Aktiv løn i danske virksomheder

 Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid

Steen Scheuer

Publikation: KonferencebidragPaperForskning

Resumé

Formålet med artiklen er at belyse udbredelsen af årsbonus som incitamentløn blandt danske lønmodtagere i den private sektor samt især at belyse nogle effekter af årsbonus på oplevet fairness, på tilfredshed med løn og job og på selvrapporteret arbejdstid.

Som forskningsdesign er valgt en stor kvantitativ surveyundersøgelse, omfattende et randomiseret udvalg af 1.706 lønmodtagere inden for undersøgelsens univers (svarprocent: 84,0). Design for dataanalyse var multivariate logistisk regression. Det er første generelle repræsentative analyse af lønbonus gennemført i Danmark.

Resultater: Undersøgelserne viste, at årsbonus - som rapporteres af knap hver fjerde privatansatte - har en klart positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair over for dem (44 versus 31%), at effekten på tilfredshed var fraværende eller svagt positiv, mens effekten på den (selvrapporterede) reale arbejdstid var klar og positiv (44 versus 41 timer om ugen i gennemsnit).

Konklusion: Resultaterne indikerer - set i et ledelsesperspektiv - at brugen af årsbonus ikke undergraver tilfredsheden, og at den har positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair i forhold til dem, og at årsbonus har en klar og positiv effekt på den reale arbejdstid.

OriginalsprogDansk
Publikationsdato2006
Antal sider36
StatusUdgivet - 2006
BegivenhedDet Danske Ledelsesakademi - København, Danmark
Varighed: 11 dec. 200612 dec. 2006
Konferencens nummer: 1

Konference

KonferenceDet Danske Ledelsesakademi
Nummer1
LandDanmark
ByKøbenhavn
Periode11/12/200612/12/2006

Bibliografisk note

Sider: 1-36

Emneord

  • aktiv løn
  • årsbonus
  • motivationsteori
  • økonomiske incitamenter

Citer dette

Scheuer, S. (2006). Aktiv løn i danske virksomheder:  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid. Afhandling præsenteret på Det Danske Ledelsesakademi, København, Danmark.
Scheuer, Steen. / Aktiv løn i danske virksomheder :  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid. Afhandling præsenteret på Det Danske Ledelsesakademi, København, Danmark.36 s.
@conference{f83ccda0a61511db8e5a000ea68e967b,
title = "Aktiv l{\o}n i danske virksomheder:  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid",
abstract = "Form{\aa}let med artiklen er at belyse udbredelsen af {\aa}rsbonus som incitamentl{\o}n blandt danske l{\o}nmodtagere i den private sektor samt is{\ae}r at belyse nogle effekter af {\aa}rsbonus p{\aa} oplevet fairness, p{\aa} tilfredshed med l{\o}n og job og p{\aa} selvrapporteret arbejdstid. Som forskningsdesign er valgt en stor kvantitativ surveyunders{\o}gelse, omfattende et randomiseret udvalg af 1.706 l{\o}nmodtagere inden for unders{\o}gelsens univers (svarprocent: 84,0). Design for dataanalyse var multivariate logistisk regression. Det er f{\o}rste generelle repr{\ae}sentative analyse af l{\o}nbonus gennemf{\o}rt i Danmark.Resultater: Unders{\o}gelserne viste, at {\aa}rsbonus - som rapporteres af knap hver fjerde privatansatte - har en klart positiv effekt p{\aa} medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optr{\ae}der fair over for dem (44 versus 31{\%}), at effekten p{\aa} tilfredshed var frav{\ae}rende eller svagt positiv, mens effekten p{\aa} den (selvrapporterede) reale arbejdstid var klar og positiv (44 versus 41 timer om ugen i gennemsnit). Konklusion: Resultaterne indikerer - set i et ledelsesperspektiv - at brugen af {\aa}rsbonus ikke undergraver tilfredsheden, og at den har positiv effekt p{\aa} medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optr{\ae}der fair i forhold til dem, og at {\aa}rsbonus har en klar og positiv effekt p{\aa} den reale arbejdstid.",
keywords = "aktiv l{\o}n, {\aa}rsbonus, motivationsteori, {\o}konomiske incitamenter, active pay, bonus, theories of motivation, economic incentives",
author = "Steen Scheuer",
note = "Sider: 1-36; Det Danske Ledelsesakademi ; Conference date: 11-12-2006 Through 12-12-2006",
year = "2006",
language = "Dansk",

