Bæredygtige Utopiske Levefællesskaber

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Fra et sociologisk og humanistisk forskningsperspektiv analyserer vi eksempler på bæredygtige levefællesskaber, der er udviklet som realutopiske nicher. Over for diagnostik af samtidens dystopiske systemkriser, med særligt fokus på opløsning af sociale fællesskaber og udgrænsning af udsatte, analyserer vi systemiske alternativer i form af institutionaliserede småsamfund, der fungerer som inkluderende levesteder med en bæredygtighedsprofil. Med afsæt i udfoldelse af 50 års skiftende politikker over for mennesker med funktionsnedsættelser, aktuelt inklusionseksperimentet, ser vi på et bæredygtigt småsamfund, nemlig det institutionelle levefællesskab Marjatta, der har koloniseret et minisamfund i Præstø. Analyserne orienterer sig mod skabelse af harmoniske livssammenhænge og udviklingsorienterede tilgange, der er tilpasset læring, fællesskab og trivsel ud fra et humanistisk og systemisk værdigrundlag. Vores resultater er hentet fra et forsknings- og udviklingsprojekt om sundhedsfremmende praksis i 3 specialinstitutioner for mennesker med funktionsnedsættelser.3 Vi perspektiverer ved kort at inddrage andre bæredygtige eksempler på levefællesskaber og økosamfund.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPsyke & Logos
Vol/bind35
Udgave nummer1
Sider (fra-til)117-139
ISSN0107-1211
StatusUdgivet - 2014

Emneord

  • inklusion
  • realutopi
  • levefællesskaber

Citer dette

@article{86edb3dfd88648c5a89891b9e012821f,
title = "B{\ae}redygtige Utopiske Levef{\ae}llesskaber",
abstract = "Fra et sociologisk og humanistisk forskningsperspektiv analyserer vi eksempler p{\aa} b{\ae}redygtige levef{\ae}llesskaber, der er udviklet som realutopiske nicher. Over for diagnostik af samtidens dystopiske systemkriser, med s{\ae}rligt fokus p{\aa} opl{\o}sning af sociale f{\ae}llesskaber og udgr{\ae}nsning af udsatte, analyserer vi systemiske alternativer i form af institutionaliserede sm{\aa}samfund, der fungerer som inkluderende levesteder med en b{\ae}redygtighedsprofil. Med afs{\ae}t i udfoldelse af 50 {\aa}rs skiftende politikker over for mennesker med funktionsneds{\ae}ttelser, aktuelt inklusionseksperimentet, ser vi p{\aa} et b{\ae}redygtigt sm{\aa}samfund, nemlig det institutionelle levef{\ae}llesskab Marjatta, der har koloniseret et minisamfund i Pr{\ae}st{\o}. Analyserne orienterer sig mod skabelse af harmoniske livssammenh{\ae}nge og udviklingsorienterede tilgange, der er tilpasset l{\ae}ring, f{\ae}llesskab og trivsel ud fra et humanistisk og systemisk v{\ae}rdigrundlag. Vores resultater er hentet fra et forsknings- og udviklingsprojekt om sundhedsfremmende praksis i 3 specialinstitutioner for mennesker med funktionsneds{\ae}ttelser.3 Vi perspektiverer ved kort at inddrage andre b{\ae}redygtige eksempler p{\aa} levef{\ae}llesskaber og {\o}kosamfund.",
keywords = "inklusion, realutopi, levef{\ae}llesskaber",
author = "Jesper Holm and Kristensen, {Kasper Andreas}",
year = "2014",
language = "Dansk",
volume = "35",
pages = "117--139",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

Bæredygtige Utopiske Levefællesskaber. / Holm, Jesper; Kristensen, Kasper Andreas.

I: Psyke & Logos, Bind 35, Nr. 1, 2014, s. 117-139.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Bæredygtige Utopiske Levefællesskaber

AU - Holm, Jesper

AU - Kristensen, Kasper Andreas

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Fra et sociologisk og humanistisk forskningsperspektiv analyserer vi eksempler på bæredygtige levefællesskaber, der er udviklet som realutopiske nicher. Over for diagnostik af samtidens dystopiske systemkriser, med særligt fokus på opløsning af sociale fællesskaber og udgrænsning af udsatte, analyserer vi systemiske alternativer i form af institutionaliserede småsamfund, der fungerer som inkluderende levesteder med en bæredygtighedsprofil. Med afsæt i udfoldelse af 50 års skiftende politikker over for mennesker med funktionsnedsættelser, aktuelt inklusionseksperimentet, ser vi på et bæredygtigt småsamfund, nemlig det institutionelle levefællesskab Marjatta, der har koloniseret et minisamfund i Præstø. Analyserne orienterer sig mod skabelse af harmoniske livssammenhænge og udviklingsorienterede tilgange, der er tilpasset læring, fællesskab og trivsel ud fra et humanistisk og systemisk værdigrundlag. Vores resultater er hentet fra et forsknings- og udviklingsprojekt om sundhedsfremmende praksis i 3 specialinstitutioner for mennesker med funktionsnedsættelser.3 Vi perspektiverer ved kort at inddrage andre bæredygtige eksempler på levefællesskaber og økosamfund.

AB - Fra et sociologisk og humanistisk forskningsperspektiv analyserer vi eksempler på bæredygtige levefællesskaber, der er udviklet som realutopiske nicher. Over for diagnostik af samtidens dystopiske systemkriser, med særligt fokus på opløsning af sociale fællesskaber og udgrænsning af udsatte, analyserer vi systemiske alternativer i form af institutionaliserede småsamfund, der fungerer som inkluderende levesteder med en bæredygtighedsprofil. Med afsæt i udfoldelse af 50 års skiftende politikker over for mennesker med funktionsnedsættelser, aktuelt inklusionseksperimentet, ser vi på et bæredygtigt småsamfund, nemlig det institutionelle levefællesskab Marjatta, der har koloniseret et minisamfund i Præstø. Analyserne orienterer sig mod skabelse af harmoniske livssammenhænge og udviklingsorienterede tilgange, der er tilpasset læring, fællesskab og trivsel ud fra et humanistisk og systemisk værdigrundlag. Vores resultater er hentet fra et forsknings- og udviklingsprojekt om sundhedsfremmende praksis i 3 specialinstitutioner for mennesker med funktionsnedsættelser.3 Vi perspektiverer ved kort at inddrage andre bæredygtige eksempler på levefællesskaber og økosamfund.

KW - inklusion

KW - realutopi

KW - levefællesskaber

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 35

SP - 117

EP - 139

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

ER -