Adam Smith om forholdet mellem moralske fornemmelser og naturen

Lise Oxenbøll Huggler

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

BogserieFilosofiske Studier
Vol/bind24
Sider (fra-til)146-157
ISSN0106-0449
StatusUdgivet - 2008

• Adam Smith
  • Filosofi, oplysningstid

Huggler, Lise Oxenbøll. / Adam Smith om forholdet mellem moralske fornemmelser og naturen. I: Filosofiske Studier. 2008 ; Bind 24. s. 146-157.
@article{c4be75f0f1f911ddb6c5000ea68e967b,
title = "Adam Smith om forholdet mellem moralske fornemmelser og naturen",
abstract = "I The Theory of Moral Sentiments giver Adam Smith en fremstilling af, hvordan mennesket i sam­fundslivet udvikler moralske fornemmelser og af den betydning, disse har for menneskers f{\o}lelses- og handlingsliv. Her er synssansen afg{\o}rende, idet den s{\ae}tter mennesket i stand til rumligt lokaliser­bart at betragte andre menneskers opf{\o}rsel s{\aa}vel som andre menneskers reaktioner p{\aa} ens egen opf{\o}rsel. Den s{\ae}tter derved p{\aa} en entydig m{\aa}de mennesket i stand til at forholde sig til sig selv og til andre mennesker. P{\aa} dette grundlag opstiller Smith en r{\ae}kke psykologiske reaktionsm{\o}nstre. Ikke desto mindre p{\aa}kalder han j{\ae}vnligt bl.a. naturen som en metafysisk entitet. Der skal her argumenteres for, at de metafysiske begreber har til opgave at skabe den sammenh{\ae}ng i menneskelivet, som kausale reaktioner i sig selv ikke giver. I forl{\ae}ngelse af dette peges der p{\aa}, at Smith synes at h{\ae}vde, at mennesket i samfundet foruds{\ae}tter metafysiske instanser, forst{\aa}et som et direktivt ideal for den moralske d{\o}mmen, og at det derved kan tiln{\ae}rme sig en forst{\aa}else af sig selv ud fra samfundet som helhed.",
keywords = "Adam Smith, Filosofi, oplysningstid, Adam Smith, Philosophy, Enlightenment",
author = "Huggler, {Lise Oxenb{\o}ll}",
year = "2008",
volume = "24",
pages = "146--157",
journal = "Filosofiske Studier (Online)",
issn = "0106-0449",
publisher = "Koebenhavns Universitet Institut for Filosofi, Paedagogik og Retorik",

Adam Smith om forholdet mellem moralske fornemmelser og naturen. / Huggler, Lise Oxenbøll.

I: Filosofiske Studier, Bind 24, 2008, s. 146-157.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Adam Smith om forholdet mellem moralske fornemmelser og naturen

AU - Huggler, Lise Oxenbøll

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - I The Theory of Moral Sentiments giver Adam Smith en fremstilling af, hvordan mennesket i sam­fundslivet udvikler moralske fornemmelser og af den betydning, disse har for menneskers følelses- og handlingsliv. Her er synssansen afgørende, idet den sætter mennesket i stand til rumligt lokaliser­bart at betragte andre menneskers opførsel såvel som andre menneskers reaktioner på ens egen opførsel. Den sætter derved på en entydig måde mennesket i stand til at forholde sig til sig selv og til andre mennesker. På dette grundlag opstiller Smith en række psykologiske reaktionsmønstre. Ikke desto mindre påkalder han jævnligt bl.a. naturen som en metafysisk entitet. Der skal her argumenteres for, at de metafysiske begreber har til opgave at skabe den sammenhæng i menneskelivet, som kausale reaktioner i sig selv ikke giver. I forlængelse af dette peges der på, at Smith synes at hævde, at mennesket i samfundet forudsætter metafysiske instanser, forstået som et direktivt ideal for den moralske dømmen, og at det derved kan tilnærme sig en forståelse af sig selv ud fra samfundet som helhed.

AB - I The Theory of Moral Sentiments giver Adam Smith en fremstilling af, hvordan mennesket i sam­fundslivet udvikler moralske fornemmelser og af den betydning, disse har for menneskers følelses- og handlingsliv. Her er synssansen afgørende, idet den sætter mennesket i stand til rumligt lokaliser­bart at betragte andre menneskers opførsel såvel som andre menneskers reaktioner på ens egen opførsel. Den sætter derved på en entydig måde mennesket i stand til at forholde sig til sig selv og til andre mennesker. På dette grundlag opstiller Smith en række psykologiske reaktionsmønstre. Ikke desto mindre påkalder han jævnligt bl.a. naturen som en metafysisk entitet. Der skal her argumenteres for, at de metafysiske begreber har til opgave at skabe den sammenhæng i menneskelivet, som kausale reaktioner i sig selv ikke giver. I forlængelse af dette peges der på, at Smith synes at hævde, at mennesket i samfundet forudsætter metafysiske instanser, forstået som et direktivt ideal for den moralske dømmen, og at det derved kan tilnærme sig en forståelse af sig selv ud fra samfundet som helhed.

KW - Adam Smith

KW - Filosofi, oplysningstid

KW - Adam Smith

KW - Philosophy, Enlightenment