt | Ja |
Emneord
- Local food
- food systems
- Food safety