}

Scheuer, S 2006, 'Aktiv løn i danske virksomheder:  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid' Paper fremlagt ved Det Danske Ledelsesakademi, København, Danmark, 11/12/2006 - 12/12/2006, .

Aktiv løn i danske virksomheder :  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid. / Scheuer, Steen.

2006. Afhandling præsenteret på Det Danske Ledelsesakademi, København, Danmark.

Publikation: KonferencebidragPaperForskning

TY - CONF

T1 - Aktiv løn i danske virksomheder

T2 -  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid

AU - Scheuer, Steen

N1 - Sider: 1-36

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Formålet med artiklen er at belyse udbredelsen af årsbonus som incitamentløn blandt danske lønmodtagere i den private sektor samt især at belyse nogle effekter af årsbonus på oplevet fairness, på tilfredshed med løn og job og på selvrapporteret arbejdstid. Som forskningsdesign er valgt en stor kvantitativ surveyundersøgelse, omfattende et randomiseret udvalg af 1.706 lønmodtagere inden for undersøgelsens univers (svarprocent: 84,0). Design for dataanalyse var multivariate logistisk regression. Det er første generelle repræsentative analyse af lønbonus gennemført i Danmark.Resultater: Undersøgelserne viste, at årsbonus - som rapporteres af knap hver fjerde privatansatte - har en klart positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair over for dem (44 versus 31%), at effekten på tilfredshed var fraværende eller svagt positiv, mens effekten på den (selvrapporterede) reale arbejdstid var klar og positiv (44 versus 41 timer om ugen i gennemsnit). Konklusion: Resultaterne indikerer - set i et ledelsesperspektiv - at brugen af årsbonus ikke undergraver tilfredsheden, og at den har positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair i forhold til dem, og at årsbonus har en klar og positiv effekt på den reale arbejdstid.

AB - Formålet med artiklen er at belyse udbredelsen af årsbonus som incitamentløn blandt danske lønmodtagere i den private sektor samt især at belyse nogle effekter af årsbonus på oplevet fairness, på tilfredshed med løn og job og på selvrapporteret arbejdstid. Som forskningsdesign er valgt en stor kvantitativ surveyundersøgelse, omfattende et randomiseret udvalg af 1.706 lønmodtagere inden for undersøgelsens univers (svarprocent: 84,0). Design for dataanalyse var multivariate logistisk regression. Det er første generelle repræsentative analyse af lønbonus gennemført i Danmark.Resultater: Undersøgelserne viste, at årsbonus - som rapporteres af knap hver fjerde privatansatte - har en klart positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair over for dem (44 versus 31%), at effekten på tilfredshed var fraværende eller svagt positiv, mens effekten på den (selvrapporterede) reale arbejdstid var klar og positiv (44 versus 41 timer om ugen i gennemsnit). Konklusion: Resultaterne indikerer - set i et ledelsesperspektiv - at brugen af årsbonus ikke undergraver tilfredsheden, og at den har positiv effekt på medarbejdernes opfattelse af, om virksomheden optræder fair i forhold til dem, og at årsbonus har en klar og positiv effekt på den reale arbejdstid.

KW - aktiv løn

KW - årsbonus

KW - motivationsteori

KW - økonomiske incitamenter

KW - active pay

KW - bonus

KW - theories of motivation

KW - economic incentives

M3 - Paper

ER -

Scheuer S. Aktiv løn i danske virksomheder:  Betydningen for fairness, tilfredshed og arbejdstid. 2006. Afhandling præsenteret på Det Danske Ledelsesakademi, København, Danmark.