Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp

Bidragets oversatte titel: Alternative Veje: Patienter med exceptionelle sygdomsforløb

Tove Elisabeth Kruse, Anita Salamonsen

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

  Abstract

  Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfortællinger fra 4 mænd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kræft, sclerose og kronisk træthedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforløb i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Patientfortællingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fortællere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i løbet af deres sygdomsforløb.
  Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforløp. Dette kapitel undersøger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og fremlægger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at være behandlingen (komplementær som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforløb. Det er patienterne, der tolker, vælger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforløb er således patienternes egenindsats.
  Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for læger og medicinstuderende har læst bogens patienthistorier og deres perspektiver lægges frem.
  Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforløb.
  Bidragets oversatte titelAlternative Veje: Patienter med exceptionelle sygdomsforløb
  OriginalsprogNorsk
  UdgivelsesstedOslo
  ForlagGyldendal Norsk Forlag
  Antal sider198
  ISBN (Trykt)978-82-05-39523-7
  StatusUdgivet - 2012

  Emneord

  • sygdomsfortolkning
  • patientrolle
  • alternativ behandling
  • exceptionelle sygdomsforløb
  • komplementær behandling

  Citer dette