Economic Policy Instruments: Taxes and Fees

Bidragets oversatte titel: Økonomiske Politikinstrumenter: Skatter og forbrugsafgifter

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiUndervisning

Abstract

Økonomiske instrumenter begrundes med behovet for politiske indgreb, der muliggør internaliseringen af omkostningerne ved de miljøpåvirkninger, produktion and levevis afstedkommer, således at hensyntagen til miljøet bliver en del af virksomheders og husholdningers omkostninger og dermed en tilskyndelse til at undgå eller dog minimere den negative miljøkonsekvens af ens aktiviteter. Der er en central skelnen mellem forbrugsafgifter, der alene dækker de konstaterbare omkostninger, der er forbundet med at håndtere bestemte miljøpåvirkinger, - fx. vandlafledningsagifterne, der bestemmes af det, håndteringen og rensningen af spildevandet og den efterfølgende slamhåndtering faktisk koster. Forbrugsafgifter skal 'hvile i sig selv' og myndihederne må ikke skabe overskud og dermed skattesurrogater gennem forbrugsafgifter.

Miljøskatterne derimod bærer betegnelsen skat og skal være tilvejebragt i overenesstemmelse med et givet lands forfatning og dens bestemmelser om vedtagelse af skattelovgivning. For liberal, neoklassisk økonomisk teori frembyder miljøskatter det særlige problem, at deres 'korrekte' højde er meget svær teoretisk at håndtere. For den mere praktiske betragtning er skattens omfang et sprøgsmål om, hvor meget der skal til for at den tilsigtede virkning begynder at tegne sig. Afgrænsningen af miljøskatterne overfor andre skatter volder vanskeligheder, der har en poltitisk - taktisk baggrund. Det har betydet, at bil og brændstofbeskatningen kaldes en miljøskat og udgør omkring 90% af den samlede 'grønne' skat. Det vil givet ændre sig i et vist omfang i og med planerne om at få en mere klar miljøprofil på transportsektoren.

Et mere radikalt bud på nødvendigheden af denne udvikling ligger i Wuppertalinstitutets og Prof. Weizäkers ideer om en 'økologisk skattereform', der grundlæggende bygger på ideen om at flytte al skattebetaling væk fra person / private til en skat på resourceanveldelsen eller 'trækket' på naturen.

Bidragets oversatte titelØkonomiske Politikinstrumenter: Skatter og forbrugsafgifter
OriginalsprogEngelsk
TitelEnvironmental Policy : Legal and economic Instruments
RedaktørerLars Rydèn
Antal sider12
Vol/bind1
UdgivelsesstedUppsala
ForlagBaltic University Press
Publikationsdato2007
Sider137-149
ISBN (Trykt)91-975526-0-7, 91-975526-0-8
StatusUdgivet - 2007
NavnEnvironmental Management
Vol/bind1

Emneord

  • Miløskat og forbrugsafgifter

Citer dette