At turde skabe momentum

kompetencebehov i et hybridt og internationalt bibliotekslandskab

Hans Elbeshausen, Kristian Nagel Delica

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Biblioteksfeltet er under stadig forandring og bibliotekerne udvikles i disse år i mangfoldige retninger. Grundlæggende er der tale om en hybridisering af den klassiske folkeoplysningsinstitution, der alt efter lokalområde, sam-lokaliseringer, kommunale kontekster og udviklingsspor, antager hybride former som kulturhuse, medborgercentre, borgerserviceenheder og kvarters – og beboerhuse. Sideløbende hermed og forstærket heraf ses også eksempler på en øget international orientering. Dette kan typisk være, at biblioteket er en aktiv partner i EU-projekter eller som konsekvens af et internationalt publikum. Internationaliseringen af de danske folkebiblioteker er forskningsmæssigt underbelyst og bliver i denne artikel synliggjort via aktuelle erfaringer fra Sherpa-projektet, der handler om at motivere, vejlede og understøtte folkebibliotekerne i at søge fondsmidler enten i forhold til EU-rammeprogrammer eller til nordiske udviklingspuljer. Sherpa-projektet er en case, der viser hybridiseringen i praksis og samtidig hermed rummer det eksempler på hvor dilemmafyldte sådanne udviklingsprocesser kan være. Generelt viser disse to strømninger; hybridiseringen og internationalisering, ikke bare et pres på en klassisk biblioteksfaglighed, men også at sådanne processer kræver en række nye kompetencer. Denne artikel synliggør, via et historisk tilbageblik og en aktuel case, disse strømninger og diskuterer afslutningsvis implikationerne heraf set professionsorienteret for fremtidens biblioteksmedarbejdere såvel som institutionelt med fokus på bibliotekerne som samfundsmæssige institutioner.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling
Vol/bind7
Udgave nummer3
Sider (fra-til)104-119
Antal sider25
ISSN2245-2931
StatusUdgivet - dec. 2018

Emneord

  • hybridisering
  • internationalisering
  • folkebiblioteker
  • institutionel teori
  • historisk udvikling
  • rammebetingelser

Citer dette

@article{96642b524f194bfebfac627b761d992f,
title = "At turde skabe momentum: kompetencebehov i et hybridt og internationalt bibliotekslandskab",
abstract = "Biblioteksfeltet er under stadig forandring og bibliotekerne udvikles i disse {\aa}r i mangfoldige retninger. Grundl{\ae}ggende er der tale om en hybridisering af den klassiske folkeoplysningsinstitution, der alt efter lokalomr{\aa}de, sam-lokaliseringer, kommunale kontekster og udviklingsspor, antager hybride former som kulturhuse, medborgercentre, borgerserviceenheder og kvarters – og beboerhuse. Sidel{\o}bende hermed og forst{\ae}rket heraf ses ogs{\aa} eksempler p{\aa} en {\o}get international orientering. Dette kan typisk v{\ae}re, at biblioteket er en aktiv partner i EU-projekter eller som konsekvens af et internationalt publikum. Internationaliseringen af de danske folkebiblioteker er forskningsm{\ae}ssigt underbelyst og bliver i denne artikel synliggjort via aktuelle erfaringer fra Sherpa-projektet, der handler om at motivere, vejlede og underst{\o}tte folkebibliotekerne i at s{\o}ge fondsmidler enten i forhold til EU-rammeprogrammer eller til nordiske udviklingspuljer. Sherpa-projektet er en case, der viser hybridiseringen i praksis og samtidig hermed rummer det eksempler p{\aa} hvor dilemmafyldte s{\aa}danne udviklingsprocesser kan v{\ae}re. Generelt viser disse to str{\o}mninger; hybridiseringen og internationalisering, ikke bare et pres p{\aa} en klassisk biblioteksfaglighed, men ogs{\aa} at s{\aa}danne processer kr{\ae}ver en r{\ae}kke nye kompetencer. Denne artikel synligg{\o}r, via et historisk tilbageblik og en aktuel case, disse str{\o}mninger og diskuterer afslutningsvis implikationerne heraf set professionsorienteret for fremtidens biblioteksmedarbejdere s{\aa}vel som institutionelt med fokus p{\aa} bibliotekerne som samfundsm{\ae}ssige institutioner.",
keywords = "hybridisering, internationalisering, folkebiblioteker, institutionel teori, historisk udvikling, rammebetingelser, Hybridization, Internationalization, Public libraries, Institutional theory, Historical development, Framework conditions",
author = "Hans Elbeshausen and Delica, {Kristian Nagel}",
year = "2018",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "7",
pages = "104--119",
journal = "Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling",
issn = "2245-2931",
publisher = "K{\o}benhavns Universitet",
number = "3",

}

At turde skabe momentum : kompetencebehov i et hybridt og internationalt bibliotekslandskab. / Elbeshausen, Hans ; Delica, Kristian Nagel.

I: Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, Bind 7, Nr. 3, 12.2018, s. 104-119.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - At turde skabe momentum

T2 - kompetencebehov i et hybridt og internationalt bibliotekslandskab

AU - Elbeshausen, Hans

AU - Delica, Kristian Nagel

PY - 2018/12

Y1 - 2018/12

N2 - Biblioteksfeltet er under stadig forandring og bibliotekerne udvikles i disse år i mangfoldige retninger. Grundlæggende er der tale om en hybridisering af den klassiske folkeoplysningsinstitution, der alt efter lokalområde, sam-lokaliseringer, kommunale kontekster og udviklingsspor, antager hybride former som kulturhuse, medborgercentre, borgerserviceenheder og kvarters – og beboerhuse. Sideløbende hermed og forstærket heraf ses også eksempler på en øget international orientering. Dette kan typisk være, at biblioteket er en aktiv partner i EU-projekter eller som konsekvens af et internationalt publikum. Internationaliseringen af de danske folkebiblioteker er forskningsmæssigt underbelyst og bliver i denne artikel synliggjort via aktuelle erfaringer fra Sherpa-projektet, der handler om at motivere, vejlede og understøtte folkebibliotekerne i at søge fondsmidler enten i forhold til EU-rammeprogrammer eller til nordiske udviklingspuljer. Sherpa-projektet er en case, der viser hybridiseringen i praksis og samtidig hermed rummer det eksempler på hvor dilemmafyldte sådanne udviklingsprocesser kan være. Generelt viser disse to strømninger; hybridiseringen og internationalisering, ikke bare et pres på en klassisk biblioteksfaglighed, men også at sådanne processer kræver en række nye kompetencer. Denne artikel synliggør, via et historisk tilbageblik og en aktuel case, disse strømninger og diskuterer afslutningsvis implikationerne heraf set professionsorienteret for fremtidens biblioteksmedarbejdere såvel som institutionelt med fokus på bibliotekerne som samfundsmæssige institutioner.

AB - Biblioteksfeltet er under stadig forandring og bibliotekerne udvikles i disse år i mangfoldige retninger. Grundlæggende er der tale om en hybridisering af den klassiske folkeoplysningsinstitution, der alt efter lokalområde, sam-lokaliseringer, kommunale kontekster og udviklingsspor, antager hybride former som kulturhuse, medborgercentre, borgerserviceenheder og kvarters – og beboerhuse. Sideløbende hermed og forstærket heraf ses også eksempler på en øget international orientering. Dette kan typisk være, at biblioteket er en aktiv partner i EU-projekter eller som konsekvens af et internationalt publikum. Internationaliseringen af de danske folkebiblioteker er forskningsmæssigt underbelyst og bliver i denne artikel synliggjort via aktuelle erfaringer fra Sherpa-projektet, der handler om at motivere, vejlede og understøtte folkebibliotekerne i at søge fondsmidler enten i forhold til EU-rammeprogrammer eller til nordiske udviklingspuljer. Sherpa-projektet er en case, der viser hybridiseringen i praksis og samtidig hermed rummer det eksempler på hvor dilemmafyldte sådanne udviklingsprocesser kan være. Generelt viser disse to strømninger; hybridiseringen og internationalisering, ikke bare et pres på en klassisk biblioteksfaglighed, men også at sådanne processer kræver en række nye kompetencer. Denne artikel synliggør, via et historisk tilbageblik og en aktuel case, disse strømninger og diskuterer afslutningsvis implikationerne heraf set professionsorienteret for fremtidens biblioteksmedarbejdere såvel som institutionelt med fokus på bibliotekerne som samfundsmæssige institutioner.

KW - hybridisering

KW - internationalisering

KW - folkebiblioteker

KW - institutionel teori

KW - historisk udvikling

KW - rammebetingelser

KW - Hybridization

KW - Internationalization

KW - Public libraries

KW - Institutional theory

KW - Historical development

KW - Framework conditions

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 7

SP - 104

EP - 119

JO - Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling

JF - Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling

SN - 2245-2931

IS - 3

ER -