Afsavn

Opgørelse af faktisk fattigdom

M. Azhar Hussain, Finn Kenneth Hansen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Hvordan måler man fattigdom forstået, som det ikke at kunne klare sig selv, i det samfund man lever i? Fattigdomsopgørelser er ofte baseret på indkomst, som siger noget om mulighederne, men ikke noget om faktisk levevis. Der er derfor behov for metoder, som mere direkte belyser, hvad det vil sige ikke at kunne klare sig selv. I den sammenhæng har fattigdomsforskere peget på konsekvenser i form af afsavn. Den engelske fattigdomsforsker Peter Townsend var banebrydende inden for området. Artiklen sætter fokus på afsavnsbegrebet, dets oprindelse, anvendelse og udbredelse og peger på metodiske problemer ved afsavnsopgørelser. Det diskuteres, om der findes et indkomstniveau, under hvilket afsavnene er væsentligt mere omfattende end over dette indkomstniveau – altså findes knækket (kink), eller er der snarere tale om et missing link mellem afsavn og økonomisk levestandard? Afsavnstilgangens anvendelighed i Danmark, EU og globalt, samt over tid problematiseres. Den seneste udvikling i teoretiske bidrag til opgørelse af flere samtidige afsavn præsenteres, herunder Foster & Alkires multidimensionale mål for fattigdom og Arndt et al.s first order dominance-kriterie. Endelig illustreres afsavnstilgangen dels ved at se på afsavn blandt modtagere af de laveste sociale ydelser sammenlignet med andre forsørgelsesgrupper og dels ved en præsentation af afsavn i en EU-sammenhæng.
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Sociologi
Vol/bind24
Udgave nummer1
Sider (fra-til)47-69
Antal sider23
ISSN0905-5908
StatusUdgivet - 2013

Emneord

  • afsavn
  • EU
  • multidimensional
  • metode

Citer dette

Hussain, M. Azhar ; Hansen, Finn Kenneth. / Afsavn : Opgørelse af faktisk fattigdom. I: Dansk Sociologi. 2013 ; Bind 24, Nr. 1. s. 47-69.
@article{84a4a8adea054c9f95ac3fcb112de0bd,
title = "Afsavn: Opg{\o}relse af faktisk fattigdom",
abstract = "Hvordan m{\aa}ler man fattigdom forst{\aa}et, som det ikke at kunne klare sig selv, i det samfund man lever i? Fattigdomsopg{\o}relser er ofte baseret p{\aa} indkomst, som siger noget om mulighederne, men ikke noget om faktisk levevis. Der er derfor behov for metoder, som mere direkte belyser, hvad det vil sige ikke at kunne klare sig selv. I den sammenh{\ae}ng har fattigdomsforskere peget p{\aa} konsekvenser i form af afsavn. Den engelske fattigdomsforsker Peter Townsend var banebrydende inden for omr{\aa}det. Artiklen s{\ae}tter fokus p{\aa} afsavnsbegrebet, dets oprindelse, anvendelse og udbredelse og peger p{\aa} metodiske problemer ved afsavnsopg{\o}relser. Det diskuteres, om der findes et indkomstniveau, under hvilket afsavnene er v{\ae}sentligt mere omfattende end over dette indkomstniveau – alts{\aa} findes kn{\ae}kket (kink), eller er der snarere tale om et missing link mellem afsavn og {\o}konomisk levestandard? Afsavnstilgangens anvendelighed i Danmark, EU og globalt, samt over tid problematiseres. Den seneste udvikling i teoretiske bidrag til opg{\o}relse af flere samtidige afsavn pr{\ae}senteres, herunder Foster & Alkires multidimensionale m{\aa}l for fattigdom og Arndt et al.s first order dominance-kriterie. Endelig illustreres afsavnstilgangen dels ved at se p{\aa} afsavn blandt modtagere af de laveste sociale ydelser sammenlignet med andre fors{\o}rgelsesgrupper og dels ved en pr{\ae}sentation af afsavn i en EU-sammenh{\ae}ng.",
keywords = "afsavn, EU, multidimensional, metode",
author = "Hussain, {M. Azhar} and Hansen, {Finn Kenneth}",
year = "2013",
language = "Dansk",
volume = "24",
pages = "47--69",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "1",

}

Hussain, MA & Hansen, FK 2013, 'Afsavn: Opgørelse af faktisk fattigdom', Dansk Sociologi, bind 24, nr. 1, s. 47-69.

Afsavn : Opgørelse af faktisk fattigdom. / Hussain, M. Azhar; Hansen, Finn Kenneth.

I: Dansk Sociologi, Bind 24, Nr. 1, 2013, s. 47-69.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Afsavn

T2 - Opgørelse af faktisk fattigdom

AU - Hussain, M. Azhar

AU - Hansen, Finn Kenneth

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Hvordan måler man fattigdom forstået, som det ikke at kunne klare sig selv, i det samfund man lever i? Fattigdomsopgørelser er ofte baseret på indkomst, som siger noget om mulighederne, men ikke noget om faktisk levevis. Der er derfor behov for metoder, som mere direkte belyser, hvad det vil sige ikke at kunne klare sig selv. I den sammenhæng har fattigdomsforskere peget på konsekvenser i form af afsavn. Den engelske fattigdomsforsker Peter Townsend var banebrydende inden for området. Artiklen sætter fokus på afsavnsbegrebet, dets oprindelse, anvendelse og udbredelse og peger på metodiske problemer ved afsavnsopgørelser. Det diskuteres, om der findes et indkomstniveau, under hvilket afsavnene er væsentligt mere omfattende end over dette indkomstniveau – altså findes knækket (kink), eller er der snarere tale om et missing link mellem afsavn og økonomisk levestandard? Afsavnstilgangens anvendelighed i Danmark, EU og globalt, samt over tid problematiseres. Den seneste udvikling i teoretiske bidrag til opgørelse af flere samtidige afsavn præsenteres, herunder Foster & Alkires multidimensionale mål for fattigdom og Arndt et al.s first order dominance-kriterie. Endelig illustreres afsavnstilgangen dels ved at se på afsavn blandt modtagere af de laveste sociale ydelser sammenlignet med andre forsørgelsesgrupper og dels ved en præsentation af afsavn i en EU-sammenhæng.

AB - Hvordan måler man fattigdom forstået, som det ikke at kunne klare sig selv, i det samfund man lever i? Fattigdomsopgørelser er ofte baseret på indkomst, som siger noget om mulighederne, men ikke noget om faktisk levevis. Der er derfor behov for metoder, som mere direkte belyser, hvad det vil sige ikke at kunne klare sig selv. I den sammenhæng har fattigdomsforskere peget på konsekvenser i form af afsavn. Den engelske fattigdomsforsker Peter Townsend var banebrydende inden for området. Artiklen sætter fokus på afsavnsbegrebet, dets oprindelse, anvendelse og udbredelse og peger på metodiske problemer ved afsavnsopgørelser. Det diskuteres, om der findes et indkomstniveau, under hvilket afsavnene er væsentligt mere omfattende end over dette indkomstniveau – altså findes knækket (kink), eller er der snarere tale om et missing link mellem afsavn og økonomisk levestandard? Afsavnstilgangens anvendelighed i Danmark, EU og globalt, samt over tid problematiseres. Den seneste udvikling i teoretiske bidrag til opgørelse af flere samtidige afsavn præsenteres, herunder Foster & Alkires multidimensionale mål for fattigdom og Arndt et al.s first order dominance-kriterie. Endelig illustreres afsavnstilgangen dels ved at se på afsavn blandt modtagere af de laveste sociale ydelser sammenlignet med andre forsørgelsesgrupper og dels ved en præsentation af afsavn i en EU-sammenhæng.

KW - afsavn

KW - EU

KW - multidimensional

KW - metode

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 24

SP - 47

EP - 69

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 1

ER -