Antonio Gramsci

Liv og værk

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artikel, bygget på litteratur og kilder, om den italienske socialist, Antonio Gramsci (1891-1937), især berømt for sine 'fængselsoptegnelser' (Quaderni del carcere), som han skrev som 10-årig politisk fange under Mussolini. Som tænker bevægede Gramsci sig frit mellem republikaneren Niccolo Macchiavelli, socialisten Karl Marx og den liberale italienske filosof Benedetto Croce. På dette grundlag udformede han sin særlige 'praxisfilosofi' og sin særlige politikopfattelse, der vender sig mod eliternes indbyggede tendens til magtfudkommenhed. Hans værk fremstår den dag i dag som et idélaboratorium for den politiske og filosofiske tænkning i Europa og har bidraget til at inspirere de nye folkeligt-sociale bevægelser i Sydeuropa, Latinamerika og andre steder.
OriginalsprogDansk
TidsskriftKritisk Debat
Vol/bind2016
Udgave nummer91
Antal sider16
ISSN1604-4312
StatusUdgivet - 15 apr. 2016

Emneord

  • Italiensk arbejderbevægelse
  • marxistisk teori
  • 3. Internationale
  • 2. Internationale

Citer dette

@article{a1937b15b71a4f4d8187dce987e47248,
title = "Antonio Gramsci: Liv og v{\ae}rk",
abstract = "Artikel, bygget p{\aa} litteratur og kilder, om den italienske socialist, Antonio Gramsci (1891-1937), is{\ae}r ber{\o}mt for sine 'f{\ae}ngselsoptegnelser' (Quaderni del carcere), som han skrev som 10-{\aa}rig politisk fange under Mussolini. Som t{\ae}nker bev{\ae}gede Gramsci sig frit mellem republikaneren Niccolo Macchiavelli, socialisten Karl Marx og den liberale italienske filosof Benedetto Croce. P{\aa} dette grundlag udformede han sin s{\ae}rlige 'praxisfilosofi' og sin s{\ae}rlige politikopfattelse, der vender sig mod eliternes indbyggede tendens til magtfudkommenhed. Hans v{\ae}rk fremst{\aa}r den dag i dag som et id{\'e}laboratorium for den politiske og filosofiske t{\ae}nkning i Europa og har bidraget til at inspirere de nye folkeligt-sociale bev{\ae}gelser i Sydeuropa, Latinamerika og andre steder.",
keywords = "Italiensk arbejderbev{\ae}gelse, marxistisk teori, 3. Internationale, 2. Internationale",
author = "Claus Bryld",
year = "2016",
month = "4",
day = "15",
language = "Dansk",
volume = "2016",
journal = "Kritisk Debat",
issn = "1604-4312",
number = "91",

}

Antonio Gramsci : Liv og værk. / Bryld, Claus.

I: Kritisk Debat, Bind 2016, Nr. 91, 15.04.2016.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Antonio Gramsci

T2 - Liv og værk

AU - Bryld, Claus

PY - 2016/4/15

Y1 - 2016/4/15

N2 - Artikel, bygget på litteratur og kilder, om den italienske socialist, Antonio Gramsci (1891-1937), især berømt for sine 'fængselsoptegnelser' (Quaderni del carcere), som han skrev som 10-årig politisk fange under Mussolini. Som tænker bevægede Gramsci sig frit mellem republikaneren Niccolo Macchiavelli, socialisten Karl Marx og den liberale italienske filosof Benedetto Croce. På dette grundlag udformede han sin særlige 'praxisfilosofi' og sin særlige politikopfattelse, der vender sig mod eliternes indbyggede tendens til magtfudkommenhed. Hans værk fremstår den dag i dag som et idélaboratorium for den politiske og filosofiske tænkning i Europa og har bidraget til at inspirere de nye folkeligt-sociale bevægelser i Sydeuropa, Latinamerika og andre steder.

AB - Artikel, bygget på litteratur og kilder, om den italienske socialist, Antonio Gramsci (1891-1937), især berømt for sine 'fængselsoptegnelser' (Quaderni del carcere), som han skrev som 10-årig politisk fange under Mussolini. Som tænker bevægede Gramsci sig frit mellem republikaneren Niccolo Macchiavelli, socialisten Karl Marx og den liberale italienske filosof Benedetto Croce. På dette grundlag udformede han sin særlige 'praxisfilosofi' og sin særlige politikopfattelse, der vender sig mod eliternes indbyggede tendens til magtfudkommenhed. Hans værk fremstår den dag i dag som et idélaboratorium for den politiske og filosofiske tænkning i Europa og har bidraget til at inspirere de nye folkeligt-sociale bevægelser i Sydeuropa, Latinamerika og andre steder.

KW - Italiensk arbejderbevægelse

KW - marxistisk teori

KW - 3. Internationale

KW - 2. Internationale

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2016

JO - Kritisk Debat

JF - Kritisk Debat

SN - 1604-4312

IS - 91

ER